"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Vacatureteksten vaag voor Nederlandse sollicitanten

Vacatureteksten nog te vaag voor Nederlandse sollicitanten

Als het aan Nederlandse werkzoekenden ligt, voorzien vacatureteksten onvoldoende in informatie over de functie. Meer dan de helft (52%) geeft aan het lastig te vinden om op basis van de tekst een oordeel te vellen over de potentiële match tussen hen en de functie. Dat blijkt uit het jaarlijkse kandidatenonderzoek van HR-dienstverlener Unique in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction. Aan het onderzoek hebben 1.161 werkzoekenden meegewerkt. Er is onder andere onderzocht hoe goed sollicitanten op basis van een vacaturetekst kunnen beoordelen of de functie bij hen past. 34 procent baseert haar eerste indruk van het bedrijf op basis van de vacaturetekst.

Bedrijfscultuur steeds belangrijker
Ook is onderzocht hoe belangrijk bedrijfscultuur voor Nederlandse werkzoekenden is. Een passende bedrijfscultuur maakt of kraakt de reputatie van bedrijven als het aan de respondenten ligt. Een mismatch met de cultuur wordt steeds vaker genoemd als reden om op zoek te gaan naar ander werk. Waar in 2014 18 procent aangaf dit een dealbreaker te vinden, is dit nu een kwart (24%). Ook als het gaat om de aantrekkelijkheid van bedrijven, geeft bijna een derde (29%) van de werkzoekenden aan cultuur een belangrijk thema te vinden.

Flexibilisering werktijden zet voort
Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe job, geven daarnaast de voorkeur aan een baan met flexibel af te spreken begin- en eindtijden. Waar vorig jaar 41 procent koos voor variabele werktijden, is dit gestegen naar 53 procent. Zij willen een speling hebben van ongeveer anderhalf uur om de werkdag te beginnen en eindigen. Bijna een derde (28%) geeft de voorkeur aan vaste werktijden en 19 procent deelt zijn of haar werktijden het liefst volledig zelf in.

Loes Dingemans, algemeen directeur Unique: “Vacatureteksten zijn essentieel in het werven van passend personeel. In tijden van schaarste is het cruciaal dat je juist diegene die je zoekt direct aanspreekt met een goede tekst. Een sterke, aansprekende vacaturetekst is één van de manieren om de aandacht van talenten te trekken. Aan organisaties de taak om deze nieuwe generatie werkzoekenden aan zich te binden, hun cultuur verder te ontplooien en deze duidelijk terug te laten komen in vacatureteksten. Cultuur wordt steeds meer een doorslaggevende factor. Vooral jonge medewerkers verlaten sneller een organisatie als zij merken dat er een mismatch met de cultuur is.”

Unique en Motivaction hebben op basis van de resultaten een infographic gemaakt, met daarin meer facts en figures over werkzoekenden anno 2015. Zie de infographic

Bron: Unique, 4 april 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.