"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Magnet.me verbindt ruim 5.000 bedrijven met studenten en young professionals

Magnet.me verbindt ruim 5.000 bedrijven met studenten en young professionals

Interview met co-founder Vincent Karremans

Vincent Karremans
Vincent Karremans

Dit banenplatform ontsluit de arbeidsmarkt voor studenten, young professionals en bedrijven in alle soorten en maten, met of zonder marketingbudget.

“Inmiddels hebben zich ruim 5.000 bedrijven bij ons aangesloten,” vertelt Vincent. “Studenten en hbo’ers kunnen via ons platform een traineeship vinden en aan young professionals bieden wij banen bij werkgevers voor een volgende stap in hun carrière. Wat Funda is voor de huizenmarkt zijn wij in de arbeidsmarkt voor studenten en young professionals.”

Wat doet Magnet.me?
In 2012 zijn de drie oprichters* dit platform als studenten dit platform gestart uit onvrede over de ‘zwarte gaten’ in de arbeidsmarkt.
Magnet.me
“Alleen de grote bekende organisaties met veel marketingbudget kwamen in die tijd via reclame in beeld op universiteiten,” vertelt Vincent. “Alle overige, die net zo goed interessante werkgevers konden zijn, kenden wij niet. Dat wilden wij doorbreken met dit platform en de juiste algoritmes. Daar hebben wij sindsdien al onze middelen en effort in gestoken. We zijn een techbedrijf. Wij werken met een compact team van momenteel circa 25 mensen. Bij ons doet de site het werk, zonder tussenkomst van recruiters. Dat maakt ons concept schaalbaar en geschikt voor groei.”

Corona benut voor technische vernieuwingen
“De coronacrisis was schrikken en gooide onze plannen overhoop. Veel bedrijven zetten hun wervingsbeleid on hold. Het afgelopen jaar hebben we onder meer benut om technisch onderhoud uit te voeren en nieuwe opties toe te voegen, waaronder een button voor ‘thuiswerken’ naast de locatie van de baan. Gelukkig nemen bedrijven inmiddels weer mensen aan, die thuis kunnen werken.”

Digital Career Event
“Voor de coronacrisis gingen studenten naar carrièrebeurzen, maar dat lag allemaal stil. Wij zijn dat online gaan oppakken. In juni hebben wij ons eerste Digital Career Event georganiseerd. Bij evaluaties reageerden studenten en young professionals positief. Ze zeiden: ‘Ik vind dit eigenlijk relaxter, want ik hoef niet af te reizen naar een locatie, ik kan het vanuit huis volgen en krijg net zoveel informatie.’ Ook werkgevers merken dat de toegankelijkheid voordelen heeft; mensen stellen bijvoorbeeld makkelijker vragen. Het werd uit nood geboren, maar het organiseren van online carrièrebeurzen willen wij wel doorzetten, ook na de coronacrisis.”

Magnet.me

Magnet.me Career Academy
“Sinds vorig jaar bieden wij ook de Magnet.me Career Academy, waarbij we onze gebruikers voorzien van loopbaanadvies, aangeboden door professionele loopbaancoaches.”

Young professionals
“Bij onze start waren wij een banenplatform voor studenten en bedrijven. Maar zoals dat gaat: mensen vinden een baan, beginnen een carrière en bouwen ervaring op. Wij zagen dat er onder onze actieve gebruikers ook mensen waren die al lang afgestudeerd waren, met twee, drie of soms wel zeven jaar werkervaring. Wij hebben een aantal van hen gepolst waarom ze nog actief bleven op Magnet.me. ‘Omdat ik hier een heel goed overzicht heb van bedrijven,’ antwoordden ze. ‘Als een bedrijf mijn nieuwsgierigheid wekt, kijk ik welke vacatures voor mensen met werkervaring zij via hun eigen site aanbieden.’ Toen wij vroegen hoe zij het vonden als wij die vacatures ook op Magnet.me zouden plaatsen, reageerden ze heel positief. ‘Dat is nu precies wat ik mis, ik zoek juist vacatures die aansluiten op mijn profiel.’ Het is ook bekend dat veel starters na drie jaar graag een nieuwe stap willen maken in hun loopbaan om zich te blijven ontwikkelen.

In januari 2020 hebben we ons nieuwe aanbod gelanceerd. Gelukkig konden we die launch nog realiseren voor de uitbraak van de coronacrisis. Daarna werden veel vacatures on hold gezet bij bedrijven, maar nu herstelt zich dat weer.”

Hoe onderscheiden jullie je van andere vacaturesites?
“Er zijn talloze bedrijven in ons land. Toch publiceert maar een klein deel daarvan zijn vacatures op bekende vacaturesites, omdat die veel geld vragen, terwijl het bereik beperkt is. Bij ons zijn ruim 5.000 werkgevers aangesloten. Dat maakt ons tot de grootste jobsite voor studenten en young professional met tot 7 jaar werkervaring, als je kijkt naar het aantal bedrijven dat zich op ons platform profileert. Werkzoekenden hebben een grotere kans om een baan te vinden die bij hen past. De interface en de makkelijke selectie- en zoekfuncties in de site helpen daarbij.”

Magnet.me

Swipen en liken om het makkelijk te maken
“Wij zorgen dat gebruikers van de site goed snappen wat de bedrijven inhouden; wat maken of doen die? Foto’s van de werkplek en de bedrijfscultuur illustreren hoe de werkomgeving is. Je kunt door de site bladeren en een bedrijf of baan liken of ignoreren. Daardoor krijgen werkgevers op een dienblaadje welke werkzoekenden interesse tonen en kunnen zij gericht contact zoeken met die mensen. Dat maakt het allemaal een heel stuk makkelijker.”

Wat is jullie verdienmodel?
“Wij werken met een premium businessmodel. In beginsel kunnen bedrijven gratis hun banen plaatsen. Daarin zijn wij onderscheidend van veel andere vacaturesites, waarbij je moet betalen voor het plaatsen van een vacature. Wij vinden dat er geen financiële barrière moet zijn om studenten en young professionals aan te nemen. Veel start ups hebben geen budget. Als wij er geld voor vragen, zetten zij hun vacature niet op onze site, waardoor studenten of young professionals ook niet de kans krijgen een vacature bij een start up te ontdekken. Bedrijven en young professionals kunnen wel premium producten bij ons afnemen om meer bereik of likes te krijgen. Ook voor branding bieden wij betaalde mogelijkheden.”

Hello Britain
“In Londen hebben wij anderhalf jaar gewerkt om een netwerk op te zetten. Die stad is voor ons makkelijk te bereiken vanaf Rotterdam Airport. Tegen recruiters en bedrijven in Engeland zeiden wij: het is maar 10 minuten fietsen voor ons naar het vliegveld. Nou, dat geloven ze daar niet, maar wij deden dat dus echt vanuit Rotterdam Airport. Ook dat gaat nu niet meer. De grens is gesloten en er zijn vluchten gecancelled. Tegelijk is het nu makkelijker geworden, omdat er steeds meer overleg plaats vindt met video bellen. Daarbij maakt het niet uit of iemand in Den Haag zit of in Londen. In die zin zijn de afstanden nog kleiner geworden dan ze al waren.”

Brexit
“De impact van het lang slepende probleem met de brexit verschilde voor ons per industrie. De advocatensector floreerde en wilde wel mensen aannemen, want alle organisaties die zaken doen met het VK wilden juridisch advies. Het grootste knelpunt was de onzekerheid; wat ging er gebeuren. Bedrijven wisten niet of ze medewerkers in Parijs zouden aannemen of in Londen. Ze wisten niet of ze een boardpermit zouden krijgen voor mensen die bijvoorbeeld uit de EU of elders vandaan kwamen. Wat ze deden was wachten. Aan die onzekerheid moest een einde komen, want niemand maakte meer keuzes over hiring. Dat was voor ons ongunstig. Nu is er een brexitdeal, waardoor ook het werven en aannemen van mensen in Engeland weer op gang kan komen.”

Een wereld om te veroveren
Waarom is Londen voor jullie logischer dan bijvoorbeeld Duitsland?
“Engeland is een mooie stap richting de Verenigde Staten. Het fijne van Londen is dat het werk er heel geconcentreerd is; alle lawfirms, banken, consultancy agencies zitten in Londen en doen van daaruit ook hun recruitment. Er zaten al veel klanten van ons met een kantoor. Zo werden we daar makkelijk geïntroduceerd. Het is snel te bereizen, we spreken de taal. Dat maakt het een mooie testcase voor onze ambitie om de wereld te veroveren.”

Interview: Hinke Wever

*Magnet.me is in 2012 opgericht door Vincent Karremans, Freek Schouten en Laurens van Nues uit hun eigen frustratie met het oriëntatieproces op de arbeidsmarkt; samen geven zij leiding aan de organisatie.

Lees ook
Top-100 populairste banen voor starters, volgens Magnet.me
Terugblik op Magnet.me Digital Career Event
Magnet.me haalt €1mln op voor verdere groei in VK
Magnet.me – ‘Hello Britain’
Magnet.me wint FlexInnovatieFonds 2013 – interview

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.