"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Wat er niet is, hoef je ook niet te zoeken…

Wat er niet is, hoef je ook niet te zoeken…

Column door Jeroen Voswinkel

Jeroen Voswinkel
Jeroen Voswinkel

Als je zoekt naar ‘de doos met zoekgeraakte stukken’, dan kijkt iedereen je raar aan. Logisch, want iets wat er niet is, ga je ook niet vinden. Toch geldt dit schijnbaar niet voor de arbeidsmarkt.

In de arbeidsmarkt blijven we altijd maar vragen naar die ene persoon met de juiste kwalificaties. Dit terwijl deze mensen (vooral in de techniek) er gewoonweg niet meer zijn! Deze mensen zijn namelijk al aan het werk!

Alleen al in de techniek zijn er momenteel 70.000 vacatures. Met de juiste papieren zal de met papieren beladen kandidaat vast wel op 1 vacature passen…

Onlangs was ik met een geweldig gezelschap in discussie over dit boeiende onderwerp. Ik noem het een discussie, maar eigenlijk was het dit niet. Het was het vooral duidelijk dat we het over het volgende roerend met elkaar eens zijn:

De arbeidskrapte wordt erger. Met elkaar zullen we meer opdrachten laten liggen, gewoonweg omdat we de menskracht niet hebben om het uit te kunnen voeren.
De mensen met de juiste papieren, certificaten en ervaring zijn op. Die kun je alleen maar duur overkopen van je concurrent. Maar ja, voor hoe lang?

De mensen die we nu vinden, moeten we altijd opleiden en begeleiden.

Dit moeten we even op ons in laten werken. De mensen die we zoeken, zijn er dus niet meer!

En wat zetten we toch steeds weer in onze advertenties?

Gezocht:
Iemand die aan alle criteria moet voldoen volgens de uitgangspunten van de conventionele en niet-krappe arbeidsmarkt, aangevuld met liefst 5 jaar ervaring in het vak.

Best bijzonder dat we daarin volharden met de kennis van de arbeidsmarkt die we nu hebben.

Wat zou er gebeuren als we eens zoeken naar wie er wel zijn? Mensen die we moeten opleiden en begeleiden, met het uitgangspunt dat ze in staat zijn het vak te leren.

Zet dit eens in je advertentietekst, spreek een grotere groep mensen aan en zoek naar die individuele motivatie die bij jouw bedrijf past. Dan ga je jezelf verrassen. Er zit namelijk nog steeds ‘goud’ op de bank. Mensen die willen, ervaring hebben, maar geen papieren en potentieel jouw ideale medewerker kunnen zijn. Er zijn nog ruim 1 miljoen mensen die niet meedoen aan het werkende leven. Laat nou eens de helft dit wel willen.

Als je bang bent om te veranderen, alleen maar gelooft in BBL-structuren en ervaringsfeiten of vooral denkt in korte termijn gewin in plaats van een langere termijn capaciteitsbehoefte, zou ik vooral blijven zoeken naar iets wat er niet is….

Als je over een jaar of twee menig klant bent verloren omdat je niet hebt kunnen leveren, omdat je veel tijd hebt gestoken in het zoeken naar wat er niet is, riskeer je waarschijnlijk  meer geld kwijt te raken, dan het opleiden van een gemotiveerde kandidaat kost, die nog een lange toekomst voor zich heeft.

Veel wijsheid!

Jeroen

Flexnieuws geeft ruimte aan auteurs die een artikel willen plaatsen op Flexnieuws.