"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

OTYS en CorTexter helpen vooroordelen in vacatureteksten weg te halen

OTYS en CorTexter helpen vooroordelen in vacatureteksten weg te halen en maken vacatures effectiever in krappe arbeidsmarkt
CorTexter helpt bias in vacatureteksten op te sporen
De krapte op de arbeidsmarkt kan niemand zijn ontgaan. En ook de volop gevoerde discussie voor meer diverse en inclusieve teams is een hot topic bij bemiddelingsbureaus en werkgevers.

Om zowel de krapte het hoofd te bieden als diversiteit te stimuleren, is OTYS Recruiting Technology een samenwerking aangegaan met CorTexter, leverancier van analytische software die vacatureteksten naar een hogere niveau tilt.
‍‍
De sleutel naar het vinden van kandidaten in deze moeilijke kandidatenmarkt is volgens Miguel van Bodegom, CEO van CorTexter, datagedreven, objectieve recruitment: “Wij ondersteunen de recruiter met data analyses en AI zodat die betere beslissingen kan nemen. De recruiter blijft daarbij wel altijd in de lead.”

“Onze software fungeert als digitale assistent voor recruitment medewerkers en hiring managers,” legt hij uit. “Deze software signaleert onbewuste vooroordelen (ook bekend als ‘bias’) in vacatureteksten én biedt suggesties deze weg te nemen. Er wordt dus letterlijk een streep door vooroordelen in vacatureteksten gehaald. Zo kan elke kandidaat zich welkom voelen.”

Bert Konings, CEO van OTYS, vult aan: “Ook voor verbeterde vindbaarheid, aantrekkelijkheid en complexiteit van de vacaturetekst worden door de software concrete voorstellen gedaan.”

De samenwerking is ontstaan door de gedeelde mening dat recruiters heel deskundig zijn, maar net als ieder ander een blinde vlek hebben. “Het is vrijwel onmogelijk om zonder hulp drempelvrije vacatureteksten te schrijven; bijna iedere tekst bevat bias en onduidelijk taalgebruik,” zegt Miguel hierover. Hij doelt op de vele verschillende soorten bias die een drempel kunnen vormen om te solliciteren, zoals gender bias, culturele bias en leeftijd bias.

Vooroordelen wegnemen
“Bias in vacatureteksten schrikt af en daardoor sluit je de deur voor instromers van verschillende achtergronden. Bovendien leidt diversiteit in personeel tot 86% betere besluiten en tot 9% meer omzet. Aandacht geven aan diversiteit in recruitment is dus van strategisch belang,” aldus Bert Konings (OTYS).

Bron: OTYS en CorTexter, 5 oktober 2021

Lees ook
Hoe maak je arbeidsmarkt data toegankelijk voor matching?
Bedrijven met diversiteitsbeleid genieten voorkeur van jonge werkzoekenden

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.