"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Goed betaald werk met uitzicht op een vast dienstverband

Uitzendkrachten goed betalen en hen uitzicht bieden op een vast dienstverband bij het bedrijf waar zij aan de slag gaan. Dat vind ik normaal.

 

Nicole Hermans, P&O Flex
Nicole Hermans benadrukt de kansen van uitzendwerk.*

“Ik begrijp niet waarom uitzendwerk zo vaak negatief in het nieuws komt,” zegt Nicole Hermans, mede-eigenaar van P&O Flex. “Ik wil een ander geluid laten horen en aandacht vragen voor onze vacatures.”

Perfecte opstap
“Wij zijn een goede werkgever. Bovendien zijn wij een perfecte opstap naar een vaste baan. Bijna al onze uitzendkrachten stromen na een half jaar door naar een direct dienstverband bij de opdrachtgevers. Sommigen zelfs binnen een half jaar en dat hebben ze aan zichzelf te danken door hun inzet, leergierigheid en doorzettingsvermogen. P&O Flex stimuleert dit zelfs.”

Hoezo, flexkrachten profiteren niet?
“Ik las laatst een artikel met de kop: CAO-lonen stijgen maar flexkrachten profiteren niet. Daar begrijp ik niks van. Wij hebben prachtige, goedbetaalde jobs in de aanbieding en vragen ons af: waar zijn die werkzoekenden? Zij profiteren wel degelijk van de goed gereguleerde uitzendbanen die wij bieden en zij kunnen doorstromen naar vast werk.

Sinds 2015 geldt de Wet Werk en Zekerheid. Dat betekent dat iedereen zich dient te houden aan de inlenersbeloning. Met andere woorden: ook de uitzendbranche dient al zes jaar de CAO-lonen te hanteren. Door de Wet Arbeidsmarkt in Balans, die geldt sinds 2020, wordt dit nogmaals benadrukt.”

Heerlen en Maastricht
“Met P&O Flex zijn wij gevestigd op bedrijventerreinen in Heerlen en Maastricht. Wij zijn letterlijk en figuurlijk dichtbij onze klanten, met name productiebedrijven, waar wij personeel voor vinden, zodat wij snel en effectief kunnen acteren op hun vragen. Ook de werkende uitzendkrachten kunnen vanuit hun werk even bij ons stoppen voor werkschoenen, ze kunnen vragen stellen over de verloning, opleidingen en andere zaken. Met de corona maatregelen kan dit natuurlijk op afspraak.”

Uitzendwerk als voorportaal voor vaste baan
“Wij helpen de bedrijven in onze regio in het hele voortraject; wij werven en selecteren kandidaten, op basis van de specifieke wensen van onze klanten (‘uw wensen, onze mensen’) en werken daarin bewust samen met diverse andere partijen. Denk aan vacaturesites, collega uitzenders, het UWV en organisaties die bemiddelen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Wij volgen de CAO van het bedrijf waar onze uitzendkrachten aan de slag gaan, zodat zij gelijk loon krijgen voor gelijk werk. Wij kennen de cultuur van de bedrijven, de vereisten voor de functies en wij maken ons sterk voor een goede match. P&O Flex is al vele jaren een betrouwbare partner voor bedrijven en voor uitzendkrachten.”

Uitzendkrachten krijgen goed betaald
Welke misvatting wil je rechtzetten?
“Het achterhaalde idee dat uitzendkrachten minder betaald krijgen dan andere werknemers. Al sinds 2015 hebben uitzendkrachten recht op de inlenersbeloning; zij krijgen hetzelfde loon als de vaste krachten bij de opdrachtgever. Daarom stoort het mij enorm als ik lees dat flexkrachten niet profiteren van ontwikkelingen in CAO-lonen. Onze werkwijze is wettelijk geregeld in de Wet Werk en Zekerheid en de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Van onderbetaling kan geen sprake zijn. Wij rijden toch ook niet door rood? Sinds kort passen wij onze snelheid (van 130 naar 100 km per uur) ook aan, omdat dit nu eenmaal wettelijk bepaald is.”

Onbekend maakt onbemind?
“Er is veel vraag naar instroom van productiemedewerkers op allerlei niveaus. Er zijn nog altijd mensen werkloos en er zijn mensen die graag aan de slag willen. Bovendien zullen er nu ook veel mensen zijn, die onder de NOW regeling vallen. Zij krijgen doorbetaald, maar op termijn is er bij hun werkgever misschien toch niet voldoende werk. Dan houdt ook dat salaris op. Als je dat bij elkaar optelt is het toch heel vreemd dat wij met moeite productiekrachten kunnen vinden voor klanten die het juist door corona enorm druk hebben?

Wij kunnen die mensen per direct geweldige functies aanbieden, goedbetaald en met uitzicht op een vast contract. Wij houden ons aan de inlenersbeloning € 2985,96 bruto per maand ( € 17,24 bruto per uur inclusief 118% ploegentoeslag). Dit betalen wij voor ongeschoold personeel vanaf 22 jaar. Daarnaast leiden wij op en betalen die kosten ook. Reiskosten worden eveneens vergoed.

Bij goed functioneren stromen onze uitzendmedewerkers binnen een half jaar door naar een direct dienstverband bij de opdrachtgever. De juiste beloning en het perspectief op een vast dienstverband geldt voor al onze opdrachtgevers en ook voor midden- en hogere kaderfuncties. Het is ook niet leeftijdgebonden. Mensen van alle leeftijden, die van goede wil zijn, hebben via ons een faire kans op werk. Wij hebben vacatures voor operationele productiemedewerkers, maar ook voor onderhoudsmonteurs, laboranten, plantmanagers, klantmanagers, kwaliteitsmanagers en calculatoren. Meer vacatures vind je op onze website www.pnoflex.nl.”

Inlenersbeloning geldt voor uitzendkrachten al sinds 2015
“Een uitzendkracht werkt al jaren niet meer voor het minimumloon, hoor. Sinds 2015 – het jaar waarin de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) werd ingevoerd – vraag ik als uitzender altijd aan het bedrijf waarmee ik zaken doe; welke CAO hanteert u? Op basis van die CAO kijk ik naar de functie en de schaal. Die feiten bepalen hoeveel de uitzendkracht verdient,” zegt Nicole.

“Ik ben ruim twintig jaar werkzaam in de uitzendbranche, dus ik weet waar ik het over heb. Wij bemiddelen uitzendkrachten in de productiebranche en binnen die branche gelden verschillende CAO’s. Het ene bedrijf hanteert de CAO Textiel, de andere valt onder de CAO Kartonnage, weer een ander onder de CAO Metalektro. Vlak naast ons is bijvoorbeeld een groothandel in medicijnen gevestigd. Als die aan mij vraagt: heb jij een logistiek medewerker die ons kan helpen met inpakken? vraag ik eerst: welke CAO hanteert u? Ik moet dat weten om het salaris te kunnen bepalen.”

Personeel vinden, dat is de uitdaging die uitzenders op zich nemen
“Voor de bedrijven is de beloning van uitzendkrachten niet het struikelblok. Zij willen graag geholpen worden in het voortraject. Het zoeken van de juiste medewerkers, het begeleiden en opleiden, dat kost hen teveel tijd. Daarom doen wij dat voor hen. P&O Flex is er om onze klanten te ontzorgen op het gebied van personele ondersteuning. Het is geen eenvoudige klus in deze tijd, daarom zeggen de bedrijven tegen ons: kijken jullie maar hoe je aan die mensen komt.

De lage werkloosheid helpt niet mee. Het kan ook zijn dat veel werkzoekenden onbekend zijn met de mogelijkheden. Zij kennen de bedrijven niet. Ze weten vaak niet welke mogelijkheden er zijn. Werkzoekenden kunnen bij ons altijd voor een vrijblijvend gesprek terecht zodat wij op basis van hun opleiding, kennis, ervaring en wensen de diverse vacatures en bedrijven kunnen bespreken.

Daarom zeg ik met klem: wij hebben het beste voor met werkzoekenden en met bedrijven die staan te springen om betrouwbaar personeel. Als er negatief wordt gesproken over uitzendwerk, is dat helemaal niet goed voor de arbeidsmarkt. Alleen al dit jaar hebben ruim 20 uitzendkrachten via ons een rechtstreeks contract ontvangen bij één van onze opdrachtgevers. Op onze Facebook pagina zie je wie wij blij hebben kunnen maken met een rechtstreeks contract. Met het oog op privacyregelgeving (AVG) staan niet alle gelukkigen erop. Niet iedereen wil iets vertellen op sociale media. Daar houden wij natuurlijk rekening mee; ook de wensen van onze uitzendkrachten staan bij ons centraal.”

Interview: Hinke Wever

*De foto is een snapshot uit het Teams video-interview.

Lees ook
Uitzendkrachten hebben recht op inlenersbeloning, CAOWijzer helpt

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.