"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Ger Jaarsma voorzitter Stichting PayOK

Stichting PayOK heeft met ingang van 15 januari 2020 Ger Jaarsma benoemd tot voorzitter.
PayOK keurmerk
Ger is een zeer ervaren bestuurder, zowel in het bedrijfsleven als in de publieke sector. Hij heeft ruime ervaring binnen de uitzendsector, wat hem bij uitstek geschikt maakt voor deze functie.

Stichting PayOK beheert het keurmerk dat ondernemingen toetst op de juiste beloning van hun werknemers. Dit is noodzakelijk sinds het in werking treden van de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS). Die bepaalt dat ondernemers aansprakelijk zijn voor de juiste beloning van werknemers in de hele keten, dus ook als die werknemers in dienst zijn bij een onderaannemer of uitzendbureau. Als zo’n onderaannemer of uitzendbureau niet conform de geldende CAO betaalt kan de werknemer het te weinig ontvangen loon opeisen bij de opdrachtgever. Bij een PayOK – gecertificeerde onderneming weet een opdrachtgever dat dit goed is geregeld en hij niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

PayOK kent een strenge certificeringsprocedure. Bedrijven die deze procedure met succes doorlopen bieden hun opdrachtgevers zekerheid en veiligheid. Inmiddels zijn al ruim 50 bedrijven gecertificeerd, waaronder uitzendbureaus en diverse aanneembedrijven.

“Met het aantreden van Ger Jaarsma zetten we de volgende stap in de ontwikkeling van PayOK”, aldus Gerlof Roubos, directeur van de Stichting. “Het is belangrijk dat PayOK meer bekendheid krijgt bij opdrachtgevers en branche organisaties. Inhuur van arbeid brengt serieuze risico’s met zich mee. Naast onverwachte loonclaims kan het ook gaan om negatieve publiciteit en het aantasten van de reputatie van de onderneming. Daar zit je als opdrachtgever niet op te wachten. PayOK certificering ondervangt die risico’s.”

De nieuwe voorzitter Ger Jaarsma: “Het is van groot belang dat alle medewerkers, dus ook ingehuurde medewerkers zoals flexkrachten, op de juiste manier worden beloond. PayOK certificering is in mijn ogen onderdeel van goed opdrachtgeverschap. Daarmee wordt het onderscheid tussen flexkrachten en vaste krachten geminimaliseerd en krijgen medewerkers letterlijk ‘hun verdiende loon’. PayOK certificering sluit daarom ook goed aan op het beleid van de landelijke overheid. In mijn ogen zou deze certificering eigenlijk verplicht moeten zijn voor elke onderneming die medewerkers uitleent of verhuurt”.

Bron: PayOK, persbericht 17 januari 2020

Zie ook
Interview: PayOK keurmerk bevordert juiste CAO-verloning

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.