UWV en Belastingdienst: zzp’ers niet in dienstbetrekking

0
579

Het UWV en de Belastingdienst hebben maatregelen getroffen zodat hun zzp’ers buiten dienstbetrekking werken. Gebruik van een g-rekening is mogelijk.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën zegt dit in antwoord op vragen van het Tweede Kamerlid Klein over de fiscale behandeling van zzp’ers.

Implementatietermijn tot 1 mei 2017
Hij stelt dat het UWV en de Belastingdienst maatregelen hebben genomen om te zorgen dat zzp’ers die zij rechtstreeks inhuren buiten dienstbetrekking werken, maar dat het niet is uit te sluiten dat er individuele uitzonderingen zijn. Beide organisaties maken gebruik van de standaard implementatietermijn, zodat zij tot 1 mei 2017 ook die uitzonderingen in hun processen kunnen borgen.

Gebruik g-rekening mogelijk
Wiebes geeft verder aan dat een opdrachtgever een deel van de factuursom op de g-rekening van de uitlener mag storten. Een opdrachtgever die personeel inhuurt kent immers niet de precieze inhoud van de overeenkomst tussen de uitlener en het ingeleende personeel. Via de g-rekening kan hij zijn risico op fiscale keten- of inlenersaansprakelijkheid beperken, en de uitlener kan er verschuldigde loonheffingen en omzetbelasting van betalen.

Een g-rekening wordt op deze manier niet oneigenlijk gebruikt. Als dat wel het geval zou zijn kan de Belastingdienst de g-rekeningovereenkomst opzeggen, waarna de bank de g-rekening intrekt.

Bron: Tweede Kamer, 9 juni 2016