Start People: ‘Maak je cv persoonlijk en licht je competenties toe’

0
247

Je kunt een hele sociale teamplayer zijn, die ontzettend creatief en enthousiast is, maar maak je daarmee het verschil als je solliciteert?

Niet persé, want deze competenties staan namelijk hoog in de top 10 van meest gebruikte competenties op cv’s in Nederland.

Start PeopleStart People maakte deze lijst op basis van een analyse van ruim 250.000 cv’s.

Maak je cv persoonlijk
Het advies van Start People om op te vallen: “Probeer op je cv niet te kiezen voor de meest voor de hand liggende competenties, maar maak je cv persoonlijk en licht de competenties toe”.

Recruiters – met name van grote organisaties – krijgen iedere dag veel verschillende cv’s onder ogen. Dit zorgt ervoor dat een cv vaak binnen ongeveer 15-30 seconden wordt beoordeeld. Als je dus veel standaard competenties op je cv plaatst, lijkt deze enorm veel op de andere cv’s die recruiters of HR-verantwoordelijken moeten beoordelen. Dit maakt je cv voorspelbaar en zelfs wat saai en zo valt deze natuurlijk niet op bij recruiters…

Populairste competenties op cv’s
Start People heeft een analyse gemaakt van de meest gebruikte competenties op ruim 250.000 Nederlandse cv’s. Deze werden geanalyseerd met behulp van parsing technologie, ook wel automatische cv verwerking genoemd. Hieruit blijkt dat dit de 10 meest voorkomende woorden op Nederlandse cv’s zijn:

1 Flexibel – 38947x
2 Leergierig – 26887x
3 Nauwkeurig (incl. accuraat) – 25942x
4 Sociaal – 23791x
5 Doorzetter – 19520x
6 Betrouwbaar – 17963x
7 Creatief – 17743x
8 Stressbestendig – 17581x
9 Enthousiast – 16443x
10 Klantgericht – 11846x

Val op met een persoonlijk en concreet cv
Simone Groeneboer, Directeur MKB Start People, houdt zich samen met haar team dagelijks bezig met het beoordelen van cv’s en weet daardoor goed waar op gelet wordt.
“Uiteraard is het afhankelijk van de functie waar je op solliciteert wat de belangrijkste eisen zijn die we terug willen zien op het cv. En ook de persoonlijke voorkeuren van een recruiter spelen een rol,” zegt zij. “Toch is er wel een aantal overkoepelende tips die we geven aan kandidaten. Een goede match met de functie waar je op solliciteert staat voorop. Of dat nu op basis van werkervaring, competenties of ambities is. Maar zelfs als dit allemaal goed zit, onderschat dan het belang van een onderscheidend cv niet. Want er zullen meer kandidaten de juiste match met de functie hebben. Los daarvan is de motivatie die bij het cv hoort uiteraard ook belangrijk. Maar met een goed cv kun je al veel verschil maken!”

Tips
Hoe kun je een cv creëren waarmee je het verschil maakt als je solliciteert?

1. Voeg persoonlijkheid toe
Zoals je aan je LinkedIn profiel een persoonlijke draai kunt geven via je ‘summary’, kun je dat ook bij je cv doen. Begin je cv met een introtekst waarin je jezelf voorstelt en toelicht wat op werkgebied
jouw drijfveren en interesses zijn. Je kunt hier ook omschrijven wat je zoekt in een nieuwe baan en waarom. Dit is dé plek om persoonlijkheid aan je cv toe te voegen. Zorg wel dat het kort en bondig blijft. En let vanzelfsprekend goed op taal(fouten).

2. Licht je werkervaring toe
Plaats niet alleen je werkervaring op het cv, maar licht duidelijk toe wat je werkzaamheden precies inhielden. Wat waren je taken en verantwoordelijkheden, op welke projecten was je trots en vooral: wat waren hier de resultaten van? Uiteraard mogen hier competenties in voorkomen, maar licht ze toe. Zeg bijvoorbeeld liever niet alleen dat je creatief bent, maar geef met een voorbeeld aan waar dit uit blijkt. Vergeet hierin ook niet de soft skills die je gebruikt in je werk. Deze worden steeds belangrijker op de arbeidsmarkt. Maar: geef ook hier weer duidelijke voorbeelden.

3. Maak een op maat gemaakt cv
Geen baan is hetzelfde. Al heeft een functie dezelfde naam, ieder bedrijf heeft een andere cultuur en achtergrond. Neem dit niet alleen mee in je motivatiebrief, maar ook bij het opstellen van je cv. In je samenvatting en de toelichting van je werkervaring is er ruimte om meer nadruk te leggen op specifieke taken en skills. Hier kun je ook omschrijven waarom nou juist jij past bij de baan en het bedrijf waar je solliciteert. Door dit concreet toe te spitsen op die ene vacature, laat je de recruiter zien dat je echt moeite hebt gedaan voor je sollicitatie en je goed in de rol verdiept hebt.

4. Kies voor een mooie opmaak – tenzij je bij een grote organisatie solliciteert
In de laatste jaren maken steeds meer mensen gebruik van mooie templates. Hierop is plaats voor een foto en worden competenties overzichtelijk in een apart kader geplaatst. Als deze ergens anders op het cv toegelicht worden of als ze heel specifiek bij de functie aansluiten, is dat prima. Recruiters die handmatig cv’s selecteren worden sowieso blij van een dergelijke mooie opmaak. En zeker als je een creatieve functie ambieert is een creatief cv onmisbaar. Solliciteer je echter bij een hele grote organisatie, dan kan zo’n opmaak tegen je werken. Daar wordt een voorselectie namelijk vaak door middel van de eerder genoemde parsing technologie gedaan en deze kan in de war raken van deze templates. Als het systeem je cv niet goed kan lezen, door de mooie opmaak, is dat natuurlijk enorm zonde. Het is dus de moeite waard om bij bedrijven te checken hoe de eerste selectie van cv’s gedaan wordt en een simpelere versie van je cv achter de hand te houden.

Meer tips zijn te vinden op www.startpeople.nl/voorbeeld-cv

Bron: Start People, 16 mei 2019

Zie ook: Welk talent maakt jouw organisatie succesvol?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here