"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Ontslagrecht subjectief toegepast

Ontslag om een bepaalde reden kan bij de ene rechtbank sneller worden toegekend dan bij een andere.

Dat blijkt uit een analyse van 1400 arbeidsrechtuitspraken sinds 2015, aldus NRC.

Patronen
Het bedrijf LexIQ paste hiervoor algoritmes en kunstmatige intelligentie toe op zijn ontslagrechtdatabank Lexalyse, om er patronen in te vinden. Hieruit blijkt dat de kans op toestemming bij de elf arondissementen uiteen kan lopen, afhankelijk van de ontslagreden.

Vestigingsplaats of woonplaats
De resultaten kunnen van belang zijn voor advocaten. Ontslag kan namelijk aanhangig worden gemaakt bij het arondissement van de vestigingsplaats van het bedrijf, of van de woonplaats van de werknemer. Op basis van de analyse kan het daarom gunstig zijn om ontslag vanwege een verstoorde arbeidsrelatie bij de ene rechtbank aan te vragen, en ontslag vanwege verwijtbaar gedrag bij een andere.

Individuele rechtvaardigheid
Niet iedereen is positief. Volgens hoogleraar arbeidsrecht Stefan Sagel geldt in elke individuele zaak de individuele rechtvaardigheid, en is de analyse daarom te grof om er conclusies aan te verbinden. Voorstanders voeren daarentegen aan dat de Wet werk en zekerheid sinds 2015 slechts acht ontslaggronden kent, waardoor vergelijking juist makkelijker zou moeten zijn.

Niet representatief
Belangrijk voorbehoud is wel dat de database niet representatief is, omdat rechters zelf bepalen of ze een ontslagzaak op rechtspraak.nl publiceren of niet. In 2018 werden bijvoorbeeld maar 300 van de 1700 ontslagzaken gepubliceerd.

Bron: NRC, 11 september 2019

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.