"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Blijvende vraag naar mbo’ers zorgt voor flink hogere lonen

80% van de Nederlandse werkgevers worstelt nog steeds met het vinden van voldoende personeel. Met name bij mbo’ers met werkervaring leidt dat tot stevig hogere salarissen.

De felle concurrentie om gekwalificeerd personeel te werven en behouden dwingt Nederlandse werkgevers om dieper in de buidel te tasten. Dit blijkt uit het AWVN-ledenonderzoek “Meer doen met wat je in huis hebt“. De strijd om met name technisch, productie- en ICT-personeel op mbo-niveau is hevig, waarbij werkgevers niet alleen hogere salarissen bieden, maar ook inzetten op aanbrengpremies en het verbeteren van de balans tussen werk en privé.

Aanhoudende krapte

Net als in voorgaande jaren blijft de arbeidsmarktkrapte een uitdaging, met 57% van de werkgevers die verwachten dat deze situatie zal aanhouden en 31% die zelfs een toename van de tekorten voorziet. Deze krapte vertaalt zich direct in hogere werkdruk binnen organisaties, wat op zijn beurt leidt tot meer ziekteverzuim en verdere toename van de werkdruk.

Meer dan alleen hoger salaris

Om aantrekkelijk te blijven, biedt 65% van de werkgevers een aanbrengpremie aan, terwijl de helft van de werkgevers ervoor kiest om nieuw personeel hoger in te schalen. Een aanzienlijk deel (22%) betaalt zelfs boven het schaalmaximum. Naast financiële prikkels, richten werkgevers zich steeds meer op secundaire arbeidsvoorwaarden zoals professionele ontwikkelingsmogelijkheden, flexibele werktijden, en de optie tot thuiswerken.

Personeelsbehoud

De concurrentie is niet alleen een kwestie van aantrekken, maar ook van behouden. Werkgevers verliezen personeel aan bedrijven die hogere lonen of betere voorwaarden bieden. Gebrek aan doorgroeimogelijkheden en hoge werkdruk zijn veelgehoorde redenen voor werknemers om van baan te wisselen, met wervingsbureaus die actief jagen op deze ontevreden werknemers.

Strategische Aanbevelingen van AWVN

AWVN adviseert drie strategieën om de impact van arbeidsmarktkrapte te verminderen:

  1. Behoud van Personeel: Dit vereist persoonlijke aandacht en een focus op het verbeteren van de werk-privé-balans.
  2. Anders Organiseren van Werk: Efficiënter werkverdeling en bredere inzetbaarheid van personeel door taken en werkprocessen te heroverwegen.
  3. Innoveren en Automatiseren: Investeren in technologie om arbeidsintensieve taken te automatiseren en zo de afhankelijkheid van menselijke arbeid te verminderen.
Hugo-Jan Ruts is algemeen directeur van ZiPmedia, de uitgever van Flexnieuws, en tevens hoofdredacteur van ZiPconomy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *