"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Aantal ICT’ers groeit, toch blijft de arbeidsmarkt krap

De coronacrisis heeft weinig impact op de arbeidsmarkt voor ICT-beroepen. Sterker nog: het aantal ICT’ers is in 2020 verder gegroeid en de arbeidsmarkt was eind 2020 weer zeer krap.

ICT-beroepen barometer arbeidsmarkt april 2021

Dat blijkt uit de ICT-beroepen barometer van UWV.

Toename aantal ICT’ers in 2020
Het aantal werknemers groeit al jaren en deze trend zette zich in 2020 door. UWV verwacht dat het aantal banen in de ICT-sector in 2021 blijft toenemen. Door de coronacrisis krijgt de behoefte van consumenten en het bedrijfsleven om te digitaliseren een extra duw.

Na lichte toename neemt het aantal WW’ers weer af
Het aantal WW’ers dat op zoek is naar een ICT-baan nam in eerste instantie na de invoering van de coronamaatregelen in maart 2020 toe. Naar verhouding kwamen jongeren vaker dan ouderen in de WW terecht. Dit komt doordat jongeren vaker met een flexcontract werken en juist daar relatief veel werk verdween. Na juli 2020 was er weer sprake van een afname van het aantal WW’ers. In maart 2021 was het aantal personen met een WW-uitkering maar 3% hoger dan maart 2020.

Aantal vacatures gedaald, nog steeds sprake van krapte
In de eerste helft van 2020 daalde het aantal openstaande vacatures voor ICT-beroepen. Vanaf halverwege 2020 is het aantal vacatures weer aan het toenemen. Eind 2020 staan er zo’n 15.000 vacatures open voor ICT’ers, een daling van 17% ten opzichte van eind 2019. Tegelijkertijd is er nog steeds sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt voor ICT-beroepen. Voorbeelden van kansrijke beroepen binnen de ICT zijn:

BI specialisten, data analisten, data scientists
Applicatie-, systeem- en functioneel beheerders
Programmeurs / developers specifieke talen

Bekijk de barometer ICT-beroepen

Bron: UWV, 30 april 2021

Lees ook
Randstad Boost – opleidingen voor vacatures in zorg, bouw en ict
Voor 7 op de 10 ICT-vacatures is moeilijk personeel te vinden

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.