"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Recruiter chatbot

Recruiter chatbot

Neemt een robot je werk als recruiter over?

Een recruiter chatbot, wat is dat en hoe werkt die?
Een chatbot is een geautomatiseerde gesprekspartner die aan de hand van patroonherkenning antwoorden geeft. Chatbots bestaan al heel lang. De eerste werd al ontwikkeld in 1966 en heet Eliza; een robotpsycholoog. Sindsdien zijn er veel chatbots ontwikkeld, maar meestal waren die houterig en nutteloos in het echte werkproces. De laatste jaren worden chatbots steeds beter door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie en NLP (Natural Language Processing). NLP is de vaardigheid van een computerprogramma om een menselijke taal te begrijpen.

Hierdoor leert de chatbot van elk gesprek, hij wordt daardoor steeds beter, maar is nog niet direct geschikt voor gebruik. Allereerst moet hij goed geprogrammeerd worden met de juiste data van jouw bedrijf. Begrijpt hij een vraag niet, dan neemt een menselijke collega het over. Het antwoord dat de menselijke collega geeft, slaat de chatbot op en kan hij gebruiken als dezelfde vraag weer komt. Hierdoor wordt de chatbot steeds slimmer. Hij kan 24/7 aan het werk en wordt nooit moe. Daarnaast worden antwoorden binnen 1 seconde gegeven. Toch kan een chatbot niet alles aan. Sommige vragen zijn zo complex dat er een mens nodig is om ze te beantwoorden.

Hoe kan je dit benutten voor recruitment?
Hoewel de meest waardevolle vaardigheden van een recruiter betrekking hebben op beoordelingsvermogen en persoonlijkheid, besteed je als recruiter een groot deel van je werkdag aan het uitvoeren van administratieve taken zoals het plannen van sollicitaties en het sorteren van cv’s. Stel je voor dat je nu een robotbutler tot je beschikking hebt die je ondersteunt met de saaiste klusjes van jouw werkdag. Een recruiter chatbot kan dit mogelijk maken door jou als recruiter te ondersteunen met bijvoorbeeld:

– Vragen stellen over kwalificaties van de kandidaat
– Kandidaten beoordelen op bijvoorbeeld kwalificaties en ervaring
– FAQ’s over de functie beantwoorden
– Een sollicitatie inplannen met een menselijke recruiter

De chatbot kan ingezet worden in verschillende kanalen zoals Facebook Messenger, E-mail, en zelfs via een Applicant Tracking Systeem. Al deze informatie kan de chatbot real-time verzamelen en direct antwoorden aan de kandidaten. Het bespaart jou als  recruiter veel tijd doordat er een snelle screening kan worden gedaan van niet-gekwalificeerde kandidaten. Zo houd je meer tijd over voor geïnteresseerde kandidaten die wel gekwalificeerd zijn. Daarnaast krijgen kandidaten direct antwoord op hun vragen.

FirstJob
De Amerikaanse jobboard website FirstJob is in 2016 gestart met een chatbot genaamd Mya. De recruiter chatbot maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en NLP om een paar vragen te stellen, kwalificaties te verifiëren en vragen van sollicitanten te beantwoorden over zaken als bedrijfscultuur, beleid en arbeidsvoorwaarden. Uit de eerste tests bleek dat sollicitanten die communiceerden met Mya, meer dan drie keer zoveel kans hadden om terug te horen van een recruiter, aldus het bedrijf.

TextRecruit
Ari is de op kunstmatige intelligentie gedreven recruiter chatbot van TextRecruit. TextRecruit is opgericht in 2014 en is een startup gevestigd in San Jose, Californië. Ari heeft de mogelijkheid om elke fase van het wervingsproces te automatiseren. Het stuurt vacatures naar kandidaten, verzamelt informatie, screent kandidaten, en plant sollicitaties.

Timing uitzendteam
Ook op eigen bodem zijn er voorbeelden van recruiter chatbots. Timing is in 2017 gestart met een chatbot op basis van kunstmatige intelligentie. Bij Timing hebben ze iedere maand 40.000 nieuwe online registraties van werkzoekenden. Van hen haakt er 50 procent ergens in het traject van de sollicitatie af. Via de chatbot helpt Timing werkzoekenden met het vinden van vacatures en solliciteren.

Menselijk contact
Uiteindelijk blijft ook in de komende jaren menselijk contact een super belangrijke taak van de recruiter. Door een chatbot kan de recruiter alle inspanningen richten op het opbouwen van relaties met geïnteresseerde kandidaten. Kortom: de recruiter chatbot neemt jouw baan als recruiter niet over, maar maakt het juist een stuk makkelijker.

Dion Metz
Techwatcher, werkzaam bij SharpMinds

Dion Metz is techwatcher en eigenaar van Smarthunter.