NBBU: ‘CNV geeft met onderzoek tegenstrijdig signaal af’

0
237

Uitzendbrancheorganisatie NBBU reageert op het recente CNV onderzoek onder 600 uitzendkrachten.

Het CNV schetst een vreemd beeld van de uitzendsector, vindt de NBBU. “Onlangs sloten we nog een nieuwe cao met het CNV met een gezamenlijk overeengekomen beloning voor uitzendkrachten. Nu komt de bond hiermee. Weten ze wel wat ze getekend hebben? Ik weet niet wat ik hiervan moet maken”, zegt Marco Bastian, directeur van de NBBU.

De NBBU herkent zich absoluut niet in het beeld dat het CNV schetst naar aanleiding van een onderzoek dat het onder uitzendkrachten heeft laten doen. Uitzendkrachten werken gemiddeld 30 uur in de week, tegen de inlenende cao. Oftewel, tegen de beloningen die bij het inlenende bedrijf horen.

De NBBU kan niet achterhalen of het onderzoek de hele uitzendsector weerspiegelt. Wel valt de suggestieve en subjectieve vraagstelling op. “Een onderzoek onder 600 mensen roept de vraag op of dit representatief is voor de hele uitzendpopulatie”, zegt Bastian.

De leden van de NBBU zijn mkb-partijen. Zij hebben er vanuit hun bedrijfsbelang alle baat bij hun uitzendkrachten zoveel mogelijk aan werk te helpen en goed te belonen. Zij streven naar langdurige opdrachten, houden zich aan de cao en volgen de inlenersbeloning.

“Het argument van het CNV dat werkgevers meer vaste contracten moeten verstrekken, wordt vaker van stal gehaald. Maar wat de bond zich blijkbaar niet wil realiseren, is dat alleen maar meer bedrijven flexibel georganiseerd zijn”, zegt Bastian. “Zij achten een flexibele schil noodzakelijk. Uitzendwerk is een betrouwbare en goed gereguleerde flexvorm om in deze behoefte te voorzien.”

Bron: NBBU, persbericht 22 oktober 2019

Zie ook
CNV: Helft uitzendkrachten kan nauwelijks rondkomen
Onderhandelingsresultaat CAO Uitzendkrachten 2019-2021
CAO’s ABU en NBBU geharmoniseerd