"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Interview Wytske Zijlmans, Adecco Auckland, Nieuw-Zeeland

Wytske Zijlmans is Branch Manager Adecco Auckland, Nieuw-Zeeland. Wytske woont en werkt sinds december 2015 in Auckland.

 

Wat was je eerste baan?
“Na mijn studie Politieke Geschiedenis en Internationale Betrekkingen en midden in de financiële crisis was het moeilijk om een baan te vinden waarin ik mijn studie kon gebruiken. Via een uitzendbureau ben ik terecht gekomen bij de Nederlandse Spoorwegen in een tijdelijke rol als een ‘manusje van alles’. Mijn eerste echte baan was op Nyenrode University. Hier ben ik gestart als Project Coördinator, maar al snel werd ik gevraagd voor het recruitment team. Als Talent Recruiter heb ik de liefde voor het recruitment vak ontdekt.

In mijn rol als Talent Recruiter was ik continu op zoek naar studenten voor twee Master opleidingen. Hiervoor was ik continu op pad, naar netwerkborrels in binnen- en buitenland. Ik ging ook naar beurzen. In deze periode heb ik geleerd talent te scouten en te selecteren.

Abel Tasmanpark, Nieuw-Zeeland
Abel Tasmanpark

In deze periode heb ik ook mijn verloofde leren kennen, toen woonachtig in Londen maar oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland, een zogenoemde ‘kiwi’. Een onmogelijke afstand om op en neer te pendelen toen hij eenmaal terug was in Nieuw-Zeeland, ondanks alle vakanties die we bij elkaar doorbrachten.

Ik moest kiezen. Daarom heb ik de stoute schoenen aangetrokken; ik heb mijn baan in Nederland opgezegd en ben op zoek gegaan naar een baan in Nieuw-Zeeland. Hiervoor heb ik een aantal sollicitaties verstuurd via Nieuw-Zeelandse vacaturesites, helaas zonder succes. Het beste middel bleek uiteindelijk Facebook.

Dolfijn, Bay of Islands
Dolfijn, Bay of Islands

Op Facebook ben ik op zoek gegaan naar de Nederlandse gemeenschap; ik heb een bericht gepost dat ik op zoek was naar een baan. Dit leverde mij heel veel reacties en contacten op. Een van deze Nederlanders bracht mij in contact met de General Manager van Adecco Nieuw-Zeeland en toevallig hadden zij net een vacature voor een consultant.

Zo ben ik bij Adecco gestart in Auckland.”

Wat is je huidige functie?
“Als Branch Manager Auckland ben ik verantwoordelijk voor het kantoor van waaruit we al het commerciële of ‘office-gerelateerde’ personeel bemiddelen. Daarnaast ben ik ook Global Accounts Manager voor bedrijven als Google, Heineken, Microsoft en Cisco. Mijn team bestaat uit zeven consultants en zij komen uit diverse landen waaronder Engeland, Zuid-Afrika en de Filipijnen. In Auckland heeft Adecco momenteel zes vestigingen.”

Welke verschillen zijn er ten opzichte van de Nederlandse flexmarkt?
“Het is voor mij moeilijk om verschillen aan te geven omdat ik in Nederland niet bij Adecco heb gewerkt. Wel kan ik aangeven dat het werken in Nieuw-Zeeland geen grote overgang was. Hier kennen we zowel vaste contracten als flexibele vormen. Het is hier veel normaler om meteen een vast contract aan te bieden tenzij de rol echt van tijdelijke aard is. Flex of anders gezegd uitzenden kennen we hier wel, maar doorgaans is een opdracht minimaal voor een paar weken. Uiteraard hebben we genoeg uitzonderingen en doen we bijvoorbeeld ook driedaagse evenementen.

We kennen hier overigens ook veel payrolling. Veel van de gevestigde bedrijven hebben hun hoofdkantoor in Australië of Singapore, maar hebben hier een team en willen dat de medewerkers ter plekke verloond worden. Voor veel bedrijven is het door de afstand financieel niet haalbaar om hier een eigen kantoor te openen. Het komt dan ook regelmatig voor dat wij in contact zijn met (HR) managers of andere ‘decision makers’ in het buitenland. Conference calls vinden met het oog op het tijdsverschil vaak heel vroeg in de ochtend of laat in de avond plaats.

Queenstown, Nieuw-Zeeland
Queenstown

Health & Safety is erg belangrijk in Nieuw-Zeeland. Dit betekent dat het hele recruitment proces daar omheen werkt. Wanneer wij een opdracht krijgen, gaan wij uiteraard eerst in gesprek met de klant en vragen hem het hemd van het lijf. Onze gesprekken gaan verder dan alleen een briefing. In Nieuw-Zeeland is de werkgever persoonlijk verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn/haar werknemers.

Franz Josef Glacier, blik vanuit helicopter
Franz Josef Glacier, aan de westkust van het Zuidereiland, Nieuw-Zeeland, gezien vanuit helicopter

Dit betekent bijvoorbeeld dat bij het tijdelijk uitzenden van mensen, ik samen met mijn CEO verantwoordelijk gesteld kan worden voor tekortkomingen op de werkvloer van mijn klant. En dit kan resulteren in een fikse geldboete of zelfs gevangenisstraf. Ons werkproces is daarom zeer H&S gericht. Voor elke kandidaat (vast of flex) vragen wij een verklaring van goed gedrag aan, doen wij een check naar de medische achtergrond en bellen wij standaard twee referenties.

Bij opdrachten in de meer industriële sector doen wij ook drugtesten en in de financiële sector doen wij credit checks. Alleen als je alle stappen hebt gevolgd, kun je iemand plaatsen in een vaste of tijdelijke baan. Dit proces is ter bescherming van de drie stakeholders: de klant, Adecco en de kandidaat.

De economie is booming op dit moment, wij kennen een lage werkloosheid (4%), het toerisme blijft toenemen en bovendien staat nergens een gebouw leeg. Er is op dit moment voor diverse posities een groot tekort aan gekwalificeerde mensen, dit geldt voor onder andere IT-medewerkers maar ook voor timmerlieden. Nieuw-Zeeland en Auckland in het bijzonder is een echte ‘meltingpot’. Er wonen en werken veel expats uit onder meer de Filipijnen, India en China. Helaas gaat het vaak net zoals in Nederland en nemen de lokale bewoners (‘kiwi’s’) graag eigen inwoners eerst aan in plaats van mensen met de juiste achtergrond (maar van diverse nationaliteiten). Dit ondanks het feit dat deze expats vaak uitstekend gekwalificeerd en gemotiveerd zijn. Het is onze taak als recruiters de horizon van onze klanten te verbreden.

Wellington, Nieuw-Zeeland, Xmas
Bezoek aan Wellington, Xmas

De manier van zaken doen verschilt niet met Nederland, de omgangsvormen zijn min of meer hetzelfde. Het enige verschil is dat Nederlanders heel direct zijn in hun communicatie, maar dat is geen onoverkomelijk probleem. In mijn ervaring scheelt het mij vooral veel tijd.

Als je in Nieuw-Zeeland woont en werkt, voel je je als het ware in Nederland. Het lijkt in veel opzichten sterk op Nederland. De normen en waarden liggen vrij dicht bij de Nederlandse. Het was dan ook geen grote overgang hier naartoe te verhuizen. Ik ben hier aan de andere kant van de wereld, maar toch voelt het niet echt anders. Als ik vanuit Nederland hier naar toe vlieg, vlieg ik over landen heen waar oorlog of honger is en kom toch in een soortgelijke omgeving als thuis terecht. Dat is wonderlijk.”

Wie zijn jouw concurrenten, hoe ziet het speelveld eruit?
“De markt wordt gedomineerd door grote internationale bemiddelaars als Randstad, Hays, Manpower, Michael Page. Lokale spelers zijn Madison of zelfstandige bemiddelaars, één-pitters.”

Wat vind je het leukst aan het werken het buitenland?
“Het wonen en werken in Nieuw-Zeeland is echt een verrijking. Je moet jezelf kwetsbaar en open opstellen om contacten te maken. Je wordt met jezelf geconfronteerd en je moet tijd en energie steken in het maken van nieuwe vrienden. Ik heb hier vijf Nederlandse vriendinnen ontmoet.
De meesten zijn hier ook door de liefde terechtgekomen en dat is fijn om met elkaar gemeen te hebben.
Daarnaast heb ik inmiddels ook ‘kiwi’ vrienden. Het heeft mij in ieder geval veel plezier gebracht.”

In welke landen ben je werkzaam geweest?
“Voor mijn stage heb ik in Jakarta en Manilla gewoond en nu woon ik dus in Auckland.”

Wytske Zijlmans: 'op reis met mijn 'kiwi', Nieuw-Zeeland'
‘Met mijn kiwi’

Wat is je meest bijzondere ervaring in het land waar je nu werkt?
“Niet echt werkgerelateerd, maar dat is zeker het moment dat mijn ouders hier waren en ik ten huwelijk ben gevraagd door mijn kiwi. Daarnaast heb ik hier een zogenoemde ‘Maxima’-tour gedaan.

Ik heb echt alle provincies en uithoeken van Nieuw-Zeeland gezien. Het land is zo mooi, echt heel bijzonder. Natuurlijk heb ik inmiddels ook veel gereisd naar landen als Australië, Hawaï en de Fiji Eilanden. Al mijn vrije tijd gaat op aan reizen, in binnen- en buitenland.”

Wat mis je het meest van Nederland?
“Ik mis het fietsen. Hier fiets ik ook, maar in Nieuw-Zeeland kennen we weinig fietspaden en is het een ware kamikazevlucht. Het probleem is vooral dat de autorijders je niet op de weg willen hebben. Daarnaast is het zeer heuvelachtig. Kortom, fietsen is hier gevaarlijk. Nederlands eten mis ik hier niet, omdat we hier Nederlandse winkels hebben en één keer per maand is hier zelfs een Nederlandse markt waar ik altijd mijn haring haal.”

Gold Coast Australia zoo
Zoo, Gold Coast, Australia

Welke boodschap wil je meegeven aan de mensen die in deze branche werkzaam zijn en ook graag hun carrière in het buitenland willen vervolgen?
“DOEN! In het buitenland wonen en werken hoeft niet voor de rest van je leven, maar jezelf onder dompelen in een andere cultuur is echt een verrijking. Nieuw-Zeeland is niet zo rigoureus anders als bijvoorbeeld China of India, maar het is toch een bijzondere ervaring. Nederlanders zijn extravert en maken makkelijk contact, dat maakt het wonen en werken in het buitenland een stuk makkelijker.”

Hoe zie je het uitzendbureau van de toekomst?
“Digitale ontwikkelingen gaan snel en blijven toenemen.

Femke van Soest, FaseVijf
Femke van Soest, FaseVijf

Hier moet je op inspelen. Of je het nu wilt of niet, je zult afscheid moeten nemen van het ouderwetse, traditionele recruitment. De focus ligt komende jaren op soft skills en iedereen moet flexibeler worden. Werkgevers verwachten andere competenties en meer flexibiliteit, omdat banen veranderen door nieuwe technologie.”

Interview: Femke van Soest, FaseVijf

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.