"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

NettStaff – interview met Patrick Soeters

NettStaff

Interview met directeur Patrick Soeters

NettStaff

‘Wij willen de beste dienstverlener zijn voor technische professionals in Installatie- en Elektrotechniek. De service aan medewerkers en opdrachtgevers staat bij ons centraal.’

Bij NettStaff werken ruim 30 vaste interne medewerkers op de vestigingen.
Het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam. De uitzendorganisatie biedt momenteel werk aan 350 technische uitzendkrachten.

NettStaff bekleedt de eerste positie in de Fabulous 40 Flexbranche, editie 2017, dankzij een zeer snelle groei.

Gestart in 2014
“Wij zijn eind 2013, begin 2014 gestart. Mijn medeoprichter Jurri-Jan Rijkaart en ik waren al actief in de technische uitzendmarkt en werkten bij onze huidige concurrent.

Bij onze start waren de marktomstandigheden voor technische uitzendbureaus nog zeer uitdagend. Het gevolg was dat technische uitzenders zoveel mogelijk bezuinigden, wat vooral ten nadele was van de uitzendkrachten. Er was nauwelijks ruimte voor service aan de vakmensen. Wij gingen in ons bedrijf bewust het tegenovergestelde doen. We zorgden dat medewerkers goed in hun vel zaten en hun werk perfect op orde kregen. Daardoor konden ze ook zo goed mogelijk presteren op de werkvloer.”

Anticyclisch investeren
“We investeerden in de medewerkers, zodat zij het bij ons beter hadden dan bij andere uitzendorganisaties. Opdrachtgevers merkten het verschil. Dat gaf ons een voorsprong in de markt.

Wij boden opleidingen en trainingen aan, wat weinig technisch uitzenders in die tijd deden. Wij werken in een branche waarin de meeste uitzendmedewerkers geen eigen vervoer hebben. Ook daar hebben wij goed voor gezorgd. Waar concullega’s hun mensen in kleinere auto’s lieten rijden, regelden wij juist luxere auto’s voor de medewerkers, waarin ze hun gereedschap en materiaal netjes mee konden nemen. Ook voor hun gezin konden ze die auto gebruiken. Een jaarlijks kerstpakket, leuke uitjes, personeelsborrels horen er ook bij.”

Vestigingen openen
“Waar andere uitzenders regionale vestigingen gingen sluiten om het werk voortaan centraal aan te sturen, werkten wij andersom; wij openden juist vestigingen met het oog op de medewerkers. Wij willen dichtbij ons uitzendkrachten zijn, zodat zij makkelijk naar ons toe kunnen en wij ook naar hen toe, of zelfs naar de mensen thuis als daar behoefte of aanleiding toe is.

Onze aanpak werd als een verademing ervaren en sloeg meteen aan bij vakkrachten en opdrachtgevers.

In de loop van 2014 begon de markt te kantelen. Onze propositie bezorgde ons veel opdrachten en een zeer snelle groei tot eind 2015.

Wij behoren inmiddels tot een select groepje van gespecialiseerde bureaus zoals BAM waar grote Bouwondernemingen graag zaken mee doen.

Ook kandidaten hebben binding met ons, want ze werken afwisselend enkele weken of een lange periode bij een opdrachtgever. Ze gaan van project naar project. Onze begeleiding stellen ze op prijs.”

Patrick Soeters, NettStaff
Patrick Soeters, NettStaff

Tekort aan goede technici
“Sinds 2016 is het moeilijker om de juiste kandidaten te vinden. We groeien nog steeds, maar het kost meer energie. Er wordt veel aan kandidaten getrokken door concurrenten in de uitzendmarkt.

De animo voor het vak bij de jonge generatie loopt al jaren terug. De crisis heeft die trend wat gemaskeerd, maar inmiddels is dit probleem in alle hevigheid aanwezig. Met z’n allen hebben wij in de branche een fors tekort aan goede technici.

Installatiebedrijven beginnen nu ook weer zelf mensen in dienst te nemen en geven aan dat ze kandidaten van ons willen overnemen. Tot nu toe was men daar huiverig voor. De sector Bouw en Techniek werd zwaar geraakt tijdens de crisis. Personeelskosten vormden vaak de bottleneck.”

Werving en instroom
“Wij werven nog geen technici Oost-Europa. Wij werken met Nederlandse technici en zoeken andere mogelijkheden om het tekort op te lossen, bijvoorbeeld door mensen op te leiden en/of om te scholen. De eerste samenwerking is vaak met UWV en gemeenten. Zij kunnen mensen uit hun bestanden aanreiken die omgeschoold willen worden. Vervolgens kunnen zij een training doen bij een leerbedrijf in samenwerking met ROC Amsterdam en een diploma behalen. Vorig jaar zijn we daarmee begonnen. We hebben toen tien mensen opgeleid. Ruim een maand geleden zijn weer twintig man met een opleiding gestart. Dat levert heel leuke succesverhalen op, zoals het verhaal van iemand die jaren in de zorg heeft gewerkt en iets anders wilde doen. Nu is hij al een jaar via ons aan het werk als installateur en heeft zijn weg helemaal gevonden.

We hebben ook een aantal Syriërs in dienst genomen die een technische achtergrond hebben. Als ze in ons land een verblijfsstatus hebben en aan het werk willen, kunnen zij via ons aan de slag. Het is een mooi potentieel en tegelijk helpen wij die mensen daarbij. Het werkt zeker. Al is het nog een uitzondering in ons personeelsaanbod. Standaard bieden wij werk aan Nederlandse technische uitzendkrachten.”

Uitzenden in België
“Bij toeval ben ik zo’n vijftien jaar geleden in contact gekomen met een Belgisch installatiebedrijf dat behoefte had aan inleenpersoneel. België bood daar minder mogelijkheden toe. Inmiddels doen wij al jaren zaken met hen. Ik heb me verdiept in de Belgische uitzendmarkt en weet dat meerdere bedrijven er behoefte hebben aan technisch personeel. Op korte termijn openen wij daarom een vestiging in Antwerpen. We werken er met uitzendkrachten vanuit Nederland, maar werven ook Belgische uitzendkrachten die daar of in Nederland aan de slag kunnen.”

Verdere groei
“De vestigingen die we hebben geopend, willen we verder ontwikkelen. We gaan ook nog nieuwe vestigingen openen in gebieden waar wij nog niet aanwezig zijn. Zo hebben we onder andere plannen voor een vestiging in Nijmegen, om over een jaar of twee een netwerk te hebben van 15 vestigingen in Nederland. We breiden uit in Belgie en misschien verder de grenzen over.
We kijken ook naar aanpalende markten. Wij zijn zelf sterk in utiliteit en woningbouw, maar nog niet zo goed in industrie, terwijl wij die sector ook willen bedienen.”

Verder zijn we gestart met een payrolltak. We hebben nu zo’n 200 medewerkers voor de horeca en de schoonmaaksector op de payroll om schommelingen in onze markt op te kunnen vangen. Het is eenvoudiger 200 payrollkrachten aan de slag te houden, dan 200 monteurs te vinden en aan het werk te houden.”

Zeer recent heeft Patrick Soeters de aandelen van zijn mede-oprichter Jurri-Jan Rijkaart overgenomen. “Dat is in goed overleg gegaan,” zegt Soeters.

Plannen voor de toekomst?
“Lekker doorbouwen met mijn team aan NettStaff! Daar hebben we veel plezier in.”

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.