"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Omzet Adecco Group Nederland zakt weer wat terug

Na voorzichtig positieve signalen in 2023, lijkt Adecco Group Nederland toch weer wat te krimpen. Mondiaal stabiliseert Adecco Group.

Adecco Group zag de mondiale omzet in het eerste kwartaal stabiliseren ten opzichte van vorig jaar, op 5,7 miljard euro (na correctie voor werkbare dagen, eventuele overnames en afstotingen, en wisselkoersverschillen). Vorig jaar groeide de mondiale omzet nog met +3%, en in het laatste kwartaal van 2023 nog met +1%. Na de eerder gerapporteerde omzetkrimp van Randstad (-7,8%), is Adecco op kwartaalbasis nog maar 200 miljoen euro kleiner dan de wereldwijde nummer 1.

De totale brutomarge kromp met -6%, naar een brutomarge als percentage van de omzet van 19,8% (20,8% een jaar eerder). De winstmarge (voor rente, belastingen en afschrijvingen op goodwill, EBITA) zakte van 3,1% in Q1 2023 naar 2,8% van de omzet. Op beide fronten scoorde Randstad eerder een paar tienden van een procentpunt hoger.

De aandelenbeurs reageerde niet enthousiast: zo’n twee uur na opening stond het aandeel Adecco (ADEN.SW) ongeveer anderhalf procent lager, terwijl de Zwitserse beurs waar Adecco Group staat genoteerd (SWX) ongeveer een procent hoger stond.

Drie Global Business Units en vijf Service Lines

Adecco Group richt zich op 3 Global Business Units (GBU): Adecco (vooral grootschalig uitzenden, maar onder andere ook MSP en digitale platforms), Akkodis (professionals ten behoeve van de high tech transformatie) en LHH (dienstverlening ten behoeve van de workforce transformatie, met name interne en externe mobiliteit). Adecco is veruit de grootste GBU, met 76% van de mondiale concernomzet. Akkodis is goed voor 16%, LHH voor 8%. In termen van winst (EBITA) ligt die verhouding wat anders: 60%, 25% respectievelijk 15%, met een EBITA-marge van respectievelijk 3,0%, 5,8% en 7,3%. (De Corporate-kosten zorgen ervoor dat de EBITA-marge van het totale concern lager ligt dat het gemiddelde van de drie GBUs.) Adecco realiseerde een omzetgroei van +1%, Akkodis en LHH een omzetkrimp van respectievelijk -2 en -5%.

Adecco Group rapporteert ook over haar vijf Service Lines. Met 4,2 miljard euro omzet in het eerste kwartaal (74% van het totaal) is Flexible Placement veruit de grootste; de omzetkrimp bedroeg -3%. Permanent Placement zag een krimp van een stevige -16% en kwam uit op 163 miljoen euro omzet (3% van het totaal), Career Transition groeide met +9% naar 125 miljoen euro (2%), Outsourcing, Consulting & Other Services groeide met +7% naar 1,1 miljard euro (20%) en Training, Up-skilling & Re-skilling stabiliseerde op 72 miljoen euro (1%).

Denis Machuel, CEO van Adecco Group, over de prestaties van het concern: “De groep heeft sterke operationele vooruitgang laten zien in het eerste kwartaal. We hebben stabiliteit in de omzet bereikt en een stevige prijsdiscipline gehandhaafd te midden van uitdagende marktomstandigheden, terwijl we verdere kostenverbeteringen hebben doorgevoerd in de hele onderneming. 

Adecco boekte aanzienlijke marktaandeelwinsten met een gezonde brutowinstmarge. Akkodis had te maken met voortdurende tegenwind op het gebied van tech-personeelsbestand, maar behaalde solide groei in zijn adviesactiviteiten met een hogere waarde, wat de algehele winstgevendheid verhoogde. Bij LHH overtroffen Career Transition en Ezra opnieuw de verwachtingen, en de onderneming leverde een verbeterde marge op. We blijven ons volledig richten op de elementen die binnen onze controle liggen – competitieve prestaties en marktaandeeluitbreiding, samen met kostenbeheersing.”

Sterke groei in DACH en Zuid-Europa

In de DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) groeide de Adecco-omzet met +7% en in Zuid-Europa & EEMENA (Oost-Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika) zelfs met +8%; deze regio is daarmee bijna de grootste geworden. Nog net iets groter is Adecco France, dat na een omzetkrimp van -7% uitkwam op 1,1 miljard euro. De omzet van Adecco Noord-Europa, waar Nederland, de rest van de Benelux, Groot-Brittannië en Scandinavië binnen vallen, kromp met -6% naar 536 miljoen euro; de EBITA-marge zakte er naar 0,7%. De sterkste omzetkrimp werd gerealiseerd in Scandinavië: -12% – eerder bleek die specifieke regio ook bij ManpowerGroup en Randstad sterk te krimpen. 

Lichte omzetkrimp in de Benelux

Adecco Group Benelux had een omzetkrimp van -1%, na een mooie +2% in het laatste kwartaal van 2023; daarmee is de positieve trend van vorig jaar vooralsnog gestaakt. Adecco Group rapporteert niet apart over Nederland, maar die ontwikkeling zal niet veel afwijken van de Benelux-cijfers.

De afgelopen weken rapporteerde Brunel Nederland een omzetgroei van +6%, Randstad Nederland een omzetkrimp van -7%, ManpowerGroup Nederland een omzetkrimp van -2% en de ABU een omzetkrimp in de ABU Marktmonitor van -0,9%.

Verwachtingen

Adecco Group ziet de volumes in het begin van het tweede kwartaal stabiliseren, maar wel verdere druk op de omzet.

Bekijk alle cijfers in de presentatie van Adecco.

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *