Hoe val je op met je cv of vacature?

0
1175

Hoe val je op met je cv of vacature?
Simone Groeneboer, Start People
‘Of je nu werkgever bent of werkzoekende, hoe specifieker je jezelf laat zien, hoe beter het is.
Wees niet bang om jezelf te zijn.’

Interview met Simone Groeneboer, directeur MKB bij Start People

“In deze krappe arbeidsmarkt helpt het niet om te roepen wat iedereen al roept. Wij merken in ons bemiddelingswerk dat iedereen op iedereen wil lijken als het gaat om kansen op werk. Maar het kan niet zo zijn dat iedereen zowel flexibel is als nauwkeurig en enthousiast en…. Als je eerlijk bent en zegt waar je wel en niet goed in bent, is het voor ons als uitzendorganisatie veel makkelijker om de juiste werkplek voor je te vinden.

Juist nu er steeds meer vacatures zijn, terwijl het aantal werklozen relatief klein is, komt het er nog meer op aan dat de matching zo goed mogelijk wordt.

Bedrijven zijn immers net als mensen, die lijken ook niet op elkaar. In het ene bedrijf wordt flexibiliteit op prijs gesteld, in het andere is een stabiele werkhouding juist veel handiger. De kennis die je nodig hebt voor een job is natuurlijk belangrijk, maar nog belangrijker is het of je als werknemer en werkgever bij elkaar past. Of je makkelijk met elkaar kunt communiceren.”

Tijd nodig om mensen te trainen voor de eisen van de werkplek
“Er zijn steeds minder vakmensen beschikbaar en steeds meer algemeen opgeleide werkzoekenden. Er is tegenwoordig dus ook altijd een bepaalde tijd nodig om mensen te trainen voor de job. Iedereen kan vakkennis bijleren. Daartoe bieden wij voldoende maatwerk trainingen via USG People College. (USG People is de moedermaatschappij van Start People). De investering in die maatwerktrainingen voor werk is veel effectiever als mensen zich durven te laten zien zoals ze zijn. Dat voorkomt teleurstellingen achteraf.”

Valkuilen bij cv’s en sollicitaties
“Wij voelen ons dus geroepen om mensen te wijzen op de valkuilen bij het solliciteren.
In dat kader hebben wij een onderzoek gedaan naar de competenties die het meest worden genoemd in cv’s.

Wij geven werkzoekenden concrete tips.
Hoe zorg je dat je aan tafel komt bij bedrijven?

Vaak helpt het om te bellen met het bedrijf waar je zou willen werken. Vraag maar door: wat wordt er precies gevraagd? Wat voor soort werk is het? En hoe is de sfeer? Wat voor type mensen werken bij jullie? Als je daar een beeld van hebt, dan weet je ook beter of jij daar zou willen werken. Of je daar gelukkig van wordt.”

Valkuilen bij vacatures
“Ook werkgevers vergeten vaak in hun vacature te zetten wat voor type medewerkers ze zoeken en hoe hun cultuur is. Ze zijn vaak nog niet zo bewust van het feit dat er weinig mensen beschikbaar zijn.

Een klant van ons in de logistieke sector wil een nieuwe lijn opzetten, waarvoor 10 operators nodig zijn. Of wij die kunnen leveren. Wij doen ons best, maar zeggen wel: dit is ons vak, wij zijn gespecialiseerd in de werving van medewerkers. Maar besef alsjeblieft dat wij deze mensen in de huidige arbeidsmarkt ook niet per morgen uit de markt kunnen plukken. In deze specifieke klantvraag hebben wij tijd tot augustus. De mensen die wij vinden, kunnen wij dus nog opleiden voor de job. Want kant-en-klare medewerkers zijn er bijna niet meer.”

Bij matching draait het steeds meer om cultuur en hoe je bent als mens
“Hoe duidelijker werkzoekenden en werkgevers formuleren wat zij leuk vinden, wat zij willen en belangrijk vinden, hoe beter wij succesvolle matches kunnen maken.

Bij competenties draait het dus om het managen van verwachtingen.
Eerlijk en authentiek zijn is de kortste weg naar een baan en een werknemer die past.”

Interview: Hinke Wever

Zie ook
Start People: ‘Maak je cv persoonlijk en licht je competenties toe’
MatchQ, welk talent maakt jouw organisatie succesvol?