"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Bram Bosveld: platformeconomie disruptief voor uitzenders

Bram Bosveld, mede-eigenaar van uitzender YoungCapital, heeft geïnvesteerd in YoungOnes, een eigen platform voor zzp-bemiddeling.

In een artikel in het FD zegt Bosveld dat de uitzendwereld ten onrechte bang is voor de platformeconomie.

ABU
Via zijn ‘digitale prikbord’ vinden nu een paar duizend zzp’ers werk in de horeca, detailhandel en transport, tegen uurtarieven tussen de €12,50 en €25. Dit terwijl uitzendkoepel ABU politici juist vraagt om strengere regels voor zzp-platform, en Bosveld zelf bestuurslid is bij diezelfde ABU.

Een miljoen zzp’ers
Zonder wetgeving zou het aantal zzp’ers volgens berekeningen van ING kunnen oplopen tot een miljoen. De Tweede Kamer heeft de Sociaal-Economische Raad gevraagd om advies gevraagd.

Minimumtarief
Bosveld denkt dat het aantal platformbanen tot een paar honderdduizend beperkt zal blijven: “Uitzenden zal altijd blijven bestaan. Wij richten ons vooral op banen en korte projecten waarbij de uitzendvorm vaak te duur is.” Margot Roubos, salesdirector van YoungOnes, benadrukt dat het platform een minimumtarief van €12,50 per uur hanteert.

Het is een kandidatenmarkt geworden, en de uitzendsector heeft daar moeite mee. Roubos en Bosveld willen weten wat de kandidaat wil.

Bron: FD, 10 december 2018

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.