"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Hoe zet Manpower skills en loopbaan coaching in voor uitzendkrachten?

Hoe zet Manpower skills en loopbaan coaching in voor uitzendkrachten?

Interview met Jochem van Dinther, Director of Operations Manpower Nederland

Jochem van Dinther
Jochem van Dinther

In de krappe arbeidsmarkt gaat het erom de skills en loopbaankansen van elke sollicitant en uitzendkracht serieus te nemen en mensen actief te begeleiden naar nieuw werk als ze dat willen. Hoe doet Manpower dat?

“We pakken het vanaf het begin op en hebben het in onze werkprocessen vastgelegd,” zegt Jochem van Dinther. “Als je bij ons solliciteert kan je meedoen aan een persoonlijk ontwikkeltraject. Daarmee helpen we je op weg naar werk dat aansluit bij wat je kan en ook past bij wat je zou willen en kunnen, nu of over een tijdje.

Solliciteer je bij ons op een vacature en krijg je die baan helaas niet omdat het bedrijf, om wat voor reden dan ook, toch iemand anders wil, dan kijken we meteen met je verder naar andere werkkansen.”

Waardering voor uitzendkracht Manpower
Erica werkt bij Prezero in Duiven. Sinds maart is zij begonnen als locatie ondersteuner. Zij kreeg een speciaal blijk van waardering vanwege haar empathie en zeer goede communicatieve vaardigheden. Daarmee doet zij haar werk uitstekend en is zij heel waardevol voor Prezero en Manpower.

Merk je dat deze aanpak en begeleiding helpt in de praktijk?

“Ja, aantoonbaar,” zegt Jochem van Dinther, “Het helpt om verder te kijken dan het cv. Het helpt de werkzoekenden. Het helpt de werkgevers. En het is dus ook goed voor ons. Daarom gaan wij altijd in gesprek om te kijken wat iemand nog meer kan of zou willen.”

Talent agents begeleiden uitzendkrachten
“Om dit structureel te faciliteren hebben wij de interne taken anders verdeeld. Een aantal medewerkers hoeft zich niet (meer) bezig te houden met allround taken op de vestigingen. Zij houden de focus op coaching en begeleiding van uitzendkrachten. Deze medewerkers noemen we talent agents.

Als je via ons werk zoekt, voeren zij de verdiepende gesprekken met jou, vooral als je nog niet zo goed je draai op de arbeidsmarkt hebt gevonden. Samen met jou kijken ze naar je ambities; wat wil je, wat kun je, welke ervaring heb je? Wat heb je nodig om toe te groeien naar het werk dat je het liefst zou willen doen?

Voor die begeleiding gebruiken we het programma MyPath. Daarin werken we samen met de bedrijven waar onze uitzendkrachten aan de slag kunnen.

Het kan zijn dat je al precies weet wat je zou willen doen of worden. Maar het kan ook zijn dat je nog geen idee hebt. Misschien weet je ook niet zo goed wat je nu het beste kan en wat je skills zijn. Met een test, een Skills Insight Assessment, krijgen we dit in beeld. In die test krijg je een aantal vragen waaruit blijkt wat je zou willen en wat je in principe kan.”

TEO opleiding techniek, i.s.m. Manpower
TEO geeft een toelichting op de mogelijkheden voor omscholing naar de techiek op de werkvloer (foto door Manpower).

Kansen voor operators, leer het vak in de praktijk
Hoe ziet werken aan je ontwikkeling en je loopbaankansen er concreet uit? Kan je daarvan een voorbeeld geven?

“Ja, met plezier. Er is bijvoorbeeld een grote vraag naar operators. Dat zijn technische vakmensen. Steeds meer werk wordt geautomatiseerd, daarvoor heb je dan ook de operators nodig die storingen in de machines of apparatuur kunnen verhelpen. In fabrieken, distributiecentra of andere werkplekken kun je zonder veel opleiding aan de slag als productiemedewerker.

TEO materiaalkoffers voor omscholing naar de techniek op de werkvloer
TEO materiaalkoffers voor omscholing naar de techniek op de werkvloer (foto door Manpower).

Stel dat je dat werk doet en door zou willen groeien naar de functie van operator, dan helpen we je daarbij. Samen met opleidingsorganisatie TEO zorgen wij voor materiaalkoffers en instructies op de werkplek. Daarmee leer je al doende om storingen op te lossen in de praktijk. Gaandeweg word je er beter in, je kan er een diploma voor halen en doorgroeien naar de functie van operator. Dat is een concreet ontwikkeltraject. Het vraagt niet teveel tijd en toch kom je als productiemedewerker verder. Je maakt een stap in je loopbaan.

Tegelijk helpen wij onze klanten, de bedrijven, bij het oplossen van hun tekort aan operators.”

Max en Quinten krijgen waardering van Manpower
Max ontving van Manpower een ‘medal’ in de categorie ‘Performing’. Quinten ontving dit in de categorie ‘Producer’. Ze waren blij verrast en gaven aan dat dit voelde als een teken van waardering van zowel Manpower als Medtronic voor hun werkprestaties in de afgelopen periode. In aanvulling op het certificaat werden ze getrakteerd op lekkernijen van Tony’s Chocolonely.

MyPath ervaringen
Bekijk het videokanaal waar mensen vertellen over hun ervaringen met het loopbaantraject MyPath.

Waardering tonen, successen vieren
“Wie flexwerk doet, kan makkelijk over het hoofd worden gezien in de driehoek van de werkende, de uitzender en de klant. Maar elke stap, klein of groot, die mensen doormaken in hun ontwikkeling, verdient aandacht en waardering,” zegt Jochem van Dinther. “Daarom zetten we iedere maand de mensen in het zonnetje die een stap hebben gemaakt of iets bijzonders hebben gepresteerd. Dit doen we door het uitreiken van ‘medals’, een vorm van waardering die we uitreiken aan onze flexmedewerkers, vaak samen met onze klant.”

Vernando receives medal reward, Manpower
Vernando werd onderscheiden met een certificaat voor zijn goede prestaties bij Akzonobel. Hij is een voorbeeld voor velen, aldus Manpower; ‘we zijn trots dat hij deel uitmaakt van onze werkfamilie.’ Als extra attentie werd hij getrakteerd op een lekkernij (foto Manpower).

E-learning
Hoe benutten werkenden nu werkelijk de mogelijkheden van E-learning platforms zoals Studytube, als je die ter beschikking stelt?
“Een goede vraag. Ook dat vraagt coaching, want het aanbod is zo groot dat mensen erin kunnen verdwalen. Als ze openstaan voor ontwikkelingsdoelen, gaan we met onze uitzendkrachten in gesprek: wat wil je leren, waar wil je beter in worden? Dan zoeken we daar de opleidingsmogelijkheden bij. En dan plannen we ook vervolggesprekken, zodat het niet vrijblijvend is en we mensen in hun eentje laten ‘zwemmen’. In de praktijk vinden werkenden het fijn om hierin gezien en gesteund te worden.”

Iedereen kansen geven
“Om iedereen een kans op werk te geven vermelden we in onze vacatures dat er opleidingen mogelijk zijn. We bereiken de mensen in onze eigen database al. Daarnaast werken we samen met een breed maatschappelijk netwerk van instanties zoals gemeenten, Vluchtelingenwerk, JINC, Alliance for Youth. Via hen komen we in contact met werkzoekenden die extra support nodig hebben op hun weg naar de arbeidsmarkt.

Als je zegt: ze hebben de skills en de opleiding niet om het werk te doen, maak je het moeilijk voor ze. Bovendien benut je hun talenten niet. Daarom vragen wij liever: hoe kan het wel?”

Interview: Hinke Wever

Lees meer over omscholing naar de Techniek

Gerelateerd
Canon, TEO en Manpower helpen samen talenten verder in de techniek
Hoe bemiddelen Randstad en Manpower statushouders naar werk?

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.