FNV: Uitzendkrachten overhandigen dagvaarding aan Randstad in Diemen

0
397

Een afvaardiging van 20 uitzendkrachten werkzaam bij de PostNL-depots in Nieuwegein, Leeuwarden en Den Bosch bezorgt donderdag persoonlijk een dagvaarding bij het hoofdkantoor van Randstad in Diemen.

Zij eisen per direct gelijk loon voor gelijk werk, het stoppen van contractie bij PostNL en nabetaling van in het verleden misgelopen loon.

PostNL en Randstad gedagvaard voor sjoemelen met schijnconstructie
Sommige uitzendkrachten sorteren al jaren pakketten voor PostNL. Eerst als uitzendkracht voor Randstad en daarna via een schijnconstructie voor Randstad-dochter Tempo Team. Zij verdienen minder dan de collega’s van PostNL die precies hetzelfde werk doen. En dat pikken ze niet langer. Naast Randstad wordt ook PostNL, de opdrachtgever, voor de rechter gedaagd.

Ook strijden de uitzendkrachten al tijden voor een zeker contract, maar PostNL weigert de sorteerders in dienst te nemen. Ondanks de enorme toename van het aantal postpakketten in de afgelopen jaren, bestaat het personeel in de pakketdepots van PostNL voor 90% uit flexkrachten.

FNV won al rechtszaak tegen PostNL en InPerson
Vorige week won FNV en belangrijke rechtszaak tegen PostNL en uitzendbureau InPerson over precies dezelfde constructie. De rechter oordeelde toen dat wat PostNL doet niet mag en dat de uitzendkrachten recht hebben op gelijk loon voor gelijk werk. PostNL moet van de rechter 400 uitzendkrachten die via InPerson werken in de PostNL-depots in Amersfoort, Goes en Waddinxveen gaan nabetalen.

FNV eist nu hetzelfde voor de uitzendkrachten die via Randstad voor PostNL werken.

‘Bedrijven als PostNL gaan van vast personeel over naar uitzendkrachten, en daarna wil men nog goedkopere arbeid en gaat men over naar contracting. Een voorbeeld van de race naar beneden, die de rechter verbiedt’, aldus Masja Zwart, bestuurder van FNV.

Randstad levert uitzendkrachten aan 10 pakketdepots van PostNL, onder andere in Leeuwarden, Utrecht, Nieuwegein, Breda, Son, Den Bosch en Opmeer.

Bron: FNV, 15 mei 2019

Zie ook:
PostNL aansprakelijk voor achterstallig loon van pakketsorteerders
Principeakkoord CAO PostNL 2019-2020
PostNL stopt met contracting in sorteercentra
FNV beschuldigt Randstad van ontduiking cao PostNL