"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

STAR, Or-Quest, Sentijn en ECC werken samen onder The Specialist Group

STAR, Or-Quest, Sentijn en ECC werken samen onder The Specialist Group

Interview met CEO Sil Hoeve over The Specialist Group (TSG)

Sil Hoeve
Sil Hoeve

Kun jij me helpen ons verhaal beter over te brengen? zei Sil Hoeve. “Wij zijn doeners. Wij werken intensief samen met onze klanten om technische projecten te realiseren, maar vinden het moeilijk om goed te communiceren naar de markt. Wij zijn echt anders dan andere partijen. Onze klanten weten dat wel, maar de rest van de markt niet. Hoe maken we dit duidelijk?”

Niet zo’n gekke vraag in deze tijd, realiseer ik mij. Aan technische specialisten, zoals bij TSG, is een enorm tekort. Mede door beperkte aantrekkingskracht van de techniek is er al jaren te weinig instroom van techneuten. Als samenleving gaan we ook nog eens een flinke vergrijzing tegemoet. Ondertussen zijn er een heleboel van deze mensen nodig om de verduurzaming en energietransitie technisch te kunnen realiseren. Wat zijn dan de opties? Nog beter samenwerken. Passen. Meten. Communiceren, vertellen wat je te bieden hebt.

Dus ik rijd naar Moerdijk en kom in het nieuwe kantoorpand van STAR dat circa zeventig consultants herbergt. De sfeer is modern, verzorgd en energiek. We praten bijna twee uren, relaxed, over hoe alles samenhangt en dat leidt tot het volgende verhaal.

“Wij vernieuwen ons merk,” zo vertelt Sil. “TSG profileren wij als het moederbedrijf, zodat de dochters STAR, Or-Quest, Sentijn en ECC ieder hun eigen plek kunnen innemen in de markt en elkaar kunnen aanvullen.”

STAR
“Van de vier TSG-dochters is STAR het bekendste en grootste merk, dat al twintig jaar bestaat,” vervolgt hij. “Hiermee zijn wij marktleider in de petrochemie, de energiesector en winnen wij sinds vorig jaar ook flink terrein in de infra en de life science sector. Tijdens de coronacrisis stond een aantal projecten in de petrochemie on hold waardoor het intern iets rustiger was. Die periode hebben wij benut om ons ook te specialiseren in de vraag naar specialisten voor andere technische sectoren, zoals infra en life sciences.

Bij STAR werken we vooral vanuit de klant; wij detacheren op project- en interim basis ervaren technisch specialisten voornamelijk in Nederland, België en Duitsland. Wij zijn in staat om als partner grote projecten te bemensen. Als wij zeggen dat wij alle benodigde technische specialisten voor een project kunnen leveren – per project kan het gaan om tientallen ervaren specialisten – dan is dat zo,” verklaart Sil Hoeve, “leveringsbetrouwbaarheid is een kracht van STAR en dat heb ik bij andere bedrijven niet eerder gezien als het gaat om deze hoogwaardige specialisten. Op uitvoerend niveau zie je zulke aantallen nog wel eens, maar als het gaat om de specialisten die wij leveren, is deze leveringszekerheid ongekend.

Daarnaast zijn wij continu in beweging, ons aan het verbeteren en aan het verbreden. Dankzij de samenwerking tussen onze merken kunnen wij in principe alle grote technische industrieën bedienen. Daarom moderniseren wij het logo en de totale branding van STAR, zodat meer technische sectoren, naast de petrochemie, zich ermee kunnen associëren.”

Wat doen de andere dochters van TSG en hoe vullen ze elkaar aan?

Sentijn levert trainees en young professionals
“In 2018 is Sentijn onderdeel geworden van TSG. Dit gespecialiseerde bureau is marktleider op het gebied van hbo- en wo-opgeleide ingenieurs met nul tot vijf jaar werkervaring. Bij Sentijn staat de ingenieur centraal; die wordt gecoacht en begeleid in zijn loopbaan en kan desgewenst in dienst komen bij de opdrachtgevers waarmee Sentijn samenwerkt. Deze opdrachtgevers staan er heel erg voor open om jonge ambitieuze ingenieurs via Sentijn aan te nemen, ze wegwijs te maken en in hen te investeren. Veel bedrijven zijn zich bewust van het personeelstekort, voornamelijk binnen de technische branche. Om deze reden zijn ze bereid binnen hun projectteams ingenieurs met weinig ervaring mee te laten draaien en in hun groei en ontwikkeling te investeren. De sector neemt daarin zeker haar verantwoordelijkheid. Bovendien, de loopbaankansen in de technische sector zijn fantastisch. En je kunt als startende ingenieur op de arbeidsmarkt concreet bijdragen aan oplossingen voor de grote problemen van deze tijd.”

Or-Quest levert lokale technisch specialisten
“In 2020 hebben wij Or-Quest overgenomen. Or-Quest verbindt, net als Sentijn, ingenieurs aan opdrachtgevers in de bouw, infra en industrie en zijn hierin marktleider in het noorden van Nederland. Zij doen dit bij zowel startende als ervaren ingenieurs. Door deze samenwerking versterken wij onze positie in het noorden van Nederland.’’

ECC brengt projecten ‘in control’
“ECC Solutions klanten zijn ‘in control’ en besparen zich daarmee tijd, geld en hoofdpijn. De ECC consultants zorgen er met unieke werkprocessen en software tools voor dat projectorganisaties controle en overzicht hebben op engineering, constructie, QC, commissioning, document control en werkvoorbereiding. Dit zijn, niet geheel toevallig, disciplines waar STAR de technisch specialisten voor levert op dezelfde projecten. Het ECC-team van setup engineers, completion consultants en site administrators werkt al meer dan 15 jaar voor klanten in Nederland, België en Duitsland.”

Werken als één team
“Met TSG zijn wij actief in meerdere landen en dat doen we als één team. Of je nu voor TSG in Nederland, België of Duitsland werkt, dat maakt niet uit. We respecteren de grenzen wat betreft wetgeving, om compliant te zijn, maar om de klanten te helpen is het nodig samen te werken alsof er geen landsgrenzen bestaan. Het vooruit helpen van de klant en de specialist staat voorop.”

Focus houden om klanten van dienst te zijn
“De werkloosheid is laag en binnen de technische sector is het tekort aan goede mensen nog groter. Dit geeft aan hoe schaars talenten in techniek zijn en hoe belangrijk het is om focus te houden op onze specialisten. In onze Academy leiden wij hen op als dat nodig is. Op het ogenblik investeren wij ook flink in onze Academy om ervaren mensen door te ontwikkelen en jonge ingenieurs ontwikkeling te bieden. Dit doen wij voor en samen met alle TSG-dochters.”

Sil Hoeve
Sil Hoeve

Imago techniek verbeteren, prima loopbaankansen
“Hoewel de technische sectoren een hoge baanzekerheid bieden, is de aantrekkingskracht niet groot genoeg. Toch draaien veel uitdagingen rondom klimaat- en milieu-oplossingen om technologische vooruitgang. Onze industrie moet in hoog tempo worden verbouwd. Gigantische projecten zijn inmiddels opgestart om de industrie te verduurzamen en de energietransitie mogelijk te maken. Dat is interessant en leerzaam. Je kunt er ook nog eens heel goed je brood mee verdienen en je draagt concreet bij aan de samenleving.

Het is jammer dat in de Nederlandse cultuur technisch specialisten vaak onvoldoende gewaardeerd worden. Dat is heel anders in onze buurlanden. Wij hebben een enorme industrie en infrasector, denk bijvoorbeeld aan onze energiebedrijven, machinebouw, hightech en waterbouw. Het zou fantastisch zijn als ook in ons land veel meer jongeren, man of vrouw, voor een ingenieursopleiding kiezen. Er zijn ook kansen voor vrouwen in de techniek. Bovendien is er zoveel variatie en liggen er kansen om door te groeien als technisch professional. Stel dat je op mbo-niveau technisch specialist wordt, dan kun je altijd nog tien keer zo hoog eindigen, want er zijn kansen genoeg om betaald door te leren. Vergelijk dat maar eens met de carrièrekansen van veel andere beroepen…”

Gesprek tussen klant en leverancier
De schaarste aan specialisten noodzaakt ook tot een heel goede afstemming tussen klant en leverancier. “Wij zijn op ons best als de klant vroegtijdig de personeelsuitdagingen van zijn project met ons bespreekt en wij samen de oplossing bedenken. Wij hebben veel kennis in huis over hoogwaardige technisch specialisten en die kennis delen wij graag. Denk bijvoorbeeld aan de prijs van personeel; die varieert, net zoals de prijzen van materialen, afhankelijk van economische bewegingen. Stel dat er veel projecten tegelijk lopen, dan wil iedereen op hetzelfde moment dezelfde mensen. Voor de klant is het dan handig om zijn project er strategisch tussendoor te plannen zodat er een grotere pool van mensen beschikbaar is. Daarvoor moeten we open het gesprek aangaan. Ook de beloning vraagt aandacht. Iedereen weet dat talent schaars is. Goede mensen kosten geld, slechte mensen kosten kapitalen, zeg ik altijd.

Kortom, waardering van technische specialisten en een heel goede samenwerking tussen klanten en leveranciers zijn de sleutel tot succes bij de vele uitdagende projecten die op stapel staan.”

Interview: Hinke Wever

Zie voor meer informatie: The Specialist Group (TSG)

Lees ook
STAR levert technisch specialisten voor energietransitie

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.