"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Doorzaam ondersteunt duurzame inzetbaarheid uitzendkracht

Doorzaam ondersteunt de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten
Doorzaam, samen voor duurzame inzetbaarheid
Op 24 september a.s. vindt het congres van Stichting Doorzaam plaats, het fonds dat zich richt op het bevorderen van de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten.

Vanwege de corona-maatregelen is er een beperkt aantal gasten uitgenodigd, maar het congres is online open voor iedereen die het wil volgen via een livestream. Het biedt voorbeelden en inspiratie, want duurzame inzetbaarheid is geen leeg modewoord. De coronacrisis heeft dat heel duidelijk gemaakt.

Programma congres 24 september 2021
Bekijk het programma en meld je aan voor de livestream.
Het congres vindt plaats van 13.00 tot 16.00 uur met bijzondere sprekers.

Sprekers van de dag

  • Esther van der Voort, dagvoorzitter
  • Anna van der Horst | Anna spreekt over hoe je je voorbereidt op de verandering.
  • Manon Graafland | Manon bespreekt het theoretisch model hoe eigen regie te bevorderen.
  • Joseph Oubelkas | Joseph neemt je mee in zijn verhaal over eigen regie in de praktijk.

Het is interessant om te kijken hoe duurzame inzetbaarheid werkt in de praktijk en op welke manier het bijdraagt aan het bevorderen van ‘eigen regie’ voor uitzendkrachten. Van de Doorzaam Scholingsvouchers, de van-werk-naar-werk-vouchers en het Alles-in-1-traject voor uitzendkrachten is in het coronajaar 2020 boven verwachting veel gebruik gemaakt. Lees meer

Chantal Huinder
Chantal Huinder, Manager Duurzame Inzetbaarheid, Doorzaam

“Van de coaches waarmee wij werken, horen wij terug, dat het juist nu zo fijn is om even met iemand te kunnen sparren, het er over te hebben en naar de toekomst te kijken.

Uitzendkrachten waarderen de coaching door de coronacrisis misschien nog wel meer dan voorheen,” zegt Chantal Huinder, manager Duurzame Inzetbaarheid bij Doorzaam. “Het hoort bij goed werkgeverschap. Als medewerkers vitaal en happy zijn, vertrouwen hebben in hun loopbaankansen, komt dat ook het werk ten goede.”

Het Doorzaam-traject ‘Alles-in-1 voor uitzendkrachten’ helpt uitzendkrachten om duurzaam inzetbaar te zijn en te blijven. Het gaat om concrete ondersteuning in de vorm van scholing, training of coaching op diverse terreinen.

Onder persoonlijke begeleiding van een coach onderzoekt de uitzendkracht wat de uitdagingen zijn met betrekking tot de duurzame inzetbaarheid voor nu en de toekomst. Na afloop is de uitzendkracht in staat om – samen met de intercedent en coach – vervolgacties te ondernemen op het gebied van werk, gezondheid, ontwikkeling, of de financiële situatie. Aan de hand van de uitkomst van het coaching traject worden afspraken gemaakt over de in te zetten interventie(s) tot een bedrag van maximaal €2500,- (excl. BTW).

Vervolgstap voor uitzendkrachten die corona-gerelateerd werk deden
Dit traject staat ook open voor de zeer grote groep uitzendkrachten, die op tijdelijke basis aan de slag is gegaan, zoals bijvoorbeeld bij de GGD, in het kader van corona-gerelateerde werkzaamheden en nu of binnen afzienbare tijd een vervolgstap moet maken.

Tara Bonné
Tara Bonné, loopbaanadviseur bij Restart

Concrete bijdrage aan welzijn en werkkansen
“Ik ben mega enthousiast over de mogelijkheden die Doorzaam biedt,” zegt Tara Bonné, loopbaanadviseur bij  Restart. “Hiermee kunnen wij uitzendkrachten concreet verder helpen en leveren wij – samen met hen – een belangrijke bijdrage aan hun welzijn en werkkansen.

Hoe pakken jullie dat aan?
“Binnen RGF Staffing hebben we bij de uitzendkrachten van onze merken Start People, Unique, ASA en Medi Interim extra aandacht gegeven aan de Alles-in-1 trajecten, omdat we het belangrijk vinden om hen duurzaam inzetbaar te houden. Dit doen wij door inzet van communicatiemiddelen zoals onder meer het aanbieden van een flyer, in samenspraak met Doorzaam, en ook via de  persoonlijke benadering door de intercedenten op de vestigingen.

De uitzendkrachten die in aanmerking willen komen, worden vervolgens benaderd door hun intercedenten op de vestigingen. Die voeren hierover allereerst het gesprek met hen, omdat zij de uitzendkrachten al wat beter kennen. Waar zou die uitzendkracht kunnen en willen werken? Is daar misschien nog een extra training voor nodig? Zijn er zaken die een volgende stap in de weg staan, maar met de juiste begeleiding kunnen worden opgelost? Tijdens deze verkennende gesprekken worden de mogelijkheden van het traject Alles-in-1 voor uitzendkrachten onder de aandacht gebracht. Wanneer de uitzendkracht hiervoor kiest en aan de voorwaarden voldoet, neemt de loopbaanadviseur van Restart het contact en de begeleidende gesprekken over.”

Wat staat iemands werkkansen en welzijn in de weg?
“De loopbaanadviseur pakt de verkenning op een dieper niveau aan,” zo vertelt Tara Bonné. “Wij bieden de uitzendkrachten individueel een vragenlijst aan; de DIS van Doorzaam. Deze nemen wij gezamenlijk door waardoor wij een nulmeting krijgen in het kader van hun duurzame inzetbaarheid. Vervolgens bespreken wij met hen de uitkomsten. We besteden aandacht aan iemands werkkansen en duurzame inzetbaarheid; waar zien wij een belemmering in de werkkansen op korte en/of wat langere termijn? Samen met de uitzendkracht bekijken we waar zijn of haar eigen behoefte ligt. Soms is er aandacht nodig voor meerdere gebieden. Welke ‘interventies’ (een aanbod van maatwerk-training, begeleiding of scholing) passen hierbij? Kan dit tegelijkertijd of beter in stappen na elkaar worden opgepakt?”

Flyer Alles-in-1 voor uitzendkrachten
Klik op afbeelding om de flyer Alles-in-1 voor uitzendkrachten van Doorzaam te bekijken.


Ontwikkelingsbehoefte

“Het traject Alles-in-1 voor uitzendkrachten wordt het meest ingezet voor mbo’ers, maar ook hbo’ers komen ervoor in aanmerking,” vervolgt Tara Bonné. “Belemmeringen in iemands persoonlijke ontwikkeling en werkkansen kunnen immers diverse oorzaken hebben. Zo heb ik onlangs een kandidaat begeleid die werkte voor een gemeente via RGF Staffing – Start People. Deze vrouw beschikte over voldoende kennis en ervaring, maar had een specifieke ontwikkelingsbehoefte. Zij wilde een communicatietraining volgen om met meer zelfvertrouwen haar werk te kunnen doen. Ik heb, in overleg met haar, een geschikte communicatieopleiding gevonden. Daarmee kan zij met zelfvertrouwen haar werk doen en is zij ook gesteund haar loopbaan elders te vervolgen, mocht dat nodig zijn.

Een ander voorbeeld betreft een vrouw met jarenlange ervaring in de horeca. Haar contract verliep in augustus, en het was nog niet duidelijk of het verlengd zou worden. Ik vroeg haar: waar wil je naar toe en wat heb je daarvoor nodig? Zij vond de financieel administratieve taken van haar horecabaan erg leuk en wilde het liefst in deze administratieve richting verder. We hebben bekeken welke kansen daarvoor zijn op de arbeidsmarkt; welke opleiding had zij hiervoor nodig? Een moderne bedrijfsadministratie opleiding ondersteunt nu haar vakkennis, zelfvertrouwen en daarmee ook haar duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt.”

Effecten meten
Een half jaar na start van het traject stuurt Doorzaam de deelnemers een enquête om inzicht te krijgen in wat het traject betekent en wat de effecten zijn voor de uitzendkrachten die deelnamen. De resultaten kun je hier lezen.

Interview: Hinke Wever

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.