"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

1 op de 6 thuiswerkers neemt onvoldoende beveiligingsmaatregelen

Van alle Nederlanders die nu thuiswerken, neemt één op de zes niet de juiste beveiligingsmaatregelen. Niet ieder apparaat dat thuiswerkers zakelijk gebruiken beschikt bijvoorbeeld over een virusscanner of recente software-updates.

Dit en meer blijkt uit een enquête van VPNGids.nl.

17 procent van alle thuiswerkenden geeft aan dat niet op alle gebruikte apparaten een virusscanner geïnstalleerd is. Ook updates voert niet iedereen goed uit: 14 procent van alle Nederlanders die vanuit huis werken, stelt updates uit. Het nalaten van deze maatregelen zorgt voor mogelijke lekken waar hackers gebruik van kunnen maken.

De meeste (grote) bedrijven beschikken over een extra veilig netwerk met goed beveiligde computersystemen. Veel bedrijven beschikken over een IT-afdeling die de systemen continu controleert en beveiligd houdt. Uit een enquête die wij hebben uitgezet blijkt dat respondenten vaak niet de juiste veiligheidsmaatregelen treffen.

Bevindingen enquête
– Meer dan de helft van de respondenten geeft aan geen wachtwoordmanager te gebruiken.
– Bijna 1 op de 5 respondenten stelt updates uit of houdt zich helemaal niet bezig met het updaten van besturingssystemen, apps en software
– 17 procent van de respondenten gebruikt niet op alle relevante apparaten een virusscanner, terwijl nog eens 16 procent niet weet of zij een virusscanner gebruiken.
– Bekendheid met het fenomeen VPN blijkt nog achter te blijven. 29 procent van de respondenten zegt geen VPN-verbinding te gebruiken op apparaten die voor het werk worden gebruikt. En 34 procent zegt niet te weten of zij een VPN-verbinding gebruiken op apparaten die zij voor werk gebruiken.

veilig thuis werken, bron VPNGids.nl

Veiliger werken met wachtwoordmanager minder gebruikelijk
Wie extra veilig thuis wil werken, doet er goed aan zijn wachtwoorden te verzamelen in een wachtwoordmanager. Dit blijkt echter nog lang niet gebruikelijk: minder dan één op de drie thuiswerkers gebruikt een wachtwoordmanager.

Bron: VPNgids.nl, 8 april 2020

Lees ook
Blog Edwin Stokvis over veilig digitaal samenwerken in corona tijden.

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.