"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

FNV Flex tegen samenwerking FNV Horeca en Temper

FNV Horeca en Temper, een zzp-platform voor horecapersoneel, willen samenwerken om de horecaprofessional te beschermen, maar FNV Flex is ertegen. De aangekondigde samenwerking is teruggetrokken.

FNV Horeca kondigde overeenkomst met het platform Temper aan voor een jaar, om toegang te krijgen tot een paar duizend opdrachtgevers en tienduizenden freelancers voor hotels, restaurateurs en cateraars. Lees meer

Horeca aantrekkelijk maken
Het persbericht meldt dat beiden “streven naar een gezonde horecasector die bestaat uit een vaste kern van medewerkers, met daarnaast een flexibele schil van freelancers, waarbij vakkundigheid voorop staat. FNV Horeca maakt zich sterk voor goed werkgeverschap en Temper stimuleert opdrachtgevers tot goed opdrachtgeverschap. Beide partijen hebben één gezamenlijk doel: de horeca aantrekkelijk maken en houden voor alle werkenden door de nadruk te leggen op een goede werksfeer en arbeidsvoorwaarden, zoals een beter loon, pensioen en werktijden.”

Opleiding en verzekering
Dick Koerselman, de nieuwe voorzitter FNV Horeca, stelt dat onderwijs en opleiding de speerpunten zijn, zodat freelancers uiteindelijk kunnen doorstromen naar de vaste kern van medewerkers in het horecavak. De bond kan via deze samenwerking bij een grote groep potentiële nieuwe leden binnenkomen. Niels Arntz, medeoprichter van Temper, gaat zich hard maken voor pensioen en verzekeringen voor de freelancers, en wil op grote schaal horecatrainingen gaan geven.

FNV Flex: rechtszaak
Volgens het FD is uitzendbond FNV Flex tegen de samenwerking. Die bond vindt dat Temper een uitzendbureau is, en heeft de top van de FNV gevraagd om de samenwerking te verbieden. Er is zelfs sprake van een rechtszaak. Een vergelijking met Deliveroo zou echter mank gaan: volgens FNV Horeca is Deliveroo niet van goede wil, en Temper wel.

ABU ook tegen de samenwerking
Ook de uitzendbranche is niet gelukkig met de toenadering tussen Temper en FNV, meldt directeur Jurriën Koops van de ABU. “Ik werk samen met de FNV aan een gelijk speelveld en een goede cao. En dezelfde FNV ondermijnt dat nu via een achterdeur, door een partnerschap met Temper te sluiten.” Lees meer

Experiment
Temper noemt zichzelf een ‘digitaal prikbord’ met maatschappelijke betrokkenheid. Het is zeer de vraag of Temper al dan niet als werkgever wordt beschouwd, als het tot een rechtszaak zou komen.

Bron: FNV Horeca en TPO, 22 juni 2018

Zie ook interview met Jurriën Koops (ABU) over platformwerk en raakvlakken uitzendbranche

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.