"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

WeAreKeen – wat maakt iemand tot een goede IT-recruiter?

WeAreKeen – wat maakt iemand tot een goede IT-recruiter?

Interview met Doeke Geertsma, Co-founder en CEO van WeAreKeen, Tech Talent Partners

WeAreKeen
Hoe onderscheid je je als recruiter?
“Allereerst moet je weten waar je het over hebt. Dat is de basis. Een goede recruiter moet ook een uitstekende procesmanager zijn. Met andere woorden, je moet ervoor zorgen dat de belanghebbenden gedurende het gehele proces een uitstekende ervaring hebben. Dus de ‘hiring manager’ moet het gevoel hebben dat die met een specialist praat met betrekking tot de inhoud van de rol en de specifieke uitdagingen die deze rol met zich meebrengt. Daarnaast moet de recruiter heldere verwachtingen schetsen over de tijdslijnen en duidelijk maken wat van de hiring manager wordt verwacht op het vlak van beschikbaarheid en interviewing.

Doeke Geertsma, WeAreKeen, neemt Staffing Award 'Beste Starter' in ontvangst
Doeke Geertsma – WeAreKeen – Staffing Award ‘Beste Starter 2018’

Voor de kandidaat moet er natuurlijk worden gestreefd naar een perfecte ‘Candidate Experience’ (CX). Het gaat om het hele proces van het benaderen van een kandidaat voor een specifieke rol tot het on-boarden van een kandidaat. In elke fase hiervan is een persoonlijke benadering van de kandidaat en haar/zijn wensen cruciaal voor een optimale CX. Hiermee kan een recruiter zich in mijn optiek echt onderscheiden.”

Recruiters zijn hot
“Wij bestaan sinds begin 2018 en profiteren momenteel van de grote vraag vanuit de markt naar recruiters en hr-professionals. We nemen recruiters aan die tussen de twee en vijf jaar ervaring hebben in het vak. Ze moeten het recruitment proces zelfstandig kunnen managen. Wij detacheren hen bij opdrachtgevers. Gedurende een periode van twaalf maanden trainen we hen intensief in de tech recruitment skills die zij nodig hebben voor de doelgroep die zij werven.”

Hoe rolde je in deze niche?
“Ik heb tien jaar bij YoungCapital gewerkt. Ik heb afdelingen geleid, teams samengesteld, business units opgezet en geholpen bij de ontwikkeling van YoungCapital in Duitsland. Daardoor kwam ik veel in Berlijn en voerde gesprekken met bedrijven uit de start-up scene, maar ook met scale-ups en techbedrijven. “Waar hebben jullie behoefte aan,” vroeg ik. Zij vroegen expliciet om recruiters, waarmee zij zelf hun tech talent wilden kunnen werven. Er zijn al veel bureaus die IT-talent werven en detacheren. Maar IT-recruiters zijn schaars. Als ze er al zijn, werken ze vaak freelance tegen een flink tarief.

Zo kwam ik op het idee om in Nederland een bureau te starten voor ‘early career’ recruiters, die wij intensief begeleiden en trainen op het gebied van tech recruitment, via onze ‘WeAreKeen Academy’.

Scale-ups en corporates benaderen ons als ze hun team willen uitbreiden met tech recruiters. Daarnaast worden we steeds vaker benaderd door investeerders die willen dat we hun deelnemingen helpen met opschalen bijvoorbeeld van 30 naar 100 man. Of zoals een van onze opdrachtgevers in Berlijn van 200 naar 1000 man!”

Getoetst model
“Wij hebben ons model getoetst bij relaties die werken voor onder meer SoundCloud, TakeAway, Zalando of ING. Deze bedrijven moesten snel groeien of grote transformaties realiseren en hadden daar het juiste personeel voor nodig. We plaatsen tech recruiters zowel in Nederland als in Berlijn.

Bij de Rabobank werken we bijvoorbeeld met een detavast constructie. Wanneer er sprake is van snelle groei, een scale-up, kunnen we ook strategisch advies en training geven.

Team
Wij zijn met z’n drieën gestart en werken nu met twee interne recruiters. Zij vinden de kandidaten, die wij opleiden en aannemen. Momenteel hebben wij ongeveer twintig mensen gedetacheerd. Binnenkort start er weer een ‘klas’, zodat we straks dertig medewerkers bij opdrachtgevers kunnen plaatsen.”

Beste Starter 2018
Dat de benadering en begeleiding door kandidaten hoog wordt gewaardeerd, bleek tijdens de recente Staffing Awards. WeAreKeen won de Beste Starter Award 2018. Het juryoordeel kwam tot stand op basis van online referenties door zowel kandidaten als klanten die zijn gecontroleerd door Ratecard, de online feedback-tool voor de branche.

Interview: Hinke Wever

 

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.