"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Andre Schuijl, Jobxion: ‘Recessie dreigt, tijd voor inspanning!’

Andre Schuijl, uitzendbureau Jobxion: ‘Recessie dreigt, tijd voor inspanning!’

Andre Schuijl, directie uitzendbureau Jobxion
Foto, midden: Andre Schuijl, directeur uitzendbureau Jobxion

Veel bedrijven in Nederland voelen de klappen van de sterk veranderende economie. De krapte op de arbeidsmarkt is hoog opgelopen waardoor er tekort is aan personeel. Daarnaast voelen steeds meer bedrijven de noodzaak om hun bedrijfspand te verduurzamen, als gevolg van strengere wet- en regelgeving en de toenemende energieprijzen.

Andre Schuijl, directeur van Jobxion, volgt de ontwikkelingen op de voet en levert een bijdrage aan het versterken van de arbeidsmarkt en het verduurzamen van Nederland.

Een nieuwe recessie
“Het kan niet anders dan dat we in een nieuwe recessie belanden,” zegt Schuijl. “We horen alarmerende berichten van onder andere tuinders en voedselproducenten die deze winter geconfronteerd gaan worden met veel te hoge energierekeningen en daardoor de productie stilleggen.” Volgens Schuijl kwamen er na de recessie van 2013 veel Nederlandse en internationale vakmensen beschikbaar in de bouw en techniek. Schuijl houdt rekening met hetzelfde scenario: “De huidige maatregelen vanuit de overheid zijn belastend voor bedrijven, steunpakketten bieden geen oplossing meer. Vanuit arbeidsperspectief is dit problematisch en vraagt het om een pragmatische aanpak.”

Kansen voor nieuwe instroom op de arbeidsmarkt
Het is de persoonlijke missie van Andre Schuijl om mensen uit de bouwkundige en technische sector aan het werk te houden. Ook ziet hij een kans om met deze groep vaklieden een bijdrage te leveren aan een ander maatschappelijk thema, namelijk: het verduurzamen van bedrijven en particuliere woningen. “Wij zagen de uitdagingen aankomen en zijn in 2021 een opleidingscentrum gestart, waar we inzetbare vakmensen een gratis korte training of opleiding aanbieden. Het doel is om deze vakmensen zo snel mogelijk de arbeidsmarkt op te laten gaan, weliswaar in een ander vakgebied.”

Jobxion: opleidingscentrum voor bouw en techniek
In het opleidingscentrum van Jobxion worden vakgerichte opleidingen aangeboden die bijdragen aan de verduurzaming van Nederland. Kandidaten worden opgeleid tot timmerman, betontimmerman, elektromonteur, zonnepanelenmonteur of warmtepompinstallateur. Enige bouwkundige- en technische kennis is vereist. In het opleidingscentrum worden modules aanboden, waarbij de kandidaat in enkele dagen nieuwe, vakgerichte vaardigheden ontwikkelt. Zo kan bijvoorbeeld een elektricien snel omgeschoold worden tot zonnepanelenmonteur.

Baangarantie
Met het afronden van een opleiding is de kandidaat verzekerd van een baan. Een zeer ambitieuze doelstelling met een grote belofte. “De doelstelling kent onderweg veel uitdagingen,” vertelt Schuijl. “Een groot deel van de oplossing ligt bij onze interne afdelingen. Zo is de rol van de praktijkdocenten onmisbaar geworden bij het maken van de juiste match, omdat zij een gedegen oordeel kunnen vellen over de ervaring, vaardigheden en het gedrag van een kandidaat.”

Het belang van een goed ingericht wervingsproces
Schuijl pleit voor een goed ingericht wervingsproces, waarbij alleen potentiële kandidaten worden gezien in het opleidingscentrum. “Waar we in het verleden op snelheid werkten, geven we nu prioriteit aan het proces. Dit betekent dat we minder kandidaten zien in het opleidingscentrum, door een strengere werving en selectie . Om een juiste match te maken is de verbinding tussen de recruitment-, sales- en marketingafdelingen essentieel.”

Visie op recessie
“Succes in een recessie ontstaat door inspanningen in tijden van welvaart en in tijden van economische uitdagingen,” zegt Schuijl. Inspanningen levert hij op het gebied van leiderschap, ondernemerschap, verandermanagement en sales. Met het oog op een volgende recessie houdt André rekening met een opnieuw veranderende markt. Hij is vastbesloten om te blijven innoveren met het opleidingscentrum en zijn missie voort te zetten. Hij focust op nieuwe mogelijkheden en laat zich daarbij inspireren door managementauteur en schrijver Jos Burgers over onderwerpen als strategie, marketing en klantgerichtheid.

Toekomst voor arbeidsmarkt
“Voor Nederland zou het opleiden van nieuwe legale arbeidskrachten een uitkomst zijn,” vertelt Schuijl. Volgens hem bevat deze groep veel vaklieden die, met de juiste investering in taal en omscholing, kunnen instromen op de arbeidsmarkt. “We moeten we er het beste van maken,” vindt Schuijl. “Niet iedereen in Nederland staat te trappelen om de komst van migranten, maar als je de economie draaiende wil houden heb je ze nodig en is het dus ook belangrijk ze goed op te leiden.”

Bron: Jobxion, tekst: Joyce van Steenis, 1 november 2022

Lees ook
2018 JobXion leidt vakmensen op bij Techniek College Rotterdam

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.