Tweede Kamer akkoord met verruiming 1 jaar termijn zelfstandigenverklaring

0
163

De Tweede Kamer is akkoord met een motie waarin wordt verzocht om uitzonderingen mogelijk te maken op de 1 jaar termijn voor de zelfstandigenverklaring.

De Tweede Kamer heeft op 10 september een motie aangenomen van D66 en VVD waarin aandacht gevraagd wordt voor interim opdrachten die langer dan een jaar kunnen duren.

Het kabinet wil de Wet DBA vervangen. Bij opdrachten met een tarief boven € 75,- per uur kan een zelfstandigenverklaring worden aangevraagd. Die geeft de zekerheid dat er geen arbeidsrelatie is. De duur van zo’n verklaring is beperkt tot 1 jaar en kan niet worden verlengd. Dat de Tweede Kamer nu instemt met een verzoek om de ontzorging van de zelfstandige voorop te stellen, stemt de RIM (Raad voor Interim Management) enigszins gerust.

“Uit de praktijk blijkt dat met name bij interim-managers en zwaardere projectmanagers opdrachten vaak langer doorlopen, vanwege de complexiteit van die opdrachten. Denk hierbij aan grote reorganisaties, begeleiding fusies of infrastructurele projecten”, zo stelt Johannes Arets, bestuurslid van de RIM. Hij is dan ook tevreden dat de motie met ruime meerderheid is aangenomen.

Arets volgt namens het bestuur van RIM de nieuwe wetgeving rond interim-management: “Stopzetting van de opdracht door een overschrijding van een termijn van 12 maanden kan voor de betrokken organisaties grote continuïteitsproblemen opleveren. Dat kan niet de bedoeling zijn. Het lijkt ons van groot belang dat binnen de nieuwe regelgeving ruimte is voor uitzonderingen”, aldus Arets.

Het kabinet komt deze herfst met uitgewerkte plannen voor vernieuwing van de zzp-wetgeving.

Bron: Tweede Kamer en RIM, 11 september 2019