"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Duojob gelanceerd, vacaturesite voor vluchtelingen

Er is een nieuw online platform dat bemiddelt tussen bedrijven en vluchtelingen. Duojob wil de komende jaren honderden vluchtelingen aan een stage, vrijwilligerswerk of een betaalde baan helpen.

Op dit platform kunnen vluchtelingen en werkgevers een profiel aanmaken met hun gegevens en worden ze aan elkaar gekoppeld. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor regionale vluchteling ontwikkeling, zoals Stichting Vluchtelingenwerk Amstelland (SVA) in de regio Amstelveen. In de praktijk van het SVA blijkt dat een aantal branches zich bij uitstek leent zich voor bemiddeling, zoals IT, horeca en financiële banen. Duojob richt zich daarom met name op deze branches. “Er zijn ontzettend veel hoogopgeleide en getalenteerde vluchtelingen die nog steeds wachten op een kans. Veel van hen hebben al tientallen sollicitaties verstuurd, maar komen maar niet in contact met de juiste bedrijven”, vertelt initiatiefnemer Hans Boersma.

Moeilijk kandidaten te vinden
Deze ondernemer uit Amstelveen leidt een online marketingbureau en was eerder op zoek naar vluchtelingen om een stage of baan aan te bieden. “Het vinden van geschikte kandidaten bleek erg lastig. Ik kon bij niemand terecht en een werkplatform voor vluchtelingen was er niet. Met de kennis van het maken van websites en het netwerk van mijn bedrijf Digital Wizards hebben we een onafhankelijk platform opgezet die vluchtelingen direct in contact brengt met bedrijven.” Het gaat om vrijwilligerswerk, stages en een betaalde baan. Boersma adviseert bedrijven om een vluchteling eerst een snuffelstage aan te bieden van een paar maanden. “Hierbij geef je hem of haar de kans om op een laagdrempelige manier te wennen aan jouw manier van werken. Deze werkervaring kan de opmaat zijn naar een betaalde baan.”

Dagelijkse routine opbouwen
Duojob heeft geen winstoogmerk. Het plaatsen van vacatures is dan ook gratis. “Ik ben vader van een zoontje van 3 en leef mee met mensen die met hun gezin moeten vluchten voor een oorlogssituatie”, aldus Boersma. “Hiermee hopen we een klein verschil te kunnen maken in het leven van deze mensen. Met een stage of werk bouw je immers weer een dagelijkse routine op en krijg je zelfwaarde.”

Vluchtelingen een gezicht geven
Nog dit jaar hoopt Duojob tien vluchtelingen aan een stage of baan te helpen. Het komende jaar zouden dat er tenminste honderd moeten worden. Ieder van hen heeft een eigen, vaak schrijnend verhaal. “We hopen het begrip voor hun aanwezigheid hier te laten groeien.”

Bron: Duojob.nl, persbericht 7 augustus 2019

Hoe bemiddelen Randstad en Manpower vluchtelingen naar werk?
Uitzenders werken met gemeenten aan arbeidsintegratie van vluchtelingen
Uitzenders begeleiden statushouders naar jobs in techniek en productie
Uitzenders begeleiden statushouders naar jobs in logistiek

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.