USG People College brengt talenten van flexmedewerkers in beeld

0
759

USG People College brengt talenten van flexmedewerkers in beeld
USG People
Interview met Walter Gietman, verantwoordelijk voor USG People College

“Wij houden ons intensief bezig met het ontdekken, ontwikkelen en begeleiden van talent. We streven ernaar dat iedereen, die via een van de merken van USG People aan de slag is, zo lang en plezierig mogelijk kan werken, waarbij maximaal aandacht is voor de loopbaan. Onze Talentscan leidt tot een talentenpaspoort dat het gesprek over ontwikkelingskansen makkelijker maakt.

Walter Gietman
Walter Gietman

Lange tijd was de vraag van opdrachtgevers leidend in de uitzendsector,” zegt Walter Gietman. “Er was minder of geen aandacht voor de ontwikkelingskansen van uitzendkrachten. De huidige krapte op de arbeidsmarkt biedt een uitgelezen kans om het anders te doen. Bovendien levert het geld op; als je in mensen investeert, dan zijn ze ook langer loyaal aan jou. Zo loont het voor beide partijen.”

Talentscan
“Iedereen beschikt over bepaalde talenten. In samenwerking en met instemming van de flexmedewerkers brengen wij hun specifieke talent in beeld met de USG People Talentscan.”

Is dit een IQ- of persoonlijkheidstest?
“Nee, de Talentscan brengt de talenten, wensen en drijfveren van mensen in beeld. De uitkomsten van de scan vergemakkelijken het gesprek met de flexmedewerkers over hun mogelijkheden. Met maatwerkoplossingen kunnen wij de beste match tussen organisaties en gekwalificeerd personeel maken, zodat de juiste persoon op de juiste plaats terechtkomt en blijft.”

Talentenpaspoort brengt gesprek op gang
Dat klinkt goed, maar staat de dagelijkse hectiek op uitzendvestigingen de persoonlijke aandacht voor flexmedewerkers niet in de weg?
“Uitzendwerk is hectisch en er zijn veel administratieve handelingen. Bij USG People geloven wij sterk in de menselijke kracht, daarom zeggen we ‘human touch, digital guided’. Ons werk valt en staat met persoonlijke aandacht en begeleiding. Door middel van digitalisering kunnen we daar meer tijd voor vrij maken.

Doen waar je goed in bent, dat wil toch iedereen!” vindt Walter. “Gezamenlijk kijken we daarom naar de mogelijkheden. Wat wil en kan de uitzendkracht ontwikkelen en welke loopbaankansen biedt dit? Welke opleidingsmogelijkheden zijn er en welke werkplekken sluiten hier op aan?”

Werkt iedereen op de plek die bij hem/haar past?
“Als je werkzaamheden doet die bij je passen, waar je goed in bent, dan voel je je prettig. Wij kijken daarom met de Talentscan of al onze flexmedewerkers op de juiste plek zitten. Soms zijn mensen zich nog niet zo bewust van wat hun specifieke talent is, omdat niemand hen er naar vroeg. De Talentscan biedt nieuwe inzichten en is de tool voor het creëren van maatwerkoplossingen voor de flexmedewerker.”

Duurzaam inzetbaar
“We kijken naar talent, werkplezier, maar ook naar gezondheid en algemeen welbevinden. Anders gezegd duurzame inzetbaarheid. Op dit moment doen tweehonderd van onze flexmedewerkers uit vrije wil mee aan het Alles-in-1 project van DOORZAAM. Daarin staat onder meer het bevorderen van mobiliteit, loopbaan, financiën en vitaliteit van medewerkers centraal. Zij krijgen bijvoorbeeld hulp bij het stoppen met roken of het omgaan met hun budget.” Lees meer

Win-win
“Voor de werkgelegenheid blijft de opdrachtgever van cruciaal belang, maar ik geloof in een win-win voor alle partijen. Wij kunnen opdrachtgevers beter bedienen als wij zorgen dat werkenden zich ontwikkelen en zo gelukkig mogelijk aan het werk blijven. Als wij een flexmedewerker werk bieden waar hij goed in is, draagt dat bij aan zijn motivatie en  vakmanschap. Dan blijft hij graag via ons werken. De opdrachtgever heeft eveneens baat bij medewerkers die goed functioneren.”

Team voor talentontwikkeling
Walter Gietman werkt binnen zijn afdeling samen met drie opleidingsadviseurs, twee medewerkers en twee gedragswetenschappers. Daarnaast beschikt zijn afdeling over een groot netwerk van opleiders en partijen die gewend zijn om voor iedere vraag een passende oplossing te vinden.

Enthousiast
Hij steekt zijn enthousiasme over de nieuwe ontwikkelingen niet onder stoelen of banken. “Het geeft zoveel positieve energie om hier aan bij te kunnen dragen. Dit stimuleert ook de medewerkers op de vestigingen. Wat is er leuker dan gemotiveerde flexmedewerkers in hun kracht te zetten? Wij kunnen onze opdrachtgever hierdoor ook steeds beter voorzien in de grote vraag naar gekwalificeerd personeel. Op basis van talent, interesse en motivatie bij de flexmedewerker kunnen wij zorg dragen voor de juiste persoon op de juiste plaats. Dat is de basis voor goed functionerende medewerkers.”

Opleiden en ontwikkelen loont, bewijs geleverd
“Eind 2018 hebben we bekeken welke mensen werken via Start People, een van de merken van USG People. Dit uitzendonderdeel investeerde het meest in het opleiden van de  flexmedewerkers. We zagen dat degenen die werden opgeleid drie keer langer voor de organisatie bleven werken, dan degenen die niet werden opgeleid.

Zo bieden wij eveneens (Inhouse) opleidingstrajecten op maat voor de flexmedewerkers die werken bij de opdrachtgever. Ook vaste medewerkers van de opdrachtgever kunnen daar aan meedoen.”

Impact
“Met zulke trajecten dienen wij het bedrijfsleven in Nederland. En, last but not least, wij laten aan politiek Den Haag zien dat onze branche bijdraagt aan een goed functionerende  arbeidsmarkt,” zo besluit Walter Gietman.

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws

Zie ook
MatchQ, welk talent maakt jouw organisatie succesvol?
Hoe val je op met je cv of vacature?
Walter Gietman: Moeilijk vervulbare vacatures. Onbegonnen werk?
Adriaan Belonje wordt CEO van USG People Nederland
USG People zet machine learning in om carrièrepaden te voorspellen