"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Studenten zoeken uitdaging en carrièreperspectief

Wie hoogopgeleid universitair talent wil binnenhalen, doet er goed aan te zorgen voor uitdagende functies met een goed carrièreperspectief en goede trainingsmogelijkheden.

Want vooral die aspecten hopen masterstudenten aan te treffen in hun eerste baan. Natuurlijk hebben ze ook oog voor een behoorlijk salaris, een goede werksfeer en maatschappelijk zinvol werk. Aan job rotation en begeleiding hechten studenten het minst. Vrouwelijke studenten denken hier overigens hetzelfde over als hun mannelijke collega’s.

Dit blijkt uit onderzoek van recruitmentplatform Business Talent Network (BTN) onder Nederlandse WO masterstudenten.

WO master studenten (foto: BTN)

50% van de masterstudenten hoopt die uitdaging en doorgroeimogelijkheden te vinden in een traineeship. Voor 6% is zo’n traineeship zelfs een harde voorwaarde om aan de slag te gaan. Bijna de helft (48%) van de onderzochte studenten is tevreden met een startersfunctie. Opvallend is dat bijna niemand (2%) kiest voor een carrière als ZZP-er.

Studenten van 22 blijken meer waarde te hechten aan een goed salaris dan aan de sfeer op het werk. Bij hun oudere collega’s is juist het omgekeerde het geval. Degenen die een toekomst als ZZP-er zien, zijn gemiddeld zelfs 27 jaar.

Doet de universiteit genoeg om studenten voor te bereiden op de arbeidsmarkt? Ruim de helft (55%) van de onderzochte studenten is daar tevreden over. Zij zeggen dat de universiteit hen stimuleert om zich te oriënteren en ook dat de universiteit hen voldoende mogelijkheden biedt om in contact te komen met mogelijke werkgevers. Twee derde (65%) van de onderzochte studenten vertrouwt erop dat ze op eigen kracht een geschikte baan vinden. Wel vindt bijna de helft (48%) van de studenten dat universiteiten meer aandacht aan het sollicitatieproces zouden mogen besteden: maar 18% zegt dat dit in hun ogen voldoende gebeurt. Aan hulp of training in het schrijven van een curriculum vitae, presentatie- en gesprekstechniek bestaat dus zeker behoefte. |

Opvallend is dat maar weinig studenten op de hoogte zijn van het bestaan van vacaturesites. Ruim 57% van hen zegt zelfs geen enkele site te kennen.

Bron: Business Talent Network, 18 juli 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.