"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Wopke-Wiebesfonds en personeel voor de toekomst

Column door Aart van der Gaag, commissaris van het project Op naar de 100.000 banen

Toen NEMO eind 90-er jaren werd geopend, besloot Vedior Personeelsdiensten* het te sponsoren, er kwam een soort innovatieve personeelsstraat, waardoor kinderen in een vroeg stadium werden geconfronteerd met beroepskeuzes en andere zaken op de arbeidsmarkt.

In datzelfde NEMO werd het Wopke-Wiebesfonds maandag gelanceerd, 20 miljard voor de komende vijf jaar, minimale investering 30 miljoen per project.

Wedden dat ze niet aan het investeren in mensen, het toekomstig personeel hebben gedacht? Laat de uitzendsector dat dan doen. De criteria lijken zo ruim dat voor waarlijk innovatieve ideeën de deur opengaat. Dijsselbloem c.s., de speciale adviescommissie, gaan de voorstellen beoordelen.

Met de voorstellen van het Platform Toekomst van Arbeid in de hand en dan vooral denkend aan het permanent investeren in scholing kom ik tot het volgende plan.

Een conglomeraat van uitzendbureaus neemt 1.000 tot 10.000 mensen in dienst, mensen met allerlei achtergronden, zowel lager als hoger opgeleiden. Maar allen met de motivatie om opgeleid te worden voor toekomstige beroepen, beroepen die er nu al zijn, maar ook beroepen die pas over vijf jaar ontstaan.

Een groot deel van de tijd zal besteed worden aan opleidingen en traineeship, maar een ander deel kan besteed worden aan gedetacheerd worden bij start-ups, innovatieve bedrijven en organisaties. Het gevolg daarvan is dat de trainees niet alleen geld kosten, maar ook al geld opleveren.

Vergis je niet, het project is gericht op de toekomst, dus het kost nu wel geld, ik schat tussen de vijf- en tienduizend euro per jaar. Bij 10.000 mensen komen we dan aan zo’n 100 miljoen per jaar in de maximale optie.

Aan welke beroepen denk ik?
Ik ga ze hier niet noemen. Google maar eens ‘beroepen van de toekomst’ en je vindt tientallen functies waarvan je niet wist dat ze bestaan.

Van een aantal functies weten we nog niet dat ze over vijf jaar bestaan, maar zodra die ontstaan, moet je er wel voor opleiden. Dat is nu juist het bijzondere van deze aanpak.

Toen ik in de 80-er jaren directeur Arbeidsbureau was, kwam ik met regelmaat bedrijven tegen die mooie cad cam- en cnc-machines bestelden, maar toen die arriveerden geen adequaat opgeleid personeel hadden. Ze verloren dus maanden omzet. Helaas.

Alles gaat nu nog sneller dan toen, beroepen komen en gaan, de uitzendsector kan zorgen dat NL het meest opgeleide en innovatieve personeelsbestand krijgt en daarmee weerbaarder wordt dan ooit.

Aart van der Gaag
Twitter: @aartgaag

*Vedior Personeelsdiensten werd in 2008 overgenomen door Randstad, waarna het samenging met Tempo-Team.

Lees ook
Investeer in mensen voor de toekomst van arbeid
Interview: Kunnen we nog buiten de lijntjes kleuren?

Aart van der Gaag is commissaris en boegbeeld van het project 'Op naar de 100.000 banen', een initiatief van VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland.