"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Interview met Michel Verdoold, CEO Randstad Oostenrijk

Interview met Michel Verdoold, CEO Randstad Oostenrijk.

Randstad.at

Michel woont met zijn gezin in Wenen en werkt sinds september 2016 in Wenen, Oostenrijk.

Dit interview is onderdeel van een serie, waarin Femke van Soest, eigenaar van FaseVijf, diverse Nederlanders spreekt die in het buitenland werkzaam zijn in de flexbranche.

Wat was je eerste baan?
“Na de HEAO Accountancy ben ik in 1994 gestart op de personeelsafdeling bij Start in Zoetermeer. Hier ben ik via een vriendin terecht gekomen. In 1994 was de arbeidsmarkt voor werkzoekenden lastig en ik was blij dat ik een baan kon vinden. Na twee jaar personeelsfunctionaris voor gedetacheerden ben ik nog een jaar werkzaam geweest op een vestiging van Start. Vervolgens ben ik manager geworden van de personeelsafdeling waar ik al twee jaar had gewerkt. Totaal heb ik vijf jaar bij Start gewerkt.

Mijn volgende stap was overigens Hoofd Personeelsadministratie voor de IT divisie van Brunel in Rotterdam. Voor Brunel ben ik naar Toronto, Canada gegaan, waar ik vijf jaar heb gewoond en gewerkt als General Manager. Dit was mijn eerste buitenlandse ervaring.”

Wat is je huidige functie?
“Als CEO Oostenrijk ben ik verantwoordelijk voor tien vestigingen, 2000 flexwerkers en totaal 80 FTE. Direct geef ik leiding aan negen managers.

Randstad vestiging Wenen, Oostenrijk
Randstad vestiging in Oostenrijk

Mijn kantoor is in Wenen en hoewel Oostenrijk een klein land lijkt, zijn afstanden soms groot. Het is bijvoorbeeld vijf uren rijden van Wenen naar Innsbrück.”

Welke verschillen zijn er ten opzichte van de Nederlandse flexmarkt?
“In de basis zijn er weinig verschillen met Nederland. Dit geldt voor de wet- en regelgeving maar ook qua cultuur, de manier waarop we samenwerken met bedrijven en flexwerkers. Als je wat dieper kijkt zie je wel degelijk dat de Oostenrijkse flexmarkt afwijkt. Zo ervaar ik een verschil als het gaat om de reputatie van de flexbranche. De vakbonden zijn machtig, staan negatief tegenover flex, het zou vaste banen in de weg staan. Dat is ontzettend jammer, want mijn overtuiging is dat wij als branche echt iets kunnen toevoegen, namelijk dat het makkelijker is voor organisaties om te besluiten nieuwe mensen aan te trekken. In Nederland ervaart men daardoor dat de flexbranche een grote toegevoegde waarde heeft voor de arbeidsmarkt. Dit is helaas hier (nog) niet zo. Er is dus veel ‘lobby en missie’ werk te verrichten.

Een ander verschil is de samenwerking met bedrijven. Het gaat in Oostenrijk hoofdzakelijk over prijs, bijna nooit over onze dienstverlening. Ondanks deze prijs issues, zijn bedrijven weinig bereid te wisselen van leverancier. Als men hier eenmaal gekozen heeft voor een samenwerking, is men heel trouw en loyaal.”

Kun je kort omschrijven hoe het uitzenden (flex) werkt in jouw land
“Flex, oftewel uitzenden, werkt nagenoeg hetzelfde als in Nederland. Het zijn kleine verschillen, bijvoorbeeld de opzegtermijn die de uitzendorganisatie in acht moet nemen richting de kandidaat is langer dan in Nederland. Je moet dus meer vooruit denken wanneer het gaat om opzeggen of verlengen van contracten. Ook afwijkend is dat de cao voor uitzendkrachten vaak hogere salarissen kent dan cao’s van inleners. Het kan dus voorkomen dat het uurloon van een uitzendkracht hoger is dan het uurloon van de vaste medewerker.”

Wie zijn jouw concurrenten, hoe ziet het speelveld eruit?
“In Oostenrijk kennen we diverse kleinere spelers. Het is een versnipperde markt. Dit komt onder meer omdat de penetratiegraad veel lager ligt in vergelijking met Nederland. In Oostenrijk is de penetratiegraad van uitzendwerk 2,4%, terwijl dit in Nederland 20% is. In Oostenrijk is dus slechts 2,4% van het aantal banen een flexbaan. Onze grootste concurrent is een lokale speler; Trenkwalder. Zij zijn nummer 1. Daarnaast kennen we dezelfde concurrenten als in Nederland; Manpower en Adecco.”

Wat vind je het leukst aan het werken het buitenland?
“De verrijking! Het werken in een andere cultuur. Je moet jezelf ontwikkelen, je kunt niet vanuit de Nederlandse normen en waarden werken. Mijn start in Oostenrijk voelde alsof ik in een donkere kamer zat en op zoek moest gaan naar de lichtknopjes. Voorzichtig aftasten, hoe werkt het hier in Oostenrijk. Je moet sensitief zijn en open staan voor zowel andere werkgewoonten als voor nationale- en culturele gewoonten. Het ideale is natuurlijk als je de krachten van verschillende culturen kunt bundelen.”

Michel Verdoold
Michel Verdoold

In welke landen ben je werkzaam geweest?
“Voor Brunel heb ik vijf jaar in Canada (Toronto) gewoond en gewerkt. Voor Randstad woon en werk ik sinds september vorig jaar in Oostenrijk (Wenen).”

Wat is je meest bijzondere ervaring in het land waar je nu werkt?
“Het is niet een enkele bijzondere ervaring. Het is voor mij een optelsom van heel veel kleine momenten en belevenissen. Hoe mijn vrouw en kinderen hun weg vinden in een vreemd land, zich makkelijk aanpassen. Door mijn werk word ik automatisch opgenomen in het bedrijf, het land en de cultuur. Mijn gezin is veel meer aangewezen op zichzelf, zij moeten het zelf doen. Mooi om te zien hoe makkelijk zij dit doen. Hierdoor kan ik ook beter mijn werk doen.

Oostenrijk is natuurlijk geen cultuur shock als je het vergelijkt met Nederland. Wel is het formeler, in Nederlander is men veel directer. Je leert een land en de cultuur pas echt kennen als je er woont, als je je iedere dag in het land beweegt, boodschappen doet, werkt, et cetera. Een vakantie van drie weken is leuk, maar er wonen, onderdeel zijn van de samenleving is echt een andere ervaring en beleving. Dat is de verrijking die ik zoek!”

Wat mis je het meest van Nederland?
“Familie en vrienden! In Nederland zit je dicht bij elkaar, nu is de afstand groter. Contact moet je organiseren, je kunt niet spontaan even een bezoekje brengen. Natuurlijk komen er veel bekenden langs en gaan we regelmatig ‘even een weekend’ skiën. Wenen is overigens een prachtige stad waar veel te beleven is.”

Welke boodschap wil je meegeven aan de mensen die in deze branche werkzaam zijn en ook graag hun carrière in het buitenland willen vervolgen?
“Ga op zoek naar een bedrijf met internationale onderdelen, alleen dan maak je kans op een carrière-stap naar het buitenland omdat je de internationale carrièrestap negen van de tien keer bij je huidige werkgever maakt en niet direct na een overstap. Overigens zul je altijd eerst een prestatie in Nederland moeten leveren, alvorens je de kans krijgt naar het buitenland te worden uitgezonden. Jezelf op de kaart zetten, netwerken, herrie maken, niet afwachtend zijn, maar pro actief. Realiseer je wel dat het echt een stap is, dus ‘bezint eer gij begint’. Het vraagt echt iets van jezelf en je familie.”

Hoe zie je het uitzendbureau van de toekomst?
“Het gaat in de toekomst meer en meer om technologie. We kennen twee klanten, bedrijven en kandidaten. Ik verwacht dat de grootste technologische veranderingen betrekking hebben op gegevensverwerking en communicatie met kandidaten. Daarnaast zal de menselijke insteek, de human touch, altijd blijven bestaan.

Femke van Soest, FaseVijf
Femke van Soest, FaseVijf

Ook het werken met big data krijgt een steeds prominentere rol bij het voorspellen wanneer een bedrijf behoefte heeft aan personeel met bepaalde expertise of een kandidaat toe is aan een volgende stap. Het gaat er in ons vak om, dat wij op het juiste moment de verbinding maken tussen werkgevers en werkzoekenden.”

Interview: Femke van Soest, FaseVijf

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.