"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Eerste Hulp Bij Vacatureteksten

Eerste Hulp Bij Vacatureteksten

Column door Nicol Tadema, scorenmetwoorden.nl

Nicol Tadema
Nicol Tadema

De vacaturetekst… iedereen vindt er wat van. En wat mij opvalt is dat er vooral vaak wordt geroepen wat er níét goed gaat. Hoe het niet moet. Wat er niet mag. Ik denk liever in mogelijkheden. En de mogelijkheden die een goede vacaturetekst biedt, die zijn groot.

Zo draagt een goed geschreven vacaturetekst direct bij aan de resultaten: hij vergroot jouw bereik en de kans op passende sollicitaties. En dat is wat je wil. Zeker in deze overspannen arbeidsmarkt kan jij wel extra aandacht én kandidaten gebruiken. Daarom deel ik 7 praktische tips met jou, 1 tip per tekstelement. Pas je ze alle 7 toe? Dan kan ook jij profiteren van de mogelijkheden die een goede vacaturetekst biedt.

1) Kies een fantastische functietitel.
Hoe achterhaal je de juiste functietitel, die de aandacht trekt van jouw doelgroep? Start bij de intake, stel de vacaturehouder de slimme intakevraag: ‘in welke functie is de ideale kandidaat nu werkzaam?’. Krijg je meerdere antwoorden? Prima, tik de verschillende opties in in de gratis tool Google Trends. Zo achterhaal je de meest gangbare titel en weet je welke functietitel straks schittert boven jouw vacaturetekst.

2) Start met een indrukwekkende introductietekst.
De lezer van jouw vacaturetekst besluit al binnen een paar seconden of-ie de tekst verder leest óf niet. Dus een paar keer knipperen met je ogen en de beslissing is gemaakt. Met die tijdsdruk snap jij dat je meteen indruk moet maken. Daarom benoem je in de introductietekst direct de unieke aspecten van de vacature. Wat maakt jouw vacature leuker, beter, interessanter dan een soortgelijke vacature elders? Het antwoord is de Job Value Proposition en die breng je wervend onder (circa 50) woorden.

3) Schrijf een fantastische functie-inhoud.
Dit tekstitem kan rekenen op veel aandacht van werkzoekenden. Bedenk bij de functie-inhoud goed wat de doelgroep zou willen weten. Welke vragen zou de doelgroep hebben over de functie-inhoud? Die vragen beantwoord je in de functie-inhoud. Omdat je wilt dat de tekst lekker leesbaar én goed scanbaar is, breng je de essentie van de functie onder woorden in de eerste alinea. In de daaropvolgende opsomming beschrijf je de belangrijkste werkzaamheden. Probeer hierbij tussen de 3 en 5 opsommingstekens te blijven.

4) Schrijf een briljante bedrijfsomschrijving.
Natuurlijk schrijf je hier iets over het bedrijf. De lezer van jouw vacaturetekst wil wel weten of het een IT-dienstverlener, koekjesfabrikant of rioleringsbuizenproducent is. Maar je omschrijft hier vooral hóé het is om bij het bedrijf te werken. Als je dit doet door voorbeelden te geven, blijf je weg bij clichés zoals informeel of dynamisch. Denk bijvoorbeeld aan het omschrijven hoe de pauzes worden gehouden: eten jullie een broodje achter het toetsenbord? Gaan jullie samen wandelen? Of spelen jullie een potje tafeltennis? En hoe worden successen samen gevierd? Door te dansen op de bureaus, het openploppen van de champagne of door de bel te luiden?

5) Schrijf formidabele functievereisten.
Wist je dat 48% van potentieel werkzoekenden al afhaakt bij de aanblik van een ellenlange lijst met vereisten? Dit tekstitem binnen de vacaturetekst vraagt dan ook om het maken van keuzes. Beschrijf eerst in een tekstalinea welk talent de persoon moet meebrengen. In de daaropvolgende opsomming som je de belangrijkste hard skills op. Probeer ook hier tussen de 3 en 5 opsommingstekens te blijven.

6) Benoem aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.
Meer dan 1 op de 4 Nederlanders stopt met lezen als er in een vacaturetekst niets staat over de arbeidsvoorwaarden. En 3 op de 4 mensen geven aan minder snel te solliciteren als het salaris ontbreekt. Het loont dus om het salaris en de arbeidsvoorwaarden alle ruimte te geven. Houd hierbij rekening met de doelgroep: wat vindt deze doelgroep belangrijk bij de keuze van de baan? Het helpt je bij het bepalen wat je vermeldt en in welke volgorde je dit vermeldt.

7) Sluit af met een activerende call to action.
Het venijn zit ‘m in de staart. Je hebt de aandacht van jouw droomkandidaat weten te vangen en vastgehouden tot dit allerlaatste deel van de vacaturetekst. Nu komt het erop aan. Daarom moedig je de lezer hier actief aan om te solliciteren. Wil je een gevoel van urgentie creëren? Voeg een sluitingsdatum toe. En omdat de klik op de sollicitatiebutton echt spannend is, vertel je wat er gebeurt na die klik, door de procedure onder woorden te brengen.

Dat waren de 7 tips. Lekker praktisch én positief, zodat je ze direct kan toepassen om jouw vacatureteksten te verbeteren. En dat zonder dat het jou extra budget óf tijd kost. Da’s lekker toch? Wil je een tip toevoegen? Of merk je dat jouw resultaten verbeteren na het toepassen van deze 7 tips? Laat het me weten in de reacties! #vindikleuk

Lees meer tips in deze blogs
Hoe lang moet ‘ie zijn? De vacaturetekst dus.
Salaris verplicht in vacatureteksten: waar of niet waar?

Nicol Tadema spreekt, traint en schrijft (boeken) over de 7 magische woorden, vacatureteksten, offerteteksten en duidelijke taal.