"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Vakantiewerk – trends van 2021

Het is mei, de maand waarin de eerste studenten (lees: eindexamen kandidaten) gaan genieten van hun welverdiende zomervakantie. En dat betekent ook dat het vakantiewerkseizoen weer om de hoek staat.

Vorig jaar verliep dat seizoen anders dan andere jaren. Er werd volop thuisgewerkt, de toekomst was onzeker en de studenten moesten het opnemen tegen een hoop andere werkzoekenden die door corona hun baan waren verloren.

Nu, een jaar later, ziet de samenleving er al een stuk anders uit. We gaan langzaam steeds verder open, er wordt dagelijks gevaccineerd en ook de vacaturebanken staan weer bomvol. Wat betekent dat voor het vakantiewerk van dit jaar? Op basis van een netwerk van meer dan 1390 bedrijven uit de regio Noord-Brabant, ziet vacaturebank JAMwerkt de volgende trends.

Meer mogelijkheden voor vakantiekrachten dan vorig jaar
Positief nieuws voor alle studenten die op zoek zijn naar een vakantiebaan! Dit jaar is niet alleen een stijging zichtbaar wat betreft vakantiewerk vacatures, maar ook minder concurrentie van andere werkzoekenden.

Vorig jaar namen veel mensen die tijdens de coronacrisis hun baan waren verloren ook genoegen met een tijdelijke baan. Daarnaast schatten ook veel afstudeerders de kans op een passende startersfunctie in die tijd erg klein, waardoor ze bij JAMwerkt aanklopten voor tijdelijk werk als overbruggingsperiode. Deze trend is er nu niet tot nauwelijks meer, waardoor de grote vraag naar vakantiewerkers resulteert in diverse mogelijkheden voor alle studenten.

Logistieke sector nog steeds booming
In 2020, midden in de coronacrisis, was de logistieke sector één van de weinige branches die het juist drukker kreeg. En ook dit jaar zet deze trend zich voort. Zo presenteerde PostNL onlangs haar cijfers van het afgelopen kwartaal, waarin een groei van maar liefst 60% te zien was. Door de explosieve groei van webshops stijgt ook het aantal logistieke vacatures. En zeker ook in de vorm van een vakantiebaan, want alle extra handen zijn welkom. Denk hierbij aan orderpickers, inpakmedewerkers, heftruckchauffeurs, etc.

Klantenservice lift mee op groei webshops
Een andere functiegroep die meelift op de groei van webshops, is de klantenservice. Er wordt steeds meer online gewinkeld en dat resulteert ook in een toename van het aantal vragen en klachten. Klantenservice is ideaal als flexibele studentenjob naast de studie, maar zeker ook als tijdelijke zomerbaan. De studenten zijn namelijk makkelijk in te leren en kunnen snel zelfstandig aan de slag.

Horeca moet de schade inhalen
Misschien dat de horeca deze zomer nog wel het meest op zoek is naar vakantiewerkers. Na maanden van sluiting hebben veel werknemers hun contract opgezegd en zijn ergens anders begonnen. Met als gevolg dat de horecazaken straks met een probleem zitten als ze weer helemaal open mogen. En met het lekkere terrasweer op komst, schieten nu ook de vacatures voor bediening, kok en bedrijfsleiders door het dak.

Verschuiving van vakantiewerk?
Het is duidelijk in welke sectoren de grootste vraag naar vakantiewerkers heerst. Maar het is nog onduidelijk wanneer deze extra vakantiekrachten nodig zijn. Want waar alle vaste medewerkers voorgaande jaren in de zomermaanden hun verlof indienden, bestaat er dit jaar een grote kans dat die verlofpiek opschuift naar het najaar. Het is momenteel namelijk nog onduidelijk of het überhaupt mogelijk is om in de zomer op vakantie te gaan. Zullen we dit jaar te maken krijgen met een extra ‘najaar-vakantiewerkperiode’? Helaas is hier vanuit de bedrijven zelf ook nog geen zicht op.

Bron: JAM, 17 mei 2021

Lees ook
Studenten dupe van wegvallen bijbanen en ontbrekend vangnet
Veel kans op werk voor medewerkers klantenservice, volgens Olympia
Recruitment app NOWJOBS voor corona zomerjobs
JAMwerkt speelt met talentenbank in op snelle arbeidsmarkt

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.