"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Pakketsorteerders eisen 5 miljoen van PostNL

Pakketsorteerders die werken als uitzendkracht voor PostNL eisen een vergoeding voor gemist loon.

Poolse uitzendkrachten vragen een vergoeding omdat zij voor precies hetzelfde werk minder betaald krijgen dan werknemers van PostNL. Dinsdag leggen pakketsorteerders van drie PostNL-pakketdepots eisen bij het bezorgbedrijf op tafel. Ze eisen ‘vijf miljoen euro, fatsoenlijk loon en echte banen’, volgens FNV.

Eerdere problemen
In 2015 had PostNL problemen met de pakketbezorgers die met de bus pakketten aan huis leverden. Destijds werd PostNL ervan verdacht medewerkers te verplichten zich als zzp’er te laten inhuren. Nu stellen de pakketsorteerders het bezorgbedrijf aansprakelijk voor onderbetaling door het optuigen van een schijnconstructie.

Schijnconstructie
Sinds juli 2015 is de Wet Aanpak Schijnconstructies van kracht om schijnconstructies door werkgevers aan te pakken. Volgens vakbond FNV is er bij PostNL sprake van zo’n schijnconstructie. Ondanks de groei van de pakkettenmarkt, worden er geen pakketsorteerders aangenomen. PostNL beschouwt het uitzendbureau als onderaannemer, die vervolgens sorteerders inhuurt via een tweede bv.

FNV zegt een rapport van de Inspectie SZW in handen te hebben, waarin de constructie die PostNL gebruikt als onwettig wordt beoordeeld.

Bron: FNV, 4 december 2017, zie ook Trouw.nl

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.