"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

FNV slaat alarm over onzekere contracten bij bagage Schiphol

Vakbond FNV slaat alarm over de carrousel van tijdelijke werknemers bij de bagage- en passagiersafhandeling op Schiphol.

Elk jaar moeten tienduizenden mensen een screening ondergaan om in de beveiligde gebieden op Nederlandse luchthavens te mogen werken, zo blijkt uit gegevens die de FNV heeft opgevraagd. De FNV maakt zich zorgen over de achterliggende oorzaken voor deze enorme hoeveelheid onderzoeken.

Meer screenings door hoog verloop
In 2015 ondergingen ruim 34.000 mensen een screening. Een deel van deze onderzoeken is nodig omdat vaste werknemers hun luchthavenpas elke 5 jaar moeten verlengen. Echter, het merendeel van de screenings kan worden verklaard uit het hoge personeelsverloop op de luchthavens, waardoor telkens opnieuw mensen moeten worden gescreend. Op Schiphol moeten tijdelijke werknemers soms meerdere keren per jaar door de screening.

Strijd tegen tijdelijke contracten
Mariëtte Patijn, arbeidsvoorwaardencoördinator bij de FNV: ‘Bij de onafhankelijke bagage- en passagiersafhandeling heeft bijna niemand meer een vast contract. Dat kan zo niet langer. Je hebt juist ervaren vakmensen nodig om de kwaliteit te garanderen en de veiligheidsrisico’s op de luchthaven zo laag mogelijk te houden. Daarom gaan we de strijd aan: behoudens voor ‘piek en ziek’ geen tijdelijke contracten meer in de afhandeling.’

Stephan, medewerker afhandeling op Schiphol: ‘Ik werk nu al vier jaar als uitzendkracht bij de afhandeling op Schiphol. Al vier jaar zit ik in onzekerheid, ondanks dat het werk op Schiphol structureel is. Er is geen bank die mij een hypotheek verstrekt, ik kan niets plannen en ik weet niet of ik over twee maanden nog inkomen heb.’

Bron: FNV, 14 december 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.