"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Oprichters Squla lanceren startup die skills gap dicht met praktijkgerichte omscholing

Oprichters Squla lanceren startup die skills gap dicht met praktijkgerichte omscholing

1 miljard*. Zoveel mensen moeten wereldwijd worden omgeschoold om toekomstige transities zoals duurzame energie, innovatieve gezondheidszorg en digitalisering mogelijk te maken. Ook de beoogde Nederlandse regering geeft in het recente regeerakkoord het belang aan van omscholing.


De Nederlandse startup Chapter pakt dit probleem aan door mensen via hun app een omscholingstraject aan te bieden met baangarantie. Tegelijkertijd biedt Chapter aan werkgevers de mogelijkheid om een nieuwe talentpool aan te boren van intrinsiek gemotiveerde mensen, die zich omscholen naar de belangrijkste banen van vandaag en de toekomst. Met die gedachte heeft Squla-founder André Haardt Chapter opgericht.

Maar liefst 87% van de directeuren verwacht de komende jaren een enorm gat tussen benodigde en beschikbare vaardigheden. Dat terwijl we nu al te maken hebben met een krappe arbeidsmarkt.

De vraag naar talent met de juiste vaardigheden en een groeimindset wordt alleen maar groter om toekomstbestendige banen in te kunnen vullen. Tegelijkertijd zijn (te) veel mensen ongelukkig in hun huidige baan. Juist dat biedt kansen om een oplossing te bieden die mensen aan een baan helpt waar zij blij van worden, en anderzijds werkgevers helpt bij het bouwen van een toekomstbestendig personeelsbestand.

Chapter zet een beweging in gang door mensen op te leiden naar zinvolle banen die ze leuk vinden. De Chapter-journey bestaat uit vijf duidelijke stappen:

  1. Via de app krijgen mensen met het omscholingsadvies onder begeleiding van een gediplomeerde coach inzicht in welke banen van de toekomst goed bij ze passen en welke skills nodig zijn om daar te komen.
  2. Na dit advies biedt Chapter dat specifieke omscholingstraject ook echt aan door middel van korte interactieve cursussen, praktijkopdrachten bij werkgevers, video’s, spellen en quizzen, in blokken van 15 minuten.
  3. Iedere deelnemer krijgt een begeleider aangewezen die gedurende het traject ondersteuning biedt wanneer nodig en motiveert.
  4. Na het afronden van de opleiding volgt baanaanbod bij organisaties die grote behoefte hebben aan mensen met deze specifieke skills. Chapter belooft hier baangarantie. Hiermee biedt Chapter tevens een oplossing voor werkgevers: zij bouwen met deze nieuwe aanwas van talent een toekomstbestendig personeelsbestand op.
  5. Na afloop van het omscholingstraject kunnen professionals hun vaardigheden up-to-date houden en blijven zij onderdeel van de Chapter-community.

André Haardt, founder van Chapter: “Tekorten in de zorg, de vergrijzing, digitalisering: de wereld staat voor een groot aantal complexe zaken. Zaken die we met beide handen aan moeten pakken. En dat kan maar op één manier: we moeten nu actie ondernemen om mensen om te scholen naar interessant, goed betaald en zinvol werk. Met Chapter helpen we professionals aan werk waar ze zelf in eerste instantie misschien niet eens aan gedacht hadden, en werkgevers voorzien we van talent met de juiste vaardigheden.

Dat kunnen we niet alleen, ons doel is om samen te werken met de bedrijven die toekomstbestendig talent zo hard nodig hebben. Wij geloven dat we met Chapter een oplossing kunnen bieden om onze arbeidsmarkt te verduurzamen.”

Bron: Chapter, persbericht 17 december 2021

Lees ook
Werkperspectief.NL – waarom dit platform, hoe werkt het?
UWV dashboard Skills en beroepen gebaseerd op CompetentNL
Selecteren op basis van skills verrijkt je blik op arbeidsbemiddeling
TNO brengt skills in kaart voor betere matching

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.