Campagne voor werving van vrouwen als vrachtwagenchauffeur

0
222

In de sector transport en logistiek werken meer mannen dan vrouwen. Toch verandert dit. Steeds meer vrouwen blijken het beroep van vrachtwagenchauffeur aantrekkelijk te vinden. De sector voert een speciale campagne voor de werving van vrouwen.
Werving van vrouwen tijdens Ladies Night, 'ik word chauffeur' in sector Transport en Logistiek
Ladies Night
Tijdens een speciale Ladies Night in Nieuwegein waren zo’n 200 (toekomstige) vrachtwagenchauffeurs aanwezig. Dit evenement vormt de kick-off van een campagne van werkgeversorganisaties TLN en VVT en vakbonden FNV Transport & Logistiek en CNV Vakmensen om meer vrouwen voor de sector transport en logistiek te werven.

De rol van vrouwen in het vak zichtbaar maken
Vrouwen zichtbaarder maken waardoor zij een voorbeeld zijn voor andere vrouwen, die daarmee aangetrokken worden tot de sector. Dat was het doel van de speciale Ladies Night voor vrachtwagenchauffeurs. De aanwezige vrouwen konden in gesprek gaan met andere vrouwen die al chauffeur zijn en met mogelijk toekomstige werkgevers. Een rijschool gaf de mogelijkheid om in een vrachtauto het rijden direct te ervaren.”

De campagne past in het diversiteitsbeleid van de sector, is mogelijk dankzij de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer (SOOB) en wordt uitgevoerd door Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL). Meer diversiteit is goed voor de sector; het is van maatschappelijk én bedrijfseconomisch belang.

Versnelde toename noodzakelijk
Elisabeth Post, voorzitter TLN: “De groei van bedrijven in onze sector houdt aan, het aantal bedrijven, werknemers en chauffeurs neemt verder toe. Tegelijkertijd blijft de arbeidsmarkt (zeer) krap. Het aantal vrouwen is ondervertegenwoordigd, meer diversiteit is goed voor sector. Daarom is het van belang om deze groep extra te ondersteunen en stimuleren.”

Goede vooruitzichten
De arbeidsmarkt in transport en logistiek blijft krap. Het aantal openstaande vacatures voor vrachtwagenchauffeurs, transportplanners en logistiek medewerkers ligt op een hoog niveau. Het aantal vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs is met 2,6% van het totale aantal vrachtwagenchauffeurs zwaar ondervertegenwoordigd. De sector streeft naar een aandeel van 10% en werft daarom onder andere via www.ikwordvrachtwagenchauffeur.nl/vrouwen extra chauffeurs voor de sector.

Bron: Sectorinstituut Transport en Logistiek, persbericht 11 oktober 2019

Voor opleidingsmogelijkheden en subsidie, zie SOOB. De opleiding tot vrachtwagenchauffeur duurt drie tot zes maanden. Het grootste deel ervan wordt door de sector betaald.

Zie ook
Transportsector werft 3000 extra chauffeurs
Meer werknemers en zij-instromers in sector Transport en Logistiek
CAO Beroepsgoederenvervoer 2017-2019 * | CAO Transport