"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Meerderheid werknemers ervaart discriminatie

Het merendeel van de werknemers heeft zich wel eens gediscrimineerd gevoeld op het werk of tijdens de sollicitatie, vanwege afkomst, leeftijd of geslacht. De meeste werkgevers hebben geen diversiteitsbeleid en vinden dat ook niet nodig.

Dit blijkt uit onderzoek van Intermediair en Nationale Vacaturebank onder ruim 2.100 respondenten (werknemers, werkgevers en werkzoekenden), in samenwerking met Motivaction.

Structureel probleem
Liefst 55% van de werknemers geeft aan ooit te zijn gediscrimineerd tijdens het sollicitatieproces. Onder de werkloze respondenten is dit zelfs 85%. Van de werknemers zegt 56% dat er op werk wel eens discriminerende grappen worden gemaakt en 40% voelt zich soms gediscrimineerd door collega’s of werkgevers.

Nederlandse naam
Het grootste deel (53%) geeft aan te zijn gediscrimineerd vanwege leeftijd. 27% is gediscrimineerd vanwege afkomst. Onder sollicitanten met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond is dit percentage het hoogst: 76% van de mensen in loondienst. Zo zegt een van de respondenten dat ze steeds maar niet werd uitgenodigd op gesprek, totdat ze de achternaam van haar Nederlandse man ging gebruiken.

Diversiteitsbeleid
Ook discriminatie op basis van geslacht komt regelmatig voor: 18% heeft dit meegemaakt. Opmerkelijk is dat de meeste respondenten discriminatie op de arbeidsmarkt zien als een probleem, maar werkgevers niet afrekent op het gebrek aan een diversiteitsbeleid: voor slechts 12% is dit reden om niet bij een bedrijf te solliciteren.

Werkgevers
Waar 73% van de werklozen en 57% van de werknemers in loondienst discriminatie als een probleem zien, is dit onder werkgevers slechts 43%. Vorige maand werd er een wetsvoorstel aangenomen waarbij werkgevers moeten kunnen aantonen wat ze aan diversiteit doen. Toch geeft 58% aan dat de organisatie geen diversiteitsbeleid heeft en dit ook niet nodig vindt. Bij 51% van de werkgevers wordt diversiteit in selectie en werving niet als criterium gehanteerd.

Discriminatie op de arbeidsmarkt is een probleem in Nederland

“De cijfers verbazen me niet”, zegt Sharita Boon, commercieel directeur van DPG Recruitment. “Discriminatie op de arbeidsmarkt is een groot probleem, ook in Nederland. Tegelijkertijd is er altijd de hoop dat bedrijven zich hiervan bewust zijn en dat ze actie ondernemen om dit probleem te verhelpen.”

Verplicht anoniem solliciteren
Anoniem solliciteren kan discriminatie tijdens selectie en werving terugdringen. 29% van de werknemers vindt dat dit verplicht moet worden, en 34% van de werklozen. Werkgevers zijn minder positief: 16% ziet iets in een verplichting en ook denkt slechts 30% van de werkgevers dat deze maatregel het sollicitatieproces eerlijker zal maken. Wel vinden werkgevers (62%) dat ze de belangrijkste schakel zijn in het verminderen van discriminatie in het sollicitatieproces.

“Er wordt veel gesproken over anoniem solliciteren”, aldus Boon. “Het kan effectief zijn om meer diversiteit in het sollicitatieproces te krijgen, maar het is niet de gouden oplossing. Het gaat erom dat je je als werkgever bewust bent van het belang van een inclusieve organisatie en dat dit verweven raakt in je dna, anders verandert er niets.”

Bron: Intermediair, 4 augustus 2020

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.