"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Consolid creëert nu alvast banen van de toekomst

Consolid vindt het als detacheerder en opleider in Vervoer & Veiligheid, haar verantwoordelijkheid om medewerkers om te scholen naar banen van de toekomst om werkzekerheid te kunnen blijven bieden.

“Je ziet in de vervoers- en veiligheidsbranche dat banen in kleine stapjes veranderen”, zegt Dennis Mortier, DGA van Consolid. “Experimenten met zelfsturende bussen en platooning van vrachtwagencolonnes zijn daar al voorbeelden van. Nu worden pakketjes nog bezorgd via de weg, maar het zal niet lang duren voordat dit met drones zal gebeuren. Daarom beginnen wij vandaag met het opleiden van dronepiloten, zodat zij en wij op tijd klaar zijn wanneer de vraag naar hen ontstaat.”

De dronepiloten in opleiding komen uit de gemeente Enschede en zaten in de bijstand. Zij gaan nu via Consolid aan de slag bij MSG Post en Koeriers. “Drones en dus ook dronepiloten worden nu ingezet bij dijkinspecties, bij de beveiliging van bedrijventerreinen, vermissingen en bijvoorbeeld om de schade aan huizen te bekijken in het Gronings aardbevingsgebied”, zegt Mortier. “Dronepiloten worden nu vooral gevraagd voor losse opdrachten. Om er toch voor te zorgen dat ze een fulltime baan hebben, zullen zij ook via ons als koerier werken, zeker tijdens de opleidingsperiode. Het is de verwachting dat zij binnen anderhalf jaar wel fulltime als dronepiloten aan de slag zijn.”

Consolid leidt drone piloten op

De dronepiloten worden opgeleid door de Drone Flight Company uit Hoofddorp, marktleider in de zakelijke dienstverlening met drones. Consolid en de Drone Flight Company werken samen met de Gemeente Enschede, Werkplein Twente, Space53 en MSG Post en Koeriers. Deze hebben vandaag op Technology Base hun samenwerking bekendgemaakt.

“We zien dat drones op steeds grotere schaal gaan worden ingezet”, zegt Roel van der Wal, directeur van de Drone Flight Company. “Dat we met onze expertise en jarenlange ervaring mensen uit de bijstand kunnen opleiden voor dit prachtige vak van de toekomst, is geweldig.” Space53 is een brede samenwerking van private, publieke en semipublieke partijen die een positie willen innemen in de wereld van unmanned systems. Het richt zich op het ontwikkelen van kennis, technologieën, componenten, systemen en diensten voor de publieke en zakelijke markt.
Patrick Welman, wethouder economie en werk in de gemeente Enschede, is verheugd met de samenwerking. “We willen onze inwoners zo goed mogelijk voorbereiden op het beroep van de toekomst. Je ziet dat nieuwe technologieën nieuwe banen en beroepen creëren en daarmee nieuwe kansen bieden, ook in onze regio. Juist de samenwerking tussen technologie en mens is belangrijk en daar investeren we in. Space53 biedt de unieke faciliteiten die we nodig hebben om dit plan te realiseren.”

Digitalisering en robotisering creëren banen
“Wij zien bij Consolid dat de digitalisering en robotisering van onze samenleving kansen bieden op nieuwe banen in onze sector”, zegt Mortier. “Functies veranderen onder invloed van technologie. Dat wil zeggen dat wij op tijd onze medewerkers de kans moeten bieden op omscholing of bijscholing zodat ze aan het werk kunnen blijven. We houden zoveel mogelijk rekening persoonlijke ontwikkeling, wensen en behoeften van onze medewerkers. Werk is heel belangrijk en een pijler onder het bestaan van eenieder en als werkgever is het je taak om ervoor te zorgen de kans op werk zo groot mogelijk te houden met het opleiden voor banen van de toekomst. Bij Consolid vinden wij dat je arbeidsmobiliteit niet alleen kunt overlaten aan de overheid. ‘Banen van de toekomst’ begint ook bij ons en dat zijn overigens niet alleen dronepiloten.”

Bron: Consolid, 7 februari 2018

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.