"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Robots schrijven vacaturetekst

Robots schrijven vacature tekst

Computers zijn vaak slimmer en efficiënter dan mensen. Voor empathie en creativiteit moet je bij mensen zijn, toch?

Het schrijven van goede teksten is niet eenvoudig. Als blogger, journalist of verslaggever krijg je een hoop uitdagingen voor je kiezen. Je moet op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen en tegelijkertijd tijdige, boeiende en unieke inhoud schrijven. De enorme hoeveelheid informatie die dagelijks op het web wordt gepubliceerd, maakt het ook niet makkelijk om relevant te blijven voor je doelgroep.

AI schrijft teksten
Juist door die hoeveelheid data wordt het voor AI systemen (artificial intelligence) makkelijker om teksten te schrijven en analyseren. Hoe meer data deze systemen krijgen, hoe nauwkeuriger ze worden. Steeds meer techbedrijven spelen hier op in met intelligente tools. Grammarly bijvoorbeeld, is een browser extensie die helpt met het controleren van Engelse teksten, op basis van het analyseren van miljoenen teksten. Het programma ziet niet alleen spelfouten, maar ook punctuatie, woordkeuze en stijlfouten. Atomic Reach is nog een speler in de markt. Deze applicatie gebruikt machine learning om feedback te geven over de leesbaarheid van een tekst.

Het daadwerkelijk schrijven van teksten door AI gaat nog een stapje verder, maar het gebeurt al wel een paar jaar. In het begin betrof het vooral stukken waarbij geen emotie of creativiteit nodig is, zoals sportuitslagen en kwartaalcijfers van bedrijven omzetten in korte, simpele artikelen. Tegenwoordig worden ook meer creatievere teksten geschreven, door AI systemen. In Japan is zelfs een hele roman, geschreven door AI door de eerste ronde van een literatuurprijs gekomen. Het team dat de software hiervoor ontwikkelde hielp met het bedenken van het plot, personages, en een aantal standaardzinnen. De rest werd door het programma geschreven zonder hulp van een mens. Ook al wonnen zij de prijs niet, het potentieel voor verbetering is duidelijk zichtbaar.
Onderzoekers van het bedrijf Sony hebben de eerste popsong laten maken door een AI systeem. Het Japanse bedrijf maakte daarbij gebruik van zogeheten Flow Machines, bestaande uit software die op basis van een muziekdatabase zelf in staat is om nummers te schrijven. Wel zijn ze bij het maken van dit lied bijgestaan door de Franse componist Benoît Carré, dus volledig autonoom is het nog niet. Beluister het lied

Vacatureteksten
Het schrijven van de teksten voor jouw vacatures in een belangrijk onderdeel in recruitment. De vacature op de website of jobboard is vaak het eerste wat de kandidaat ziet van jouw bedrijf. In een markt waar het vinden van goede kandidaten steeds lastiger wordt, kunnen bedrijven en uitzendbureaus hier geen steken laten vallen. Textio is een Amerikaanse startup die via AI bedrijven helpt met het schrijven van hun vacatures. De software van Textio analyseert meer dan tien miljoen vacatures per maand en kijkt hierbij naar het slagingspercentage. Hierdoor kunnen ze voor toekomstige vacature teksten heel goed voorspellen hoe succesvol die zullen zijn. Daarnaast geven ze advies voor het verbeteren van de vacaturetekst.

Voor het schrijven van een goede vacature tekst heb je nu nog steeds een menselijke recruiter nodig. Wel zijn er veel tools op de markt die helpen met het analyseren en optimaliseren van jouw teksten, waardoor de succesratio veel hoger wordt.

Dion Metz, techwatcher, werkzaam bij SharpMinds

Ook interessant:
AI will impact professional writing
Robots wrote this story
Writing with robots
Ronald Giphart schreef met robot Asibot

Dion Metz is techwatcher en eigenaar van Smarthunter.