"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

WAB – wanneer is een arbeidscontract een ‘oproepovereenkomst’?

Wanneer is een arbeidscontract een ‘oproepovereenkomst’? Wat zijn daarvan de gevolgen?

Myrthe van den Heuvel
Myrthe van den Heuvel

Toelichting door Myrthe van den Heuvel

Het kan niemand zijn ontgaan: per 1 januari 2020 treedt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking. Heb je een wel bekend 0-uren contract, een min/max contract of een contract waarbij de loondoorbetaling is uitgesloten? Dan heb je per 1 januari 2020 te maken met een ‘oproepovereenkomst’ waar strenge eisen aan worden gesteld. Zo zal er een minimale periode gaan gelden waarbinnen een werkgever moet oproepen en ook dient de oproepkracht na 12 maanden een vaste arbeidsomvang te worden aangeboden.

Veel werkgevers beseffen zich nog onvoldoende of ze overeenkomsten hebben gesloten die per 1 januari 2020 definiëren als een oproepovereenkomst en welke gevolgen daaraan verbonden zijn. Onderstaand schema geeft duidelijk aan wanneer sprake is van een oproepovereenkomst en de gevolgen daarvan. Een handig overzicht ter voorbereiding op de komst van de WAB!
Stroomschema 'oproepovereenkomst'

Myrthe van den Heuvel, Pellicaan Advocaten

Ik denk en kijk graag met u mee naar hoe uw contracten hierop af te stemmen. Neem hiervoor gerust contact op via +316 480 203 67/ myrthe.vandenheuvel@pellicaan.nl

Zie ook
Nieuwe CAO voor Uitzendkrachten, wat zijn de wijzigingen?

Myrthe van den Heuvel is advocaat arbeidsrecht. Begin 2021 richtte zij haar bedrijf 'Nimble Arbeidsrecht' op.