Nieuw onderzoek naar VMS-systemen in Nederland & België

0
187

Nieuw onderzoek naar VMS-systemen in Nederland & België

Marleen Deleu & Mark Bassie, 12 oktober 2017

Publicatie van het tweejaarlijkse vergelijkend onderzoek naar Vendor Management Systemen (VMS) in Nederland en België.

Vandaag verschijnt na twee jaar weer een nieuw onderzoeksrapport van het Belgische TheFlexAcademy (Marleen Deleu) en Flex-Beheer (Mark Bassie) over inhuursystemen (in jargon genoemd ‘Vendor Management Systemen’). Met dit soort systemen kunnen organisaties de administratie van hun complete inhuur organiseren, van uitzendwerk tot en met complexe Statement of Work-arrangementen (SOW, ook wel genoemd ‘aanneming van werk’), waarbij complete diensten worden uitbesteed aan externe bedrijven.

Alle vormen van externe arbeid kunnen vaak in zo’n systeem worden beheerd. In de afgelopen jaren zijn dit soort systemen snel uitgebreid met nieuwe technologie, waardoor ze steeds slimmer worden en steeds meer de inhurende organisatie kunnen helpen.

Alleen is duidelijk dat de ontwikkelingen en de keuzes van de leveranciers van dit soort systemen nogal verschillen. Zo heeft de een fors ingezet op ondersteuning van SOW, terwijl de ander focust op HR Analytics of de ondersteuning van het recruitment van vaste posities in de organisatie.

Dit soort van oorsprong dure en logge systemen ontwikkelen zich snel tot flexibele systemen in de Cloud die ook voor middelgrote organisaties interessant worden. Mobile versions, API’s en Robotic Process Automation (RPA) kom je nu veel tegen. En dan komt Artificial Intelligence (AI) er nog aan in de nabije toekomst.

Ook interessant is de trend van ‘Direct Sourcing’ en daar aan gekoppeld de opkomst van Freelance Management Systemen (FMS). Hiermee kunnen organisaties zelf op zoek gaan naar geschikte freelancers/zzp’ers en/of candidate/talentpools inrichten met interessante kandidaten en dit zonder tussenkomst van intermediairs.

Volgens beide onderzoekers valt er dus wat te kiezen en is het ook belangrijk om te kijken naar de eigen behoeften voor de komende jaren samen met de ontwikkelplannen van de leveranciers. Immers wat er nu nog niet is, kan over een jaar ineens State of the Art zijn.

VMS Systemen in NL en BE, rapport 2017

Het uitgebreide rapport biedt Inkopers, HR Managers of consultants die met inhuur van externe talenten bezig zijn, een antwoord op de volgende vragen:

  • Wat waren de ontwikkelingen t.a.v. VMS-systemen en hun leveranciers in de afgelopen twee jaren? Wat zijn hun plannen voor de komende periode?
  • Zijn er al systemen die Total Workforce Management (TWM- vast en flex in één systeem) aankunnen?
  • Zijn er nieuwe aanbieders op de markt en wat is er gebeurd met de oudere systemen?
  • Wat betekenen de steeds snellere gaande technologische mogelijkheden voor VMS-systemen?
  • Naast bovenstaande algemene ontwikkelingen is deze keer ook meer specifiek gekeken naar de functionaliteiten voor:
   – Worker Classification, met name in het kader van de DBA en uitzendarbeid in België
   – Het on- en off boarden van inhuurkrachten

Het rapport geeft inzicht in wat zeven leveranciers van Vendor Management Systemen in Nederland en België aanbieden: Beeline, Connecting-Expertise, Connexys, Hays Talent Solutions, Nétive, OneStopSourcing en proUnity.

Er zijn nogal wat fusies en overnames in dit speelveld geweest. Beeline met IQN, Fieldglass met SAP en recent Bullhorn met Connexys. Naarmate leveranciers in meer landen binnen of buiten Europa worden gebruikt, komen ook de omvang en opzet van de bedrijfsorganisatie naar voren. En dan kan samengaan met een partner een oplossing zijn om snel te kunnen schakelen.

De antwoorden van de zeven deelnemers in het rapport zijn geanalyseerd of in een meer algemene context geplaatst, bijvoorbeeld die van relevante technologische ontwikkelingen, veranderende wetgeving of arbeidsmarkttendensen.

Rapport
Het rapport is vanaf 12 oktober 2017 gratis te downloaden bij:
Flex-Beheer
TheFlexAcademy