“Uitzendbureaus zijn in de toekomst niet meer nodig”

0
1550

“Uitzendbureaus zijn in de toekomst niet meer nodig”, dat is wat professor dr. Ton Wilthagen (hoogleraar arbeidsmarkt) poneerde tijdens het eerste Flextalks debat op woensdag 24 juni.

Dat de hoogleraar deze stelling relateert aan zijn ideaalbeeld van een toekomst waarin de arbeidsmarkt volgens het Flexicurity model werkt, was ook snel duidelijk. Wilthagen pleit er ook voor om het debat niet te ideologisch te voeren, maar pragmatisch op te pakken. Het Flextalks debat in Hangar 01 van Breda International Airport speelde daarop in.

De doorgaande flexibilisering van de arbeidsmarkt en de rol van uitzendondernemingen in die ontwikkeling, was onderwerp van gesprek tijdens het mini-congres “Mind Your Step: de toekomst van flex en uitzenden”. Er werd kort ingegaan op de economische ontwikkelingen en die van de arbeidsmarkt, waarvan het bestanddeel flexwerkers steeds groter wordt.

“Minder regels, beter te handhaven”
Gesprekspartners Jurriën Koops (ABU), Ellen van Hierden (ARTRA), Han Mesters (ABNAMRO), Jaap Buis (SNCU) en Wim Davidse (hoofdredacteur a.i. Flexmarkt) zoomden al snel in op de huidige kramp die de behoefte in de markt geeft ten opzichte van de huidige wet- en regelgeving. De met de nieuwe wet beoogde vaste contracten zullen er niet komen, vonden de deelnemers aan het debat. “SNCU directeur Jaap Buis kon zich volledig vinden in de stelling dat minder regels beter zijn voor de branche. “Wij kunnen dan simpelweg veel beter handhaven”. Een pleidooi voor meer eenvoud, minder regels kwam ook van Jurriën Koops.. En zeker geen regels die haaks staan op de marktontwikkelingen.

Futureproof?
De markt gaat steeds meer naar kortere opdrachten in plaats van lange termijn werkrelaties. “Zodra je met een opdracht begint, moet je al weten wat de volgende wordt”, aldus Han Mesters, die dat beeld ook ziet in de groeiende wereld van zzp’ers. De toegevoegde waarde voor uitzendbureaus zit in de ondersteuning van werkenden.

Jurriën Koops: “Uitzendbureaus worden volgens ABU, organisatoren van werk. Er komt steeds meer werk voor onze sector. De rol van uitzendorganisaties is niet uitgespeeld, we moeten wel door ontwikkelen.” En opleiden en ontwikkelen, het stokpaardje van Ellen van Hierden kreeg ook de aandacht. “Als je jezelf niet continu bijspijkert, verlies je de aansluiting op toekomstige opdrachten”.

Vangnet
Anderzijds werd er ook gesproken over een “vangnet”. Er blijft altijd een categorie mensen die simpelweg niet in staat is om voor die mobiliteit te zorgen. “Daar moeten we met elkaar iets voor willen regelen. We zijn een beschaafde maatschappij met opgebouwde normen die ook in het nieuwe systeem terug moeten komen”, aldus Ton Wilthagen. Het volledige interview met prof. dr. Ton Wilthagen is te zien op www.flextalks.nl.

Flextalks debat ft_debat_240615

Bron: Flextalks, 26 juni 2015