SLUIT MENU

Jacco Valkenburg: ‘Disruptie nabij in recruitmentland’

Interview met Jacco Valkenburg

Disruptie is nabij in recruitmentland

Jacco Valkenburg, is oprichter van Recruit2, Refer2 en Recruiter University en fanatiek blogger over recruitment. Onlangs heeft hij het boek ‘Recruitment 3.0’ geschreven wat gaat over nieuwe technologieën die het leven van een recruiter drastisch gaan veranderen. Een goede aanleiding om Jacco hierover te interviewen.

Recruitment 3.0
“Het boek is eigenlijk de opvolger van twee eerdere boeken die ik heb geschreven; ‘Recruitment via LinkedIn’ en ‘Recruitment via sociale media‘!”, zegt Jacco. “Hierin lees je over het proactief werven van kandidaten en employer branding via social media. Recruitment 3.0 bevat de volledig herziene versie van deze boeken, met daarbij een deel waarin ik beschrijf hoe nieuwe technologieën het selectie proces gaan veranderen. Ik ben erg enthousiast over de nieuwe technologieën die eraan komen. Denk hierbij aan bekende termen zoals; Artificiële Intelligentie, Machine Learning, Big Data, Blockchain, Augmented en Virtual Reality, Chatbots, Robotisering etc. Ik durf wel te zeggen dat disruptie nabij is.”

Online assessments
“De grootste recente verandering voor recruitment is in mijn ogen online assessments”, zegt Jacco. “Door middel van video en gamification kan je op basis van data voorspellen of een kandidaat succesvol gaat zijn in een functie. Hierdoor maak je het CV en de motivatiebrief overbodig, wat ook bewezen slechte selectiemiddelen zijn. Online assessments zijn geen nieuwe technologie. Veel bedrijven maken er al gebruik van. Als je wil, kan je er morgen mee starten. Voor de meeste beroepen zijn tegenwoordig online assessments beschikbaar. Ik hoorde laatst dat een transportbedrijf onder meer de reactiesnelheid van vrachtwagenchauffeurs test.”

Recruiter chatbots
Naast online assessments beschrijft Jacco nog meer opkomende technologieën in zijn boek. Bijvoorbeeld recruiter chatbots en Blockchain. “Het blijkt dat veel CV’s onwaarheden bevatten”, zegt Jacco. “Ik heb een aantal innoverende bedrijven gezien die hier met Blockchain technologie verandering in proberen te brengen. Blockchainverificatie biedt (potentieel) een manier om vele, zo niet alle aspecten van de werkervaring van een kandidaat te verifiëren.”

Recruiter chatbots worden al gebruikelijker volgens Jacco. “Deze bots gaan we steeds vaker op websites zien. Chatbots kunnen kandidaten een betere sollicitatie-ervaring bieden dankzij persoonlijke, realtime, foutloze en zeer gebruiksvriendelijke chats. Ze zijn altijd actief, staan 24 uur per dag klaar en worden steeds intelligenter dankzij hun lerend vermogen. Daarmee kunnen simpele, maar ook wat complexere terugkerende taken worden geautomatiseerd. Ik verwacht dat we hier de komende twee jaar veel meer toepassingen van gaan zien.”

Jacco verwacht dat het binnen vijf tot tien jaar mogelijk is om het gehele proces van werving- en selectie te automatiseren, zonder dat er een mens aan te pas komt. De fundamentele verandering dankzij deze technologieën ligt op het gebied van het beter selecteren van personeel; van Fingerspitzengefühl van de selecteur naar op data gebaseerde selectie waarin ook video en gamification een steeds grotere rol gaan spelen in de preselectie. Het boek Recruitment 3.0 is vanaf nu te bestellen op managementboek.nl.

Interview: Dion Metz, techwatcher, werkzaam bij Sharpminds

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.