"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Werkenden, neem de regie over je toekomst

Werkenden, neem de regie over je toekomst

Met flexibele arbeid kun je de volgende stap maken in je carrière; wees je bewust van je waarde en van je mogelijkheden. Benut het! Daarmee dwing je intermediairs ook om innovatief te zijn. Daar heb je allebei voordeel van.

Schaarste heerst op de arbeidsmarkt. Vacatures zijn steeds moeilijker in te vullen en het personeelstekort bij bedrijven loopt op, meldt het CBS. Dit leidt tot meer vast werk, maar volgens het CPB vooral ook meer flexibele arbeid. Werkenden kunnen de vruchten plukken van deze situatie.

De vraag naar arbeid is inmiddels groter dan het aanbod. Dat maakt beschikbare werkenden waardevoller voor werkgevers. De spanning op de arbeidsmarkt dwingt bedrijven tot creativiteit om zich aan de schaars beschikbare mensen te presenteren als aantrekkelijke werkgever.

De situatie op de arbeidsmarkt is uit het lood. Moeten we ons zorgen maken? Misschien wel, want de krapte kan de economische groei beperken. Daarnaast waarschuwt het UWV dat met name in de zorg en het onderwijs de werkdruk al toeneemt. Ook lukt het niet altijd de vele werkzoekenden die er nog steeds zijn snel te koppelen aan werk. Als ze aan werk komen, is dat vaak via een flexibel contract.

Flexibele arbeid heeft een slecht imago. Dat komt vooral doordat in de meningsvorming alle vormen van flexibele arbeid op één grote hoop worden gegooid. Dat troebleert het debat, omdat onduidelijk is wie het nu precies waarover heeft. Natuurlijk, er zijn constructies die geen enkele zekerheid bieden, zoals 0-urencontracten. Maar de meeste vormen zijn goed georganiseerd en kennen een cao, zoals uitzenden, waarin is afgesproken dat je net zoveel verdient als de werknemer in vaste dienst.

Al te vaak wordt de nadruk gelegd op nadelige gevolgen van flexibiliteit, terwijl de voordelen worden weggewuifd of überhaupt niet benoemd. Het vaste contract biedt inderdaad zekerheid, maar vooral zolang het goed gaat met het bedrijf. Bij een reorganisatie biedt ook een al tientallen jaren durend vast dienstverband geen enkele zekerheid meer. En word je ontslagen, dan is het de vraag of je überhaupt nog aantrekkelijk bent voor een nieuwe opdrachtgever. Vastgeroeste werkenden zijn moeilijk herplaatsbaar. Terwijl flexibiliteit organisaties én werkenden voordelen biedt. Bedrijven kunnen hun vraag naar arbeid efficiënt op- en afschalen, terwijl werkenden bij meerdere bedrijven ervaring en vaardigheden kunnen opdoen. Daarmee worden en blijven ze aantrekkelijk voor werkgevers en opdrachtgevers.

Juist de huidige arbeidsmarkt biedt werkenden flexibiliteit en mogelijkheden. Als werkende kun je deze tijd goed benutten om je te oriënteren op je wensen en carrière. Ga als flexkracht of werkzoekende met je intermediair in gesprek over het type opdrachten dat je verwacht aangeboden te krijgen. Wees duidelijk over je ambities, over de opleidingen die je wilt volgen en zorg dat opdrachtgevers je carrière-ideeën kennen.

Zo’n actieve opstelling vraagt een innovatieve houding van intermediairs. Wordt er niet naar je geluisterd? Zoek een ander bureau. Er zijn er honderden. De huidige arbeidsmarkt biedt hiertoe alle mogelijkheden, want iedereen is op zoek naar kandidaten. Aanbieders van flexibele arbeid zijn allang niet meer de koppelbazen van vroeger. Over het algemeen zijn het moderne arbeidsmarktintermediairs die via een arsenaal aan dienstverleningsvormen een relatie leggen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Denken zij niet in het belang van hun kandidaten, dan gaan ze ten onder. Zeker in deze tijd.

Ook nu de zoektocht naar kandidaten volop gaande is, wordt van werkenden de nodige flexibiliteit verwacht. Het besef is alleen nog niet ten volle doorgedrongen dat flexibiliteit voor werkenden een wapen kan zijn om het maximale uit hun mogelijkheden te halen. Flexkrachten die loopbaanafspraken maken met hun opdrachtgever dichten voor een groot deel de veronderstelde kloof tussen vaste en flexibele arbeid. Herplaatsing via een intermediair biedt bovendien kansen om te proeven aan verschillende bedrijfsculturen en om ervaring op te doen in verschillende sectoren. De driehoek opdrachtgever-intermediair-werkende is een dynamische. De werkende van de toekomst is niet langer een leidend voorwerp, maar iemand die zelf de regie neemt over zijn loopbaan.

Piet Meij
Hoofd sociaal-economische zaken bij de NBBU

Deze column werd eerder geplaatst op nbbu.nl en is met toestemming overgenomen.

Flexnieuws geeft ruimte aan auteurs die een artikel willen plaatsen op Flexnieuws.