Meer werknemers en zij-instromers in sector Transport en Logistiek

0
95

Sectorinstituut Transport en Logistiek meldt in het eerste kwartaal van 2017 een hoge instroom in vergelijking met voorafgaande jaren; 8.410 nieuwe werknemers (6.337 in 2016-Q1).

Sinds begin 2009 waren er nog nooit zoveel mensen werkzaam in de sector. Zie de Sectormonitor Q1 2017

De sector profiteert van de groeiende Nederlandse economie. De stemming onder ondernemers is positief. Er is omzetgroei, zowel voor beroepsgoederenvervoer over de weg als logistieke dienstverlening. Willem de Vries, directeur Sectorinstituut Transport en Logistiek: “De arbeidsmarktdynamiek neemt toe. Er is veel instroom, maar meer nieuwe werknemers zijn nodig. De beroepen Chauffeur en planner worden door het UWV benoemd als ‘krapteberoepen’. Door deze ontwikkelingen nemen de zorgen onder ondernemers over een personeelstekort toe.”

Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN): “het is goed te zien dat veel mensen instromen in de sector en dat bijvoorbeeld ons zij-instroom traject werkt. Er werken nu al bijna 140.000 mensen in de sector. Dat neemt niet weg dat we in een cirkel van 300 kilometer rond Utrecht de komende jaren 2000 vrachtwagenchauffeurs per jaar zoeken. Daarnaast zijn er ook veel vacatures in andere logistieke beroepen”.

Ook Egon Groen, bestuurder van FNV Transport en Logistiek is blij met de ontwikkelingen. “We zien dat er sprake lijkt van een structurele ontwikkeling en niet alleen maar om tijdelijke krachten. Zeker bij de chauffeurs gaat het om echte banen. Dat hebben we met oog op de toekomst als sector hard nodig”.

Meer arbeidsmarktontwikkelingen
In deze Sectormonitor zijn verder de volgende arbeidsmarktontwikkelingen in het eerste kwartaal van 2017:
• Aantal werknemers en chauffeurs blijft toenemen
• Veel instroom in sector (piek instroom op 21 jaar)
• Uitstroompiek ligt op 66 jaar, tevens veel uitstroom rond 25 jaar
• Aandeel oproepkrachten (16%) stijgt, evenals aandeel parttimers
• Gemiddelde leeftijd chauffeurs blijft stijgen.

Bron: Sectorinstituut Transport en Logistiek, 10 juli 2017