ZZP Nederland: maatwerk TOGS- regeling noodzakelijk

0
86

ZZP Nederland: maatwerk TOGS- regeling noodzakelijk

Een week na de opening van het TOGS-loket door het ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK) stromen de aanvragen binnen. Er zijn echter nog veel ondernemers die vrezen tussen wal en schip terecht te komen. Stichting ZZP Nederland heeft groot respect voor de voortvarende wijze, waarop deze steunregeling door EZK is ingevoerd, maar juist door de noodzakelijke snelheid zijn er nog veel vragen. ”Omdat nu nog veel ondernemers denken buiten de boot te zullen vallen, pleiten wij voor meer maatwerk”, zegt voorzitter Maarten Post.

De TOGS is bedoeld om ondernemers die als gevolg van coronamaatregelen in hun omzet zijn getroffen, terwijl de bedrijfskosten doorlopen, te compenseren met een eenmalige netto-uitkering van € 4000, -. Zo wil het kabinet voorkomen dat deze ondernemers tijdens of na de coronacrisis onderuitgaan, wat voor veel economische schade zal zorgen. “Deze ondernemingen moeten op de been worden gehouden, anders komen we van de regen in de drup”, vindt ZZP Nederland.

Om te bepalen welke beroepen voor de TOGS in aanmerking komen, hanteert EZK de zogenaamde SBI-codes van de KVK, een systeem dat gemakkelijk digitaal kan worden gebruikt. Om allerlei redenen is dat systeem voor dit doel nog niet helemaal waterdicht. Staatssecretaris Mona Keijzer zegde eerder toe, dat getroffen beroepen zoveel mogelijk zullen worden toegevoegd, zodat meer maatwerk kan worden geleverd. ZZP Nederland zet ook in op maatwerk en helpt daarbij door signalen uit het werkveld neer te leggen bij EZK.

ZZP Nederland ontvangt veel vragen over de formulering van doorlopende bedrijfskosten in de regeling. Bedrijfskosten of vaste lasten van een “inrichting buitenshuis” is niet passend voor de vele ondernemers met praktijk of studio aan huis, die wonen bij de zaak of voor ondernemers met mobiele bedrijfsactiviteiten. Volgens ZZP Nederland hebben ook deze ondernemers te maken met doorlopende bedrijfskosten, zodat ook zij in aanmerking zouden kunnen komen voor de TOGS.

Om het ministerie enigszins te ontlasten, heeft ZZP Nederland vorige week aangeboden om de vele vragen van zelfstandigen over de TOGS-regeling te verzamelen, te rubriceren en te kanaliseren. Op die manier komt maatwerk in zicht en kunnen ondernemers, die het nu hard nodig hebben, met succes een beroep doen op de TOGS.

Bron: ZZP Nederland, 7 april 2020

Lees ook
Tegemoetkoming ondernemers in getroffen sectoren coronavirus