"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Coöperatie SamenWerkt gelanceerd voor uitzendbranche

Coöperatie SamenWerkt wil het voor uitzenders en detacheerders mogelijk blijven maken om het juridisch werkgeverschap uit te besteden.
Coöperatie SamenWerkt voor uitzenders en detacheerders
De nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) eist onder meer dat uitzend- en detacheringsbureaus vanaf 1 januari 2020 zelf het werkgeverschap van flexkrachten op zich nemen, terwijl de branche dit eerder kon uitbesteden.

Uitzenders, detacheerders en payrollers kunnen daardoor in de problemen komen. De coöperatie SamenWerkt werpt de branche een reddingsboei toe. ‘Leden kunnen ook na 1 januari 2020 probleemloos blijven uitzenden of detacheren’, zegt voorzitter Rendert Algra.

De WAB maakt de samenwerking tussen uitzenders/detacheerders en payrollers moeilijk tot onmogelijk, vindt hij. ‘Als kleine en middelgrote uitzend- of detacheringsbureaus gebruik blijven maken van payrolling is het voor hen einde oefening’, zegt Algra. Meerdere partijen in de branche starten daarom per 1 januari 2020 met de coöperatie SamenWerkt.

‘Ook payrollers zullen de bakens moeten verzetten’, vervolgt Algra. De onafhankelijk voorzitter van SamenWerkt heeft een verleden als vakbondsbestuurder en Tweede Kamerlid. In de uitzendsector profileerde Algra zich tot voor enkele jaren met branchevereniging NVUB (red. FN)

Zekerheid
De nieuwe coöperatie SamenWerkt biedt haar leden juridische zekerheid en diverse mogelijkheden tot samenwerken, met behoud van ieders eigen identiteit. Schaalvergroting leidt bovendien tot een betere positionering voor uitzenders en detacheringsbureaus. Als payrollbedrijven lid worden, kunnen zij onder voorwaarden als HR-dienstverlener binnen de coöperatie optreden. Ook werknemers zijn binnen de nog groeiende coöperatie beter af. Er is meer aandacht voor opleidingen en loopbaanontwikkeling. Werkzekerheid komt in de plaats van het verouderde begrip baanzekerheid.

De coöperatie SamenWerkt kent bij de start ongeveer 20 leden en geïnteresseerde bedrijven in de uitzendbranche kunnen zich aansluiten, meldt Algra.

Bron: SamenWerkt.nl, persbericht 26 november 2019

Zie ook
WAB – Wanneer is sprake van payrolling en wat zijn de gevolgen?
Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) – checklist
CAO Continuflex, initiatief van NVUB

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.