Manpower Talent Shortage Survey – juiste kandidaten moeilijk te vinden

0
174

Een kwart van de Nederlandse bedrijven heeft moeite om het juiste talent voor vacatures te vinden. Vacatures voor vakmensen, technici en management zijn nu het lastigst in te vullen.

Dit blijkt uit de Talent Shortage Survey van ManpowerGroup onder 42.000 werkgevers, waarvan 550 uit Nederland.

Het percentage bedrijven dat vacatures moeilijk kan invullen is de laatste jaren gestaag gestegen, van 5% in 2014 tot 24% nu.

Manpower Talent Shortage Survey 2018Technici en vakmensen
Ten opzichte van vorig jaar hebben werkgevers meer moeite met het vinden van zorgprofessionals (69%), ambtenaren (55%) en operators (40%). Administratief medewerkers, technici en vakmensen zijn daarentegen juist makkelijker te vinden. “Ondanks dat het relatief gemakkelijker is geworden om technici en vakmensen aan te nemen, zien we dat deze functies nog steeds deel uitmaken van de top-drie moeilijkst in te vullen vacatures”, zegt José Brenninkmeijer, algemeen directeur ManpowerGroup Nederland.

Grote bedrijven
Bedrijven met 50 medewerkers of meer hebben ongeveer drie keer zoveel moeite (59%) met het aantrekken van talent. Bij bedrijven met 250+ medewerkers is dit zelfs 70%. Grote bedrijven beschikken over hogere wervingsbudgetten en investeren veel in corporate branding. Maar zij vissen vaak in dezelfde, zeer competitieve vijver met talent die door de huidige krappe arbeidsmarkt alleen maar kleiner is geworden.

Reden vacatures
Volgens 43% van de Nederlandse werkgevers is het grote aantal openstaande vacatures te wijten aan een tekort aan sollicitanten. Bij bedrijven met 250+ personeel is dit zelfs 68%. Andere belangrijke redenen voor het niet ingevuld krijgen van vacatures zijn een tekort aan ervaring (21%) en het ontbreken van benodigde soft skills (14%). De drie meest gevraagde soft skills zijn volgens de Nederlandse werkgevers het vermogen tot samenwerken, probleemoplossend gedrag en communicatieve skills.

Build, buy, borrow, bridge
Brenninkmeijer: “Als bedrijf kun je er zelf voor zorgen dat je in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt het juiste talent op de goede plek krijgt. Om te beginnen is het belangrijk om te investeren in opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden voor de bestaande medewerkers (Build). Het talent dat niet binnen de eigen organisatie aanwezig is, werf je buiten de organisatie (Buy) of haal je uit talentpools zoals freelancers en zzp’ers (Borrow). Als het nodig is, help je medewerkers dan door te stromen naar een nieuwe rol, zowel binnen- als buiten je organisatie (Bridge).”

Bron: ManpowerGroup, 5 juli 2018